Šalter, izgleda, odlazi u istoriju

Šalter, izgleda, odlazi u istoriju

Kada početkom narednog meseca u Srbiji počne primena Zakona o platnim uslugama onda će se na našoj bankarskoj sceni što-šta promeniti, elektronsko plaćanje postaće deo svakodnevice, bez obzira da li je u pitanju preduzetnik, menadžer ili običan građanin. Jedna od novina koja nas čeka je i upotreba elektronskog novca, sada kod nas regulisana pomenutim Zakonom.

Elektronsko poslovanje je kod nas već dugo prisutno i to skoro u svim bankama. Za Telenor banku koja je na našem tržištu prva mobilna i onlajn banka, ovo je prilika da proširi lepezu usluga.  Konačna odluka o tome biće doneta u skladu sa strategijom razvoja poslovanja banke.

– Uvođenje elektronskog novca omogućava da platne transakcije postanu još brže i efikasnije – navodi Marija Popović, rukovodilac Pravne službe u Telenor banci. Pri tome Zakon izričito zabranjuje plaćanje kamate na elektronski novac. Preduzetnici neće moći da izdaju elektronski novac ali kao drugim građanima i privrednicima moći će da im se on izda. Oni će ga potom koristiti u realizaciji plaćanja transakcija.

O tome kakva su im iskustva sa elektronskim poslovanjem sagovornica kaže da je ne samo kod njih već i na tržištu Srbije uopšte ono u porastu. Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je tokom 2014. realizovano milion transakcija za prenos sredstava preko mobilnog i internet bankarstva, u poređenju sa brojem transakcija koje su se odvijale na šalterima banaka. To govori da se srpsko bankarstvo, baš kao i u svetu, kreće prema digitalnom poslovanju. To omogućuje uštedu vremena i smanjuje upotrebu gotovine.

Podaci NBS govore da je broj korisnika mobilnog bankarstva kod nas dupliran u prethodnih godinu dana. Na to svakako utiče dostupnost. Mi težimo da korisnicima omogućimo jednostavne, brze i sigurne usluge i to 24 sata, sedam dana u nedelji.

– Prvi smo u Srbiji ponudili usluge beskontaktnog podizanja dinarskih i iznosa u evrima na našim bankomatima. Isto tako omogućili smo i elektronske menjačke poslove vezane za kupovinu ili prodaju evra kao i prijem novca iz inostranstva, a bez naplate duplih provizija. Odnosno omogućili smo slanje novca putem mejla ili mobilnog telefona

O tome kako će se ove novine odraziti na tržište Marija Popović kaže da banka sledi dalji razvoj mobilnog i elektronskog bankarstva. Uostalom, same po sebi banke već pojednostavljuju i pojeftinjuju svoju ponudu kada se sa šaltera prelazi na mobilno i internet bankarstvo.

– Radujemo se svakoj inicijativi jer što je više igrača na tržištu to će i razvoj biti brži. Već se otvara i novi nivo usluga, a one su vezane za pametne telefone. Verovatno ćemo uskoro obogatiti korisničko iskustvo uslugama koje će se obavljati preko interfejsa pametnih telefona…

A što se tiče samih korisnika, kao i uvek kada počne masovnija primena novih usluga ima i onih koji su oduševljeni baš kao i skeptika. Ono što je izvesno jeste to da što se više klijenata banaka odluči za nove opcije, biće manje stajanja u redu i manje stresa. A to uvek dobro dođe.

www.dnevnik.rs,

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *