Mladoj pšenici treba dobra kiša

Mladoj pšenici treba dobra kiša

Žito na vojvođanskim poljima ugroženo zbog nedostatka vlage, izostaće pravi prinosi. Sada potrebno bar 20 litara padavina po kvadratu

I Marko Tucakov, iz Savinog Sela, ovih dana kao i većina ratara širom Vojvodine s velikom pažnjom svakodnevno prati vremensku prognozu. Dok se većina građana nada lepim i sunčanim danima, poljoprivrednici priželjkuju, pak, dobru kišu, za kojom mlada pšenica prosto – vapi.

Do problema sa nedostatkom vlage, pre svega, na vojvođanskim oranicama, a koji ozbiljno ugrožava mlade biljke, dovela je zima sa relativno malo padavina odnosno sušno proleće. To tvrde agronomi.

– Pšenicu sam zasejao na nekih 20 hektara, jedan sam od retkih koji je uspeo da uradi taj posao u optimalnom roku – priča Tucakov. – Prihranio sam je, takođe, na vreme i sada mi je najveća briga, hoće li biti kiše, da biljke počnu da napreduju kako treba i da veštačko đubrivo uradi „svoj deo posla“.

Suša, kako objašnjava dr Novica Mladenov, sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, značajno ugrožava oko 450.000 hektara pod pšenicom, koliko je ovom najznačajnijom žitaricom zasejano u celoj Srbiji.

– Pšenici je u ovoj fazi razvoja potrebna vlaga, bar 20 litara kiše po kvadratnom metru, da bi formirala cvet i što veći broj zrna, tako da se već sad može proceniti da rekordnih prinosa neće biti – upozorava dr Mladenov. – Najveći problem, u stvari, napravila je kasna setva, van agrotehničkih rokova, tako da je najveći deo pšenice loše nikao.

Samo trećina ove žitarice zasejana je u optimalnom roku, tako da je većina njiva u samom startu osuđena na nizak prinos.

– Druga trećina zasejana je relativno blizu agrotehničkih rokova, pa se tu i može očekivati nekakav rod, ali daleko od dobrog – objašnjava dr Mladenov. – Naravno, preostala trećina zasejana je van svih rokova, pa u ovako teškim uslovima, gotovo i nema šanse da donese kvalitetan prinos.

Zaštita useva

Kada je stanje sa rastom pšenice šarenoliko, teško je i nezahvalno govoriti kakva zaštita je biljkama je potrebna – navodi dr Mladenov. – Situaciju treba procenjivati od oranice do oranice i tek onda odrediti kakve mere zaštite od bolesti i štetočina treba primeniti.

Nezahvalna prognoza

Pšenicom prologodišnjeg roda, prema podacima Produktne berze u Novom Sadu, trenutno se trguje po ceni od 17,30 dinara za kilogram, bez PDV. Stručnjaci se slažu da je o ceni pšenice ovogodišnjeg roda isuviše rano govoriti.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *