I alat na račun države

I alat na račun države

U drugoj godini preduzetništva privredi namenjeno 18,2 milijarde dinara podrške. Četvrtinu cene za nabavku opreme finansira Ministarstvo privrede.

Preduzeća u Srbiji, pre svega mala i srednja, ove godine mogu da računaju na podršku kroz 34 programa vredna ukupno 18,2 milijarde dinara, od kojih su 7,6 milijardi dinara bespovratna sredstva. Reč je o projektima druge Godine preduzetništva, koje je u sredu predstavilo Ministarstvo privrede. Istovremeno je raspisan javni poziv preduzećima zaniteresovanim za nabavku opreme uz podršku države.

Opredeljeno je 567 miliona dinara od kojih država bespovratno finansira četvrtinu troškova, pet odsto je učešće koje obezbeđuje sam privrednik, a 70 odsto se finansira kroz zajam Fonda za razvoj.

– Rezultat prve Godine preduzetništva je osam hiljada privrednika koji su iskoristili podršku vrednu 12,8 milijardi dinara – istakao je ministar privrede Goran Knežević. – Sredstva za nabavku opreme, 548 miliona dinara, iskoristilo je 387 privrednika. Kredit za početnike je iskoristilo 160 početnika, a 10.000 je prošlo kroz obuku. Prošlu godinu smo završili sa 17.322 više preduzeća i preduzetnika i 48.869 više zaposlenih. U 34 ovogodišnja programa učestvuje devet institucija i organizacija. Naša privreda će dobiti veliki impuls za razvoj.

Ove godine će početnici u biznisu moći da računaju na podršku od 1,5 milijardi dinara, od toga je 1,15 milijardi dinara bespovratno. Odobravaće se krediti do šest miliona dinara, uz kamatu od tri odsto. Poseban stimulans biće dodatnih 20 odsto podrške dok početnici ne stignu da naplate prvi posao. U ovom projektu posebna pažnja biće posvećena i starijima koji pokušavaju da uđu u preduzetničke vode „druga šansa“. Njima će se sredstva odobravati bez obezbeđenja i pratiće ih savetnik.

Uskoro direktori

Vladina komisija bi već tokom narednih nekoliko dana mogla da izabere neke od direktora javnih preduzeća za koje je konkurs bio raspisan početkom marta. – Očekujemo u ovih par dana, ili odmah nakon praznika, da bude imenovan prvi deo direktora javnih preduzeća – rekao je ministar Goran Knežević. – Većina konkursa za izbor direktora javnih preduzeća je završena i sada je ostalo da se završi tehnički deo procedure.

Preduzeća koja već posluju, mogu da aplicidraju za deo od ukupno devet milijardi dinara, a trećina je bespovratna. Privrednici mogu da izaberu jedan od 17 programa. Za izvoznike je izdvojeno 4,2 milijarde dinara podrške, 2,7 milijardi za zapošljavanje i oko 600 miliona dinara za nefinansijsku podršku.

– Godinama smo imali između 105.000 i 110.000 privrednih društava i oko 200.000 do 215.000 preduzetnika. Ukupno smo imali oko 330.000 preduzeća i preduzetnika – istakao je Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre. – Danas je zbir oko 360.000, što je dobro. U prošloj godini je zabeleženo i 20.000 više zaposlenih u preduzećima koja zapošljavaju od 6 do 50 radnika. To je, takođe, dobar pokazatelj.

 

Boru novi rok

Rok da se kandiduju za budući profesionalni menadžment RTB „Bora“ biće produžen za nekoliko dana. Prema tekstu konkursa, zaintersovani profesionalci mogli su da apliciraju do sutra. Ministar privrede Goran Knežević je najavio da razmatraju da se konkurs produži za još nekoliko dana.

– Upravo 27.aprila 2017. godine smo dobili takav zahtev od jednog od zainteresovanih kandidata – rekao je ministar Knežević. – Prijava za profesionalni menadžment podrazumeva predlog mera. To podrazumeva skeniranje sadašnjeg stanja. To jesu poslovi koju zahtevaju određeno vreme. Zato ćemo razmotriti taj zahtev i možda produžiti rok za podnošenje prijava za nek liko dana. Definitivno ima zainteresovanih.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *