Banke stabilne, ne treba im dokapitalizacija

Banke stabilne, ne treba im dokapitalizacija

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da je bankarski sistem Srbije solventan i stabilan, kao i da bankama nije potrebna dokapitalizacija.

Tabakovićeva je rekla da su to pokazali prvi rezultati dijagnostičkih studija, koje je NBS sprovela nad 14 banaka koje posluju u Srbiji a u skladu sa dogovorom u okviru programa sa Međunarodnim monetarnim fondom.

„Rezultatima je utvrđeno da nijedna od banaka obuhvaćena ispitivanjima nije imala pokazatelj adekvatnosti kapitala ispod 12 odsto, a to je regulatorni minimum“, istakla je Tabaković.

Navela je da, i nakon detaljene provere kvaliteta regulative, sve banke zadovoljavaju minmalne zahteve za kapitalom. „A i naši zahtevi su visoki“, istakla je guverner. Prema njenim rečima, potreba za dokapitalizacijama ne postoji ni kod jedne od banaka obuhvaćene ispitivanjima.

Cilj Centralne banke je, kako je rekla, bio da se proveri kvalitet aktive najvećeg dela bankarskog sektora, da li postoje rezervisanja za gubitke. Pored toga, cilj je i da se preispita praksa banaka u delu procene vrednosti nekretnina koje su obezbeđenje kredita, i da se uspostavi zahtev za njihovu re-procenu.

Tabaković je rekla i da je NBS ovim analizama uspela da ostvari bolji uvid u praksu banaka u pogledu procena vrednosti i adekvatnosti rezervisanja, i to s naglaskom na konzervativnu primenu standarda i metodologije po ugledu na Evropsku centralnu banku. Adekvatnost kapitala jeste pala za manje od dva procenta i sada je 18,4 odsto, što je daleko iznad dozvoljene granice.

„Zakonski cenzus je 12 posto regulatornog kapitala u odnosu na rizičnu aktivu, pri čemu nemamo potrebu za državnom pomoći i dodatnim dokapitalizovanjem“, kaže Đorđe Jevtić iz Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama. Proveru krvne slike banaka sprovele su četiri revizorske i šest renomiranih proceniteljskih kuća. Nadležni kažu da je svaka sumnja u rezultate, izlišna.

„Dakle, iako su ti revizori bili plaćeni od banaka, prvo oni su nezavisni u smislu da nisu njihovi redovni statutarni revizori, drugo oni su bili predmet kontinuirane provere od NBS“, kaže Miloš Vasić iz Sektora za kontrolu NBS.

Guvernerka ne očekuje da će potez Američkih federalnih rezervi o podizanju kamate imati dodatne efekte na srpsko tržište jer se to, kaže, očekivalo i u transakcijama na tržištu osećalo i pre same odluke.

„Mi smo kao NBS to osetili početkom decembra i za tih 17 dana decembra prodali smo 280 miliona evra da bi amortizovali te kratkotrajne efekte prilagođavanja, ali u neto iznosu mi smo od početka godine do sada u plusu 510 miliona evra“, kaže guvernerka NBS.

Zanimljivo je da su u decembru najmanju oscilaciju vrednosti imale srpska i poljska valuta, 0,7 odsto, kod ostalih je raspon bio i četiri puta veći.

Izvor: 20.12.2015.RTS

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *