Aktivirati sredstva IPARD programa za podršku sektoru poljoprivrede

Aktivirati sredstva IPARD programa za podršku sektoru poljoprivrede

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas u Briselu da Evropska komisija u potpunosti razume situaciju u srpskom agraru i podržava poljoprivredne proizvođače, ali da nije srećna zbog uvođenja zaštitnih mera za meso i mleko i da se nada da će one biti privremene.
Bogosavljević-Bošković je nakon sastanka sa zamenikom generalnog direktora Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, zaduženom za poljoprivredu, Monik Pariat, navela da EK i taj direktorat smatraju da se moraju tražiti dugoročna rešenja.
Prema njenim rečima, Pariat je u ime Direktorata istakla da u potpunosti razume situaciju u sektoru poljoprivrede u Srbiji jer su se u sličnoj situaciji nalazile i druge države kandidati u fazi kada su bile pred pristupanjem članstvu u EU.
Pariat je, ipak, kako je navela ministar, iznela nadu da će zaštitne mere za meso i mleko biti samo privremene, a da se moraju tražiti dugoročna rešenja, posebno na planu implementacije IPARD programa.
Bogosavljević-Bošković je navela da je njena sagovornica u tom cilju insistirala na tome da se u Srbiji što skorije uspostave sve neophodne strukture i da počnu da se koriste sredstva koja su opredeljena kao sredstva u okviru IPARD programa za podršku sektoru poljoprivrede.
Ona je navela i da je Pariat uputila poziv ostalim akterima u Srbiji da pomognu resornom ministarstvu u tome da se ovaj proces što pre završi.
Bogosavljević-Bošković je istakla da Ministarstvo zajedno sa Vladom Srbije intenzivno radi na razvoju agrarnog sektora i na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije.
Ipak, kako je ukazala, dešavanja na terenu u sektorima mesa i mleka u našoj zemlji nameću potrebu za uvođenjem određenih zaštitnih mera u cilju pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima.
Bogosavljević-Bošković će tokom posete Briselu razgovarati i sa ministrom životne sredine, klime i energetike Baden-Virtemberga Francom Unterštelerom.

Izvor: Poslovno jutro

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *