175 miliona evra iz IPARD programa

175 miliona evra iz IPARD programa

 

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković otvorila je dana, 23. marta 2015. godine, u „Sava Centru“, konferenciju na kojoj je predstavljen Program pretpristupne pomoći za ruralni razvoj 2014 – 2020 – IPARD II.

Tim povodom ministar Bogosavljević Bošković  je naglasila da je Srbija, dobijanjem statusa kandidata, u mogućnosti da koristi sredstva pretpristupnih fondova EU u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine i to kroz Nacionalni program za ruralni razvoj i IPARD program.

Ova dva instrumenta za razvoj koji su komplementarni, sa merama i programima na regionalnom i lokalnom nivou će uspostaviti jedinstven sistem podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju kroz plan obuka jedinica lokalne samoupave za čiju je realizaciju Ministarstvo dobilo jaku podršku Stalne konferencije gradova i opština“, rekla je ministar Bogosavljević Bošković i dodala da će se zajedničkim radom Ministarstva, lokalnih samouprava i nadležnih institucija ostvariti dobri rezultati u sprovođenju ovih programa i cilju unapređenja ruralnih područja i podizanja kapaciteta i konkurentnosti poljoprivrede, dok će Ministarstvo obezbediti uslove za korišćenje raspoloživih sredstava. Evropska komisija je usvojila predlog IPARD II programa Republike Srbije (korišćenje predpristupnih fondova EU za ruralni razvoj) i opredelila 175 miliona evra za njegovu realizaciju. Program bi trebalo da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti, usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i diverzifikaciji i razvoju ekonomskih aktivnosti i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Konferenciju povodom predstavljanja Programa realizuje u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

Izvor: MPZŽS

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *