NBS: Očekujemo nastavak pada kamata na kredite

NBS: Očekujemo nastavak pada kamata na kredite

BEOGRAD – Narodna banka Srbije je danas ocenila da je došlo je do bitnog snižavanja kamatnih stopa na dinarske kredite banaka, čiji se nivo postepeno približava nivou kamatnih stopa u Evropskoj uniji.

NBS je u saopštenju to objasnila time što je ona snizila referentne kamatne stope i što inflaciju održava na niskom i stabilnom nivou. Banka je ocenila da to što je povoljnija ponuda stambenih kredita u dinarima, koji nisu valutno indeksirani, a odobravaju se po kamatnim stopama ispod pet odsto, jeste „potvrda dobrih rezultata monetarne politike NBS i procesa makroekonomske stabilizacije zemlje“.

Stambeni dinarski krediti, bez valutne indeksacije, za većinu stanovništva čija su primanja u dinarima, znače eliminaciju valutnog rizika koji može bitno utiče na otplatu kredita, istakla je banka.NBS je navela i da je u poslednje tri godine dinarska štednja stanovništva povećana gotovo tri puta i dostiže 48 milijardi dinara.

„To ukazuje na postepeno vraćanje poverenja u dinar, zahvaljujući politici održavanja niske inflacije i relativno stabilnog kursa dinara, kao i povoljnijem poreskom tretmanu dinarske štednje u odnosu na deviznu, pri čemu su kamatne stope na dinarsku štednju i dalje relativno atraktivnije u odnosu na deviznu štednju“, istakla je NBS.

NBS procenjuje da će rast dinarskih izvora banaka omogućiti privredi i stanovništvu raznovrsniju ponudu kredita i nastavak pada kamate na njih.

Izvor: Kurir/Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *