Austrijske kompanije žele da investiraju u Srbiji

Austrijske kompanije žele da investiraju u Srbiji

Anketa o uslovima poslovanja u Srbiji 2017. pokazala je da je 66 odsto austrijskih kompanija uvereno u rastući trend svog poslovnog prometa u narednoj godini, 50 odsto njih očekuje da će povećati svoje investicije u 2018, a čak 90 odsto je odgovorilo da bi, iz današnje perspektive, i danas investiralo u našu zemlju.

Anketu je šesti put sprovelo trgovinsko odeljenje pri ambasadi Austrije – Advantage Austria, a pitanja su se odnosila na aktuelne uslove poslovanja u Srbiji sa aspekta austrijskih investitora.

Komercijalni savetnik u austrijskoj ambasadi Erika Teoman-Brener rekla je na konferenciji da joj je veoma drago što rezultati pokazuju da su austrijski preduzetnici zadovoljniji nego ranije.

Iako ima još problema koje spominju, veoma su optimistični”, rekla je ona.

Rezultati zasnovani na povratnim informacijama 80 kompanija pokazali su da 34 odsto učesnika ima promet do jedan milion evra, a 20 odsto njih preko 20 miliona evra.

Poboljšanje je najviše vidljivo u delu koji je pokazao da 35 odsto kompanija vidi ekonomsku situaciju kao poboljšanu u odnosu na 2016. godinu, a prošle godine je ta cifra iznosila 27 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Što se tiče ekonomske perspektive Srbije za 2018, 45 odsto ispitanih kompanija očekuje da će sledeće godine, situacija biti bolja u odnosu na 2017. godinu.

Većina austrijskih kompanija, njih 70 odsto, je zadovoljno prometom i zaključenim poslovima, a 50 odsto njih ima više zaposlenih nego u prethodnoj godini.

Jedno od najoptimističnijih očekivanja austrijskih kompanija kaže da 66 odsto ispitanika veruje da će njihov poslovni promet da se poveća u 2018. godini a polovina očekuje i da će više investirati sledeće godine.

Prostora za poboljšanje ima po pitanju privrednih uslova, pa tako 65 odsto kompanija smatra da treba povećati pravnu sigurnost, 53 odsto bi volelo da ima mane birokratije, a njih 44 odsto priželjkuje jače antikorupcijske mere.

Takođe, 39 odsto kompanija je ocenilo da je potrebna bolja infrastruktura.

Ispitanici su pokazali da su uglavnom zadovoljni kvalifikacijama zaposlenih, ali, 56 odsto njih smatra da postoj problemi raspoloživosti kvalifkovane radne snage, dok je čak 87 odsto njih zainteresovano za obučavanje pripravnika u skladu sa sistemom dualnog obrazovanja kakvo postoji u Austriji.

I prošle i ove godine, 90 odsto ispitanika je odgovorilo da bi ponovo ulagale u Srbiju.

Generalni direktor Cargo partnera, austrijske kompanije koja posluje u Srbiji, Mirko Ilić rekao je da je kompanija na čijem je čelu, u Srbiji od 2003. godine i kako kaže, od tada uspešno posluju. Imaju 96 zaposlenih, i optmistični su da će se i dalje razvijati, kaže.

Vidi se da se Srbija razvija, a to vidimo po obimu našeg poslovanja. Za mene je to pozitivan signal da se u Srbiji nešto lepo događa”, rekao je Ilić.

Kompanija Cargo partner učestvuje u dualnom obrazovanju, a kako kaže, a kako kaže uglavno i zapošljava mlade ljude.

Generalni direktor kompanije Tagor iz Niša Goran Jovanović predstavio je poslovanje kompanije na čijem je on čelu rekavši da je od samog početka ona imala pomoć od gradske vlasti u Nišu.

Najveći problem za Tagor je, kaže, način na koji se carini roba, jer to otežava situaciju sa konkurencijom iz Bugarske i Rumunije.

Problem imaju i sa nedostatkom kvalifikovanih kadrova, rekao je direktor Tagor-a.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *