BANKE NEĆE FRANKE U slamarice ide 345 miliona švajcaraca

BANKE NEĆE FRANKE U slamarice ide 345 miliona švajcaraca

Srpske banke stopirale su mogućnost štednje u švajcarskim francima jer im ta valuta pravi ozbiljne gubitke, saznaje „Blic“.

Dobili ste hiljadu švajcaraca od tetke iz Ciriha. Želite da ih oročite ili čuvate u banci kao što ste svojevremeno uradili sa hiljadu evra. To, međutim, u Srbiji u poslednjih mesec dana postaje nemoguće jer su banke masovno počele da obustavljaju rad s tom valutom.

Tako bi u slamaricu uskoro moglo da ode 344,5 miliona švajcarskih franaka ili 318,7 miliona evra, odnosno oko 4,2 odsto od ukupno štednje, koliko iznosi ukupna štednja u švajcarskoj valuti u Srbiji.

Kako bi zaštitili svoje budžete, bankari su internim poslovnim odlukama obustavili sve radnje sa švajcarcima za nove klijente. Oni praktično ne mogu otvoriti račun za štednju u švajcarskoj valuti, koja je doskora važila za najpouzdaniju i najstabilniju u svetu. Ukinuta im je mogućnost i oročene štednje, koja je donosila kamatu od oko jedan odsto godišnje, ali i štednje po viđenju. Bankari su izuzeli, ali samo delimično, stare štediše. Oni mogu i dalje da drže švajcarce u banci, ali bez oročenja. Banka je praktično pristala da im čuva novac po kamati koja je jednaka nuli ili 0,01 odsto godišnje.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *