„Agrokor“ neće potopiti srpske firme

„Agrokor“ neće potopiti srpske firme

Premijer u subotu razgovarao sa dobavljačima i rukovodiocima „Merkatora S“, kompanije koja redovno isplaćuje sve svoje obaveze. Vučić: Sprečićemo probleme kontrolom odliva novca

Dobavljači „Agrokora“ u Hrvatskoj najavili su da će obustaviti isporuku svih proizvoda, osim hleba i mleka, ali u Srbiji partneri „Merkatora S“ ne treba da strahuju. Trgovinske kuće, pod čijim krovom posluju „Merkator S“, „Idea“ i „Roda“ dobro rade, redovno izmiruju obaveze prema dobavljačima i državi, kao i prema gotovo 9.000 radnika. Većih problema mogla bi da imaju preduzeća koja su vezana za sistem Ivice Todorića  „Dijamant“, „Frikom“ i „Mivela“, ali će država nastojati da spreči probleme, kontrolom odliva novca iz Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je u subotu, 8. aprila 2017. godine, novinarima u Palati „Srbija“, posle sastanka sa dobavljačima i rukovodiocima „Merkatora S“, da zasada nema problema u poslovanju i da Vlada neće dozvoliti da se oni pojave.

 Deo kompanija koje su vezane za „Agrokor“ će potonuti, ali mi ne damo da nijedno preduzeće iz Srbije potone  rekao je Vučić.  „Merkator S“ je dobra kompanija koja je vezana za „Merkator“ u Sloveniji i nezavisno posluje. Gotovo da nemaju kašnjenja u otplati svojih obaveza. Njihovi dobavljači mogu da budu potpuno mirni, a rukovodstvu ove kompanije sam predložio da se sve više okreću srpskim partnerima, jer su oni najpouzdaniji. Srpski „Markator“ nema problema sa insolventnošću i ovako može da posluje sto godina, jer ubedljivo najbolje stoje u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje kako će Srbija da zaustavi odlivanje sredstava iz zemlje, premijer je rekao da možemo da „podebljamo zid između nas i ostalih, naravno, u finansijskom i upravljačkom smislu“.

I dobavljači i rukovodstvo „Merkatora S“ u subotu nisu krili zadovoljstvo zbog brze reakcije Vlade. Generalni direktor kompanije „Merkator S“ Aleksandar Seratlić naglasio je da je ovim sastankom obezbeđena sigurnost poslovanja i da bi voleo da se i na drugim tržištima lideri tako ponašaju.

 Odgovorna smo kompanija koja redovno izmuruje svoje obaveze  rekao je za „Novosti“, prvi čovek „Merkatora S“.  Naši rokovi plaćanja robe su različiti i uklapaju se u zakonske rokove. Neke artikle, poput voća i povrća plaćamo do sedam, a neku robu do 60 dana. Nijedan od 650 dobavljača nije raskinuo ugovor o saradnji sa nama i to govori o poverenju koje imaju. Niko nema razloga za brigu. Ni naši partneri, niti zaposleni. I dalje smo društveno odgovorna kompanija koja pomaže mnogobrojne humanitarne akcije, sponzoriše sportska takmičenja.

Miroljub Aleksić, vlasnik „Alko grupe“, ukazao je da su dugovanja „Merkatora S“ bankama 102 miliona evra, da u skladištima ima robe u vrednosti od 80 miliona evra, a da su obaveze prema dobavljačima 40 miliona evra i redovno se izmiruju.

 Dobavljači „Merkatora S“ treba da budu spokojni i da nastave da rade i da isporučuju robu  rekao je Aleksić.  Imovina ove kuće u Srbiji vredna je 340 miliona evra i problema neće biti u poslovanju.

Ni „MK grupa“, kako je „Novostima“ potvrdio njen vlasnik Miodrag Kostić, nema problema u saradnji sa „Merkatorom S“. Kaže da ne posluje sa kompanijama hrvatskog „Agrokora“ u Bosni i Hercegovini, a da „Merkator S“ redovno podmiruje obaveze prema proizvođačima iz „MK grupe“.

 

Rizik zbog izvoza

Finansijski kolaps koncerna hrvatskog biznismena Ivice Todorića, mogao bi Srbiji da donese probleme, jer najviše izvozimo u zemlje regiona. Muku da naplate svoja potraživanja mogli bi da imaju izvoznici i distributeri. Posebno je teška situacija u Bosni i Hercegovini, jer je „Konzum“ direktno zavisan od Zagreba. U Crnoj Gori je nešto bolja situacija.

Samo „Nelt grupa“ od partnera iz BiH potražuje gotovo tri miliona evra.

Minimalan Deficit

Premijer ove godine očekuje minimalan deficit i uveren je da će pokazatelj stanja ekonomije u Srbiji biti bolji nego u 90 odsto zemalja EU.

 Deficit koji je predvidela Skupština i MMF za ovu godinu je oko 600 miliona evra  rekao je Vučić.  Međutim, neće biti ni 150 miliona evra. Trudićemo se da bude još bolji. Dobri ekonomski pokazatelji omogućavaju Vladi da interveniše na nekim mestima, kao u „Goši“.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *