Srbija najbolje mesto za ulaganje od nule

Srbija najbolje mesto za ulaganje od nule

Ugledni „Fajnenšel tajms“ našu zemlju proglasio najatraktivnijom Grinfild destinacijom u svetu.

Strani investitori su u 2016. godini najavili 77 grinfild projekata u Srbiji, što je za čak 20 više nego godinu ranije. Time smo zaradili 12,02 poena na listi „Fajnenšel tajmsa“ i probili se na prvo mesto u svetu po privlačnosti za ulagače spremne da grade fabrike od temelja. Britanski poslovni dnevnik ističe da rezultat dugujemo regulatornim reformama, isplativim troškovima rada i pristupu jedinstvenom tržištu Evropske unije.

Većinu investitora, smatraju britanski analitičari, privukli smo kao izvozna platforma, pre nego kao tržište samo po sebi. Odmah posle Srbije na ovoj listi su Kambodža i Makedonija.

– Srbija je, prema globalnom indeksu grinfild stranih direktnih investicija, imala skor od 12,02 poena u 2016. godini, što ukazuje na to da je ova zemlja jugoistočne Evrope privukla prošle godine 12 puta više takvih investicija nego što bi se moglo očekivati od jedne privrede te veličine – piše „Fajnenšel tajms“. – Više od polovine projekata, 53 odsto su u sektoru proizvodnje, prvenstveno u industriji elektronskih komponenti i auto-delova, kao i u sektorima nekretnina i tekstila. Troškovi rada, u fabrici auto-komponenti sa 400 radnika u Srbiji, na primer, upola su manji nego kod regionalnih konkurenata, poput Mađarske i Turske.

Ministar privrede Goran Knežević ističe da analiza „Fajnenšel tajmsa“ potvrđuje da je Srbija sve interesantnija investitorima.

– Činjenica je da su se podsticaji koje Srbija daje za ulaganja i otvaranje novih radnih mesta pokazali kao efikasni, jer ako pogledate 72 kompanije koje su dobile podsticaje i izašle iz perioda kontrole Ministarstva privrede, videće da su ispunile sve obaveze koje su preuzele i više od toga – kaže Knežević za „Novosti“. – Trebalo je da zaposle oko 12.400 radnika, a one danas zapošljavaju gotovo 40.000 ljudi, što je za 27.500 više nego što je ugovoreno. Ali nove investicije ne obezbeđuju samo podsticaji.

Zavisni od investicija

– Dobro je da smo privlačni stranim investitorima, jer je naša akumulacija mala, skoro da je nema – smatra profesor Ljubomir Madžar. – Zato zavisimo od strane štednje i direktnih stranih inevesticija mnogo više nego što je poželjno. Niski troškovi rada, međutim, nisu nešto čime treba da se hvalimo. U onoj meri koliko su oni važni, to znači da samo zakazali u drugim segmentima kao što je pravni okvir, stanje institucija i izvršavanje zakona i ugovora.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *