Banke se ne odriču provizije za obradu kredita, a pogledajte koliko one iznose u okruženju

Banke se ne odriču provizije za obradu kredita, a pogledajte koliko one iznose u okruženju

Prve pravosnažne presude po kojima je naloženo bankama da klijentima vrate trošak obrade kredita u Srbiji već su donete. I dok se više od dve hiljade građana uveliko sprema da podigne tužbe ohrabreni ovakvim epilogom, u Udruženju banaka poručuju da nema mesta za vraćanje novca. A kakva je praksa u okruženju, kada je reč o ovom trošku?

– U svim zemljama, pa i u zemljama EU, predviđena naplata nadoknada koja je, zavisno od vrednosti kredita, izražena u procentualnom i fiksnom iznosu. Naplaćivanje naknada za obradu kredita u skladu je, osim sa domaćom regulativom, i sa direktivama Evropske unije koje regulišu funkcionisanje finansijskog sistema, odnosno sa međunarodnom praksom zemalja u regionu i celoj Evropi – ističe Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Banke, kako smatra, imaju pravo da naplate troškove obrade kredita i da se u ugovoru klijenta i banke o kreditu navode uslovi pod kojima se odobrava zajam. Povodom odluke Apelacionog suda u Beogradu da banka nije imala pravo da naplati troškove obrade kredita jednom klijentu koji je tužio banku, Dugalić kaže da se taj sud pozvao na Zakon o obligacionim odnosima, a da kreditni odnos između klijenta i banke uređuju još dva zakona.

– U presudi Apelacionog suda prema kojoj banka nije imala pravo da naplati troškove obrade kredita sud se pozivao na Zakon o obligacionim odnosima, na član 1.065 u kome stoji da banka za pozajmljena sredstava naplaćuje kamatu – ističe Dugalić.

A kako se naplaćuju naknade za obradu kredita možete da pogledate u tabeli.

ZemljaTrošak obrade kreditaObračunNapomena
Hrvatska1%% plus fiksno1% plus 68-325 evra
BiH1-1,5%% plus fiksno1-1,5% plus 25-500 evra
Makedonija1-1,25%% plus fiksno1% za iznose preko 30.000 evra plus 80-1.000 evra
Albanija1-1,5%% plus fiksno1-1,5% plus 200-800 evra
Crna Gora1-1,5%%/
Češka1%%/
Poljska1-1,7%%/
Srbija0,5-1%%Akutelne ponude banaka, a mogu da budu maks 3

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *