I biznismeni u našim krajevima sve više vole čardž

I biznismeni u našim krajevima sve više vole čardž

Građani Srbije najviše koriste debitne i kreditne platne kartice. Koncem prošle godine kod nas ih je bilo 6,45 miliona. To je, po podacima Privredne komore Srbije, tri odsto više nego prethodne godine. Najveći rast beleže biznis platne kartice, koje poseduje već oko 20.000 pravnih lica.

Stručnjaci smatraju da se u narednom periodu može očekivati dalji rast izdavanja kartica koje koriste biznismeni. Oni mogu koristiti i kreditne i debitne kartice. Najčešće se odlučuju za one tipa čardž. To su kartice gde se sav trošak koji korisnik napravi jednog meseca plaća u sledećem. Kamate na te kartice su dosta visoke, kao i na kreditne, i kreću se oko 20 odsto na godišnjem nivou kod većine banaka. Međutim, s obzirom na način korišćenja, ukupan trošak može biznismenima doneti znatne uštede na godišnjem nivou.

Kompanije obično od banke ne uzimaju jednu biznis karticu već nekoliko. Direktor ili vlasnik deli ih zaposlenima kojima smatra da su najneophodnije. Suma koja se na njih može potrošiti je limitirana – a od dogovora zavisi da li će to biti na dnevnom, mesečnom ili godišnjem nivou. Zato korisnik ne može potrošiti više nego što mu je limitom dozvoljeno.

O tome zašto kod nas ta vrsta kartica postaje sve zanimljivija  finansijski stručnjak dr Aleksandar Vasiljević s Fakulteta za pravne i poslovne studije „Dr Lazar Vrkatić” u Novom Sadu kaže:

– Takav vid trošenja u biznisu omogućava lakšu kontrolu vlasnicima, odnosno menadžerima kompanija – objašnjava naš sagovornik. –Osim toga, smanjuje i broj raznih papira koji moraju da se popune u slučaju da, recimo, radnik ili menadžer ide na put. To su akontacije, pa računi, pravdanja posle puta pa sravnjivanje. Sve to se izbegava kada se koriste biznis-kartice, daleko je manja mogućnost nego kod papirnatih transakcija da korisnik simulira trošak i naplati nešto što nije koristio. Kod kartica ostaje elektronski trag koji je lako pratiti pa i uočiti eventualne nepravilnosti ukoliko do njih dođe. Zato smatram da će taj vid plaćanja biti sve popularniji u biznisu. Da ne pominjem da plaćanje karticama pomaže suzbijanju sive ekonomije. Posebno je praktično kod plaćanja putarina na međunarodnim linijama jer nema redova i čekanja kusura.

  1. Vujošević

 

Najviše debitnih kartica

Broj biznis-kartica raste, ali ih za sada ima tek 2,28 odsto od ukupnog broja izdatih. Najviše je debitnih kartica, koje zamenjuju novac, a preko njih se ulazi i u „minus” više od pet miliona. Obični potrošači ih najviše koriste za kupovinu i nabavku kućnih potrepština, a posebno prehrambenih proizvoda. Prosečna transakcija je 4.000 dinara. Kod biznis-kartica je duplo viša i iznosi 7.268 dinara.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *