Ako ste u debelom minusu, banke su vam spremile NEPRIJATNO IZNENAĐENJE

Ako ste u debelom minusu, banke su vam spremile NEPRIJATNO IZNENAĐENJE

Građane koje ček uvuče u nedozvoljeni minus čeka kazna – osim visoke kamate banka im zabranjuje i uzimanje čekova narednih mesec dana. Da biste svakog meseca dobili čekove, koji su zbog nulte kamate sve popularnije sredstvo plaćanja, morate biti više nego uredan klijent u banci.

Sve više banaka, naime, počelo je da kažnjava svoje klijente ukoliko zbog čekova uđu u nedozvoljeni minus. Pored visoke kamate koja mesečno iznosi čak i do 5,8 odsto (70 odsto godišnje), banke im zabranjuju uzimanje novih čekova tokom 30 dana. Na njih stavljaju embargo bez obzira na to koliko novca imate na računu.
Pročitajte još:
– Bankama je ulazak u nedozvoljeni minus signal da je klijent u ozbiljnom finanijskom problemu, a to nikome nije u interesu. Embargom na čekove praktično ih podsećaju da “neuredni” klijenti moraju da snose posledice – kažu u jednoj banci.

Napominju i da sve više građana ulazi u nedozvoljen minus upravo zbog čekova. Najčešći razlog je nedostatak novca, ali se često dešava i da građani zaborave da im ček na naplatu dospeva krajem meseca kada je račun uglavnom “počišćen”.
– Zato je bolje da čekove puštate početkom meseca kada je račun u zelenom – savetuju u banci.

Papren i dozvoljeni minus
Prema najnovijim podacima NBS, kamate na dozvoljeni minus su od 19,2 do 37,3 odsto, dok su se prethodne godine kretale od 19,2 do 37,8 odsto. Dozvoljeni minus od 40.000 dinara tako može koštati od 7.700 dinara godišnje do čak 14.924 dinara.
Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *