9,5 miliona evra deviznih rezervi

9,5 miliona evra deviznih rezervi

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju marta iznosile 9.500,9 miliona evra čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 238 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine) su na kraju marta iznosile 7.882,0 miliona evra.

Smanjenje ukupnih deviznih rezervi Narodne banke Srbije (349,9 miliona evra) u martu 2016. je u najvećoj meri rezultat plaćanja obaveza prema inokreditorima i isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u ukupnom iznosu od 286,6 miliona evra.

Pored toga, po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu, povlačenja devizne obavezne rezerve banaka, zatim servisiranja stare devizne štednje, kao i po ostalim osnovima, iz deviznih rezervi su realizovani odlivi u ukupnom  iznosu od 194,7 miliona evra.

Veći prilivi u devizne rezerve Narodne banke Srbije ostvareni su po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu, korišćenja kredita i od donacija u ukupnom iznosu od 187,1 miliona evra.

Takođe, značajan priliv u devizne rezerve Narodna banka Srbije je ostvarila uspešnim upravljanjem deviznim rezervama u proteklom mesecu, po osnovu uplate depozita za učešće u prodaji Železare Smederevo, kao i po osnovu ostalih priliva u ukupnom iznosu od 77,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 623,3 miliona evra i bio je za 52,7 miliona manji nego u prethodnom mesecu. U prvom kvartalu ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.984,9 miliona evra.

Dinar je u martu nominalno aprecirao prema evru za 0,5%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom prodajom 175 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *