Jedan od najpopularnijih biznisa u Srbiji je ono o čemu niko ne želi da razmišlja

Jedan od najpopularnijih biznisa u Srbiji je ono o čemu niko ne želi da razmišlja

Samo tokom prošle 2016. godine, u Srbiji je osnovano 42.450 novih pravnih subjekata, pokazuje istraživanje agencije Cube. Među njima, najviše je restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata (2.570 firmi ili 6 odsto), ali zanimljivo je da se na šestom mestu najpopularnijih delatnosti novih firmi nalaze – pogrebne usluge.

Slede firme koje se bave programiranjem (1.902 ili 4,5 odsto), dok su na trećem mestu oni koji se bave pripremom i posluživanjem pića (1.750 novih firmi ili 4,1% novoosnovanih). Nažalost, oko sedam odsto njih (3.011 firmi) je iste godine i prestalo sa radom – obrisani su iz registra ili su u procesu likvidacije.
U top 10 najpopularnijih delatnosti, piše Cube, u 2016. godini ulaze još i konsultantske usluge u vezi s poslovanjem, drumski prevoz tereta i pogrebne usluge koje se nalaze na šestom mestu. Trgovina se i dalje dobro kotira, bilo da je reč o trgovini na malo ili veliko nespecijalizovanom robom koje zauzimaju 7. i 8. mesto po popularnosti. Začelje liste top 10 novih firmi idu u prilog taksi prevoz uslugama na 9. i auto-servisima koji su na desetom mestu.

Gledano po pravnoj formi, agencija je identifikovala najviše preduzetnika – 78,7%, dok je društava sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) 19,3%. Registrovano je i 657 novih udruženja, 30 novih zadruga, 12 javnih preduzeća, još tri akcionarska društva i jedno sportsko društvo.

Kada je regionalna pokrivenost u pitanju, najveći broj novoosnovanih firmi je očekivano sa teritorije Beograda, 31 odsto. Slede Vojvodina sa 24 odsto, Centralna Srbija sa 16 odsto i Južna Srbija sa 11 odsto, dok je na Kosovu i Metohiji najmanje novoosnovanih firmi– 116.

Srbi većinski vlasnici u 97 odsto firmi, ali ima i Uzbeka, Albanaca, Saudijaca…


Posle Srba koji su većinski vlasnici u preko 97% novih srpskih firmi, slede Italijani sa 201 firmom, Kinezi (193) i Rusija sa 126 novih firmi u Srbiji. Ono što je zanimljivo da se među novoosnovanim kompanijama pojavljuju i one čiji su vlasnici – strani investitori iz Uzbekistana, Bocvane, Saudijske Arabije, Balizea, Bangladeša… ali i 2 iz Kazahstana, 10 iz Iraka i 13 iz Albanije. Od zemalja regiona, najviše je novih firmi čiji su vlasnici iz Hrvatske (119), Bosne i Hercegovine (105) i Crne Gore (99).

 

Hiljadu novoosnovanih firmi već dobilo kredit

Znamo da je teško da novoosnovane kompanije dobiju podršku banaka kada je finansiranje u pitanju. Međutim, njih 2,4 odsto uspelo je u tome. Čak 1.032 novoosnovane kompanije već je dobilo kredit u banci tokom 2016. godine.

Od svih novoregistrovanih kompanija u 2016. njih 263 su imale osnivački kapital veći od 50.000 evra. U tabeli možete videti top 10 kompanija sa najvećim osnivačkim kapitalom, piše na sajtu Cube

 

Izvor: Agencija Cube

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *