Banke klijentima sve više gledaju kroz prste

Banke klijentima sve više gledaju kroz prste

Ponuda kredita na domaćem tržištu sve je povoljnija: kamate su pale a banke smanjuju i druge troškove. To se posebno vidi kod najpopularnijih gotovinskih zajmova.

Tako, recimo, Telenor banka ne traži više izveštaj od Kreditnog biroa, Inteza klijentima nudi i besplatno osiguranje u slučaju gubitka posla. Banke sve češće prestaju da klijentima zaračunaju troškove obrade kredita. Uprkos pomenutim pogodnostima, kreditna aktivnost stagnira. Banke su u potrazi za novim klijentima, a od 2017. godine mogli bi imati veći izbor: od naredne godine bi ih mogli dobijati i klijenti koji su sada svrstani u lošije kategorije, a bez dodatnih obaveza za banke.

A kako to izgleda u praksi?

Banke klijente klasifikuju po slovima A do D. Potonji su najlošiji, kredit mogi dobiti, ali to za banke povlači dodatne obaveze: dužne su da na ime rezerve za rizičnog klijenta izdvoje istu sumu novca koju su odborile za kredit a za moguće gubitke koji bi mogli nastati u slučaju da dotični ne vraća zajam na vreme. Postupak procene kreditne sposobnosti klijenata banke same uređuju internim pravilnicima. Pri tome su obavezne da poštuju Odluku o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki, procene kreditnu sposobnost i svrstaju ga u kategoriju od A do D te, shodno tome, izdvoje rezervu. Kod tih procena najlošije su prolazili klijenti koji imaju posao na određeno vreme: oni su listom bili D grupa.

Hoće li to uticati na porast broja kredita koji su u docnji?

– Sasvim je sigirno, čak i ako dođe do promena u toj oblasti, da banke neće žuriti da odobre kredite rizičnim klijentima – kaže dr Aleksandar Vasiljević s Fakulteta za pravne i poslovne studije „Dr Lazar Vrkatić” u Novom Sadu. – One danas novac plasiraju u državne obveznice jer im je to trenutno najsigurniji posao. Što se tiče procene rizika klijenata, to treba prepustiti bankama, dobro je da se tu ide na fleksibilniju varijantu. Gotovo sve su kod nas u privantom vlasništvu pa neka same procenjuju rizik i kasnije snose gubitke ukoliko su to loše uradile. Važno je da to ne ide na teret poreskih obveznika.

Što se tiče zaposlenih na određeno vreme, koji su do sada bili mahom u D grupi rizičnih klijenata, razloga za zabrinuost baš i nema. Posao se kod nas gubi od danas do sutra. Šta tek reći za pravu armiju ljudi koja ima radne knjižice uredno „parkirane” kod poslodavca a platu ne dobija mesecima, ili ona kasni i godinu pa i više. Obaveze su u takvim slučajevima teško naplative. Trajno „parkirana” radna knjižica nije više garant redovnog izmirivanja obaveza, ali to nije i jedini kriterijum koji banke kod procene uzimaju u obzir. Gledaju se i sredstva obezbeđenja, redovnost u izmirivanju obaveze u prethodnom periodu, ako ih je bilo.

Šta će se menjati od početka  2017, i kako, ostaje da se vidi. Tek, za klijente koji nisu u A kategoriji a nisu ni D, izdvajanja su 15 od sume odobrenog kredita za B grupu, odnosno 30 odsto za C.

D.Vujošević

Kome žele…

U Narodnoj banci Srbije nema potvrde o promenama od naredne godine, ali se o tome u bankarskim krugovima već poduže priča kao o izvesnoj opciji. Po propisima koji sada važe, banke mogu davati kredit kome god žele, pod uslovom da poštuju kriterijume i principe za odobravanje plasmana.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Comments (10)

 • nenad mitrovic Reply

  podigao sam kredit 2007.god.u rajfazen, kredit se vodio na 8445 eura, nije išlo preko zabrane na plati, plaćao sam nekih dve do tri godine, međutim oni su počeli da šalju nekakvu razliku u evrima mimo rate,tako da sam počeo da kasnim, kasnije su me dali na utuženje, posle toga stigli je da se dug vrati u celosti, to naravno nije bilo moguće, pretili su i mom žirantu što su imali pravo, otišo sam jednom kod njih na novom beogradu u pravnu službu, i dogovorili smo se da to preračunaju na moj zahtev da to ide preko administrativne zabrane, što su jedva čekali i prihvatili, vratili me maltene na početni kredita suma 1038000, išlo je po 27000 mesečno, evo sad ostalo jos 2000 dinara, slučajnom proverom u kreditni biro, stoji još oko 181000 din, po kreditu, 0.64 pare za karticu mada je otplaćena ali ostale te o.64 pare sada su narasle na 5000 i sudskim troškovi 54000 kao i održavanje računa 6600 jer nisu hteli da ga ugase zato što kredit jos nije otplaćen, znači odrali me i ne daju sada da mi refinansira nijedna banka zbog kreditnog biroa. Ne znam sta ću i kako ću, ali mislim da tu ima neke prevare, ne znam gde ide ovaj komentar ali ako neko vidi, neka javi da li može neka banka da mi refinansira to i da se više otkačim od rajfajzen.poz…….

  30.05.2017. at 12:10
 • Docnja Reply

  Nije tacno da Telenor Banka ne trazi izvestaj Kreditnog Biroa…PROVERENO

  07.07.2017. at 18:37
 • harry carlos loans Reply

  Zdravo, ja sam dr Harry Carlos, privatni zajmodavac koji daje zajam onima kojima je potreban kredit, i onih koji žele da započnu novi posao. Daju lične kredite, poslovne kredite, studentske kredite, kredite za preduzeća i Sve vrste kredita, u zainteresovanoj stopi od 2% kontaktirajte danas na: harryloanfirm56@gmail.com

  LEGIMATE LOAN LOAN

  12.08.2017. at 07:37
  • Danijel Stankovic Reply

   Poslao sam vam mejl.

   08.10.2017. at 00:10
  • Gordana rakovic Reply

   Zelela bi kredit kod vas koji su uslovi i koja je procedura hvala unapred

   16.10.2017. at 08:33
 • Tamara Reply

  Dobro vece zelela bi kes kredit u vasoj banci

  08.09.2017. at 23:33
 • Asztalos Robert Reply

  Nije istina da ne gledaju….. Gledaju i odbijaju. Dospeo sam na taj KB… I sad nigde ali nigde nema prodje.

  02.11.2017. at 18:56
 • Olivera Reply

  Dali mogu da refinansiram kredit u vasoj banci imam utuzenje na kredit slobodnu platu od 65 hiljada mesecno uzimaju mi dve trecine na plati samohrana sam majka

  14.12.2017. at 12:27
 • Olivera Reply

  Zelela bih da refinansiram kredit kod vas kako da vas kontaktiram

  14.12.2017. at 13:21
 • Mara Reply

  ja sam u kreditnom birou , tj crvenoj zoni . nemam prava na kredit ?

  02.06.2018. at 12:14

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *