Privreda traži niže doprinose

Privreda traži niže doprinose

Sastanak Srpske asocijacije menadžera i Fiskalnog saveta. Smanjenje nameta na rad na kratak rok moguće samo uz rast PDV.

Smanjenje poreza i doprinosa u roku od godinu dana moguće je samo uz istovremeno povećanje PDV-a. Jer, prema rečima predsednika Fiskalnog saveta, Pavla Petrovića, trenutno nema budžetskog prostora da se samo smanje porezi i doprinosi, a da se pri tome ne poveća deficit i ponovo počne da raste javni dug.

Smanjenje nameta na rad bila je jedna od glavnih tema jučerašnjeg tradicionalnog sastanka članova Fiskalnog saveta sa predstavnicima Srpske asocijacije menadžera (SAM). Manja izdvajanja za doprinose privrednicima bi, kako navode, omogućilo da zadrže zaposlene i omoguće veću konkurentnost.

– Smanjenjem doprinosa, uz povećanje PDV značajno bi se smanjilo opterećenje onih koji investiraju, kao i izvoznika, je roni ne plaćaju PDV i ulazni troškovi bi im bili manji. A, teret povećanja PDV bi se preneo na sve one koji troše, ali bi krajnji efekat bio poreski neutralan – objašnjava Pavle Petrović. – Tek u nekom srednjem roku, od recimo tri godine, moguće je smanjiti poreze i doprinose bez povećanja PDV, ali pod uslovom da se nastavi reforma na rashodnoj strani i rashodi i dalje nastave da se smanjuju.

Predsednica SAM-a Stanka Pejanović, koja je generalni direktor “Gorenja” u Srbiji naglasila je da je zaključak svih privrednika koji su članovi asocijacije da mora da se radi na pravnom okviru, na stabilnosti i na smanjenju korupcije.

– Jedino to će obezbediti izvesnost u poslovanju, a to je uslov da se rade kvalitetnije prognoze i investicioni projekti – istakla je Pejanović.

 

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *