„Apoteka Novi Sad“: Privatno partnerstvo izvesno

„Apoteka Novi Sad“: Privatno partnerstvo izvesno

Nadležni traže rešenje kako bi se izbegla likvidacija novosadske apotekarske ustanove. Direktorka Nada Ilić: Želimo da se zadrže svi objekti i svi zaposleni.

Rešenje za nagomilane probleme u „Apoteci Novi Sad“, državnoj farmaceutskoj kući koja neophodnim lekovima snabdeva Novi Sad i okolinu, sve je bliže. Gradske vlasti, poslovodstvo i predstavnici zaposlenih, kako je potvrđeno za „Novosti“ u ovoj apotekarskoj ustanovi, počeli su sa pripremama za ulazak „Apoteke Novi Sad“ u javno-privatno partnerstvo. Ovaj posao, kako se očekuje, mogao bi da bude završen do kraja godine.

Ovakvo rešenje, podsećamo, predložio je i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, koji je nedavno naveo kako se zdravstvena ustanova, kao i ceo niz državnih apotekarskih ustanova, našla u teškoj situaciji zbog nagomilanih dugova dobavljačima i prepolovljenih zarada. Vučević je takođe naveo kako su se, u razgovorima sa zaposlenima u Apoteci i sa poverocima, iskristalisale dve mogućnosti – likvidacija ili javno privatno partnerstvo.

– Grad Novi Sad i „Apoteka Novi Sad“ su ušli u projekat javno-privatnog partnerstva – ističe Nada Ilić, direktor ove zdravstvene ustanove. – Prvi korak ovog projekta je analiza tržišta za projekat upravljanja našom ustanovom. Ovaj projekat ima dobre šanse da uspe. Naravno, naši želje su za to da se zadrže sve apoteke, pa i one po prigradskim naseljima, da se zadrže svi radnici i, naravno, da se ne menja delatnost. To smo dužni pre svega građanima Novog Sada, koji moraju da se snabdevaju lekovima, živeli oni u centru ili u prigradskim naseljima.

Ilićeva navodi kako je „Apoteci Novi Sad“ dodatnu vrednost dalo otvaranje galenske laboratorije, koja, već sada, nekoliko meseci po otvaranju, svojim proizvodima snabdeva ne samo Novi Sad i Klinički centar Vojvodine, nego i bolnice širom Pokrajine.

I zaposleni u Apoteci su nedavno takođe naveli kako za ovu apotekarsku ustanovu, najveću u Vojvodini, koja postoji od 1963. godine, a čuva tradicije apotekarstva Novog Sada, duge gotovo 300 godina, sa mrežom od 30 apoteka likvidacija nije adekvatno rešenje.

– „Apoteka Novi Sad“ je osnovana zbog opšteg interesa, s ciljem sprovođenja primarne zdravstvene zaštite, što prvenstveno podrazumeva snabdevanje građana lekovima i medicinskim sredstvima, a ne zbog ostvarivanja profita – jasni su zaposleni u ovoj ustanovi. – Do 2013. godine bili smo jedina ustanova na teritoriji grada koja je obezbeđivala neophodnu terapiju za 250.000 sugrađana.

Protesti

Zaposleni u Apoteci „Novi Sad“, podsećamo, dva puta su, 15. i 29. juna, organizovanjem protestnih šetnji ukazali na ozbiljne probleme. Tražili su, naime, da gradske vlasti, kao osnivači ove zdravstvene ustanove, počnu sa rešavanjem dugova dobavljačima, a takođe su tražili i reakciju nadležnog ministarstva.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *