Za Kineze fali milion krava

Za Kineze fali milion krava

Ovakvom proizvodnjom, upozoravaju stručnjaci, Srbija nikada neće moći da proizvede 500.000 tona goveđeg mesa. Da bi zadovoljili želje sa istoka, izvoz bi morao da bude 442 puta veći nego 2016. godine.

 

Srbija, ukoliko želi da ispuni želje kineskih kupaca za uvoz 500.000 tona govedine, svoj izvoz će morati da poveća više od 442 puta, jer je naša država u 2016. godini izvezla svega 1.130 tona govedine, od čega je u EU otišlo oko 400 tona, a ostatak u zemlje CEFTA regiona. Stručnjaci smatraju da je to, iz ovog ugla, praktično nemoguće. Ipak, kako saznajemo iz državnih izvora, Kinezi su prilično zaiteresovani, prvenstveno za partnerstvo i investicije, što ne isključuje mogućnost da dođu i „pomognu“ Srbima da unaprede i povećaju stočni fond.

Nedavno je predsednik Srbije istakao da je Narodna Republika Kina zainteresovana za uvoz 500.000 tona goveđeg mesa iz Srbije, a da je naša zemlja spremna da ispuni sve uslove koje zahtevaju kineski standardi, kako bi realizacija ovog posla počela što pre. Stručnjake u Srbiji najviše interesuje odakle našoj zemlji ove količine mesa, ako se zna da je prošle godine kod nas proizvedeno tek 75.000 tona goveđeg mesa.

– Količine mesa nisu bitne, niti obavezujuće, jer ne predstavaju kvote koje moraju da se izvezu – rekli su nam u Predsedništvu. – Kina je suštinski zainteresovana za sve aktivnosti oko uvoza mesa, pa i kroz partnerstvo i investicije u pogone. Njima odgovara genetika i kvalitet mesa naših goveda, ali i ovo podneblje.

Inače, nekada je iz SFRJ u izvoz išlo više od 50.000 tona samo „bebi bifa“, od čega je oko 30.000 bilo iz Srbije. Sada su te količine desetkovane, pa je u 2016. godini jedva „otišlo“ nekih 400 tona ovog vrhunskog mesa, koje direktno ide u rashladne vitrine i ne zamrzava se.

– Ovako kako se radi, i kako se radilo, a i kakve su nam klanice, nema od te proizvodnje ništa – tvrdi Vitomir Vidović, profesor stočarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. – Tek kada stočari postanu vlasnici i klanica, možemo da pričamo o ozbiljnoj proizvodnji. Ovako, oni su stalno u gubitku, a klaničari zarađuju najmanje 30 odsto. Naši stočari poklali su goveda još u vreme kada je Saša Dragin bio ministar poljoprivrede. Zato sada uvozimo mleko iz Nemačke i Holandije prepuno antibiotika, a naše mlekare od njega prave jogurt i druge mlečne proizvode.

Prema rečima profesora Vidovića, da bi nekako ostvarila količinu od 500.000 tona goveđeg mesa godišnje, za izvoz, Srbija bi morala da ima bar milion krava, od toga oko 400.000 muzara. Uz to, za svaku kravu po jednog bika.

– Ako je to prioritet države, uz nekih 200 zaposlenih radnika, za tri godine, možda bismo i uspeli – smatra profesor Vidović. – Država bi morala da da dobre pozajmice stočarima da sami naprave klanice i mlekare. Jer, dokle god imamo privatne klanice, nema ništa od velike proizvodnje mesa. Mogli bismo i da uvezemo goveda, iz Evrope ili iz Kanade. Tamo gde ima junica na tržištu. Sve zemlje koje su rešile poljoprivredu su bogate države. Nemačka, Holandija, Danska, Engleska, Francuska, sve one su poljoprivredu podigle na industrijski nivo, a ne na agrarni kao što je kod nas.

Profesor Vidović objašnjava da se u Srbiji ne isplati baviti stočarstvom, jer imamo primer da su prasad prošle godine koštala 120 dinara, a sad 350. Stočari, smatra on, treba stalno da zarađuju, da bi unapređivali proizvodnju, a ne da preživljavaju.

– Jedna junica košta od 2.800 do 3.000 evra, a kad je zakolju kao kravu i prodaju klanici, ni 1.000 evra ne dobiju – kaže profesor Vidović. – „Mitros“ je nekad godišnje klao 900.000 svinja i imao 17.000 kooperanata. Sada ne zakolje ni 30.000 svinja, a nema nijednog kooperanta.

Član Odbora za selo SANU, Branislav Gulan, kaže da Srbija ni za sto godina ne može da ima proizvodnju goveđeg mesa od 500.000 tona. U stajama jedva da ima do 20.000 junadi, od čega četvrtina završi na crno na Kosovu i Metohiji i u BiH. Naša zemlja ne može da ispuni ni kvotu za izvoz „bebi bifa“ u EU, od 8.875 tona godišnje.

 

Sve manje grla

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je prošle godine bilo 893.000 goveda, od čega 426.000 muznih krava. Samo je, u odnosu na pre deset godina, goveda manje za 200.000. Svinja je u 2016. godini bilo nešto više od tri miliona, što je za oko 800.000 manje nego u 2007. godini.

Kada je reč o uvozu, najviše mesa dolazi iz Španije, Mađarske i Nemačke, dok izvozimo Rusiji, Makedoniji i Crnoj Gori. Zbog vakcinacije od svinjske kuge, naše svinjsko meso ne može da ide na teritoriju EU, pa je zbog toga i smanjen izvoz za Rusiju, jer je transport postao neisplativ.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *