Ako razmišljate o dinarskom kreditu, malo se strpite

Ako razmišljate o dinarskom kreditu, malo se strpite

Ako ovih dana razmišljate da uzmete kredit, savet bankara je da sačekate jer će kamate na zajmove u dinarima već za mesec dana biti i ispod deset odsto.

Jednocifrene kamate na dinarske kredite godinama su bile samo san, ali od prošle nedelje, kada je Narodna banka Srbije snizila referentnu kamatu na pet odsto, bankari su počeli da pripremaju nove cenovnike. Niže kamate, tvrde sagovornici Blica, već krajem narednog meseca mogle bi da se nađu u ponudi svih banaka. Bankari imaju sve više razloga da obaraju kamate u dinarima. NBS je spustila referentnu kamatu sa 10,5 odsto u 2012. na pet odsto. To je donelo pad bankarskih kamata sa 30 na 10 odsto.

Očekujemo i dalji pad imajući u vidu nisku inflaciju i stabilan kurs dinara. Takođe, banke trenutno imaju mnogo novca i nemaju gde da ga plasiraju, pa će biti prinuđene da spuštaju kamate, kažu u jednoj banci.

Ekonomista Zoran Grubišić kaže za Blic da je NBS napravila prostor za jeftinije dinarske kredite, ali da su sada banke na potezu. NBS je referentnu kamatu dugo držala na visokom nivou. To je značilo i skupe kredite u dinarima. Sada je bankama dat signal da mogu da obore cene, kaže Grubišić i dodaje da se već sada stambeni kredit može dobiti po kamati od 3,5 odsto, a da je to doskora bilo pet procenata.

Kamate na zajmove u evrima, koje iznose od 9 do 14 odsto godišnje, teoretski bi takođe mogle da skliznu. Razlog je to što je NBS snizila stopu obavezne rezerve na devizna sredstva sa 26 na 20 odsto. Primena ove mere će početi u februaru 2016. godine.

Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Branko Živanović kaže za Blic da ovakav potez otvara prostor i za niže kamate na kredite u evrima, ali ne veruje da će one značajnije pasti.

NBS je uradila dobar korak, ali sa zakašnjenjem. Banke danas imaju veliki problem zbog nenaplativih kredita i zato će teško obarati kamate u evrima, ocenio je Živanović.

*Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *