BANKE VOLE PAUŠALCE, ALI S REZERVOM

BANKE VOLE PAUŠALCE, ALI S REZERVOM

Bez uverenja poreznika o izmirenim obavezama nema kredita, dok su ostali uslovi isti kao i za one koji su stalno zaposleni.

Iako sve velike banke daju kredite paušalcima, pa čak imaju i specijalizovane pakete proizvoda za njih, kod nas vlada ubeđenje da im one baš i nisu naklonjene. Zašto? Pa zato što su prema njima dodatno obazrive, jer im njihovi podaci o poslovanju ne daju dovoljno prostora da ocene njihovo sadašnje i buduće poslovanje, a samim tim i kapacitet za otplatu kredita. Vlada i predubeđenje da oni čija zanimanja ne podrazumevaju klasična redovna mesečna primanja i kojima poreznici porez razrezuju na osnovu pretpostavljenih prihoda zajam moraju, zbog svog statusa, da otplate po rigoroznijim uslovima, što bankari demantuju. U svim velikim bankama zubari, advokati, frizeri, taksisti… mogu, ukoliko ispunjavaju uslove, a to prevashodno podrazumeva njihovu kreditnu sposobnost, da podignu kredite kao i drugi klijenti banaka. Neretko ih, međutim, u toj nameri „sapliću” poreznici, jer im sa zakašnjenjem od čak dve godine šalju poreska rešenja koja banke traže kao uslov za odobravanje kredita.

Kako su nam pojasnili u Erste banci ovi klijenti nemaju obavezu vođenja poslovnih knjiga i zato za njih nije moguće napraviti finansijsku analizu pa se odobrenje kredita zasniva na nivou broja meseci poslovanja, eventualnih dana blokade NBS, ostvarenog platnog prometa, ponašanja po računu u banci.

Paušalci, bilo da su fizička lica ili preduzetnici, čine veliku bazu za pozajmljivanje novca koju bi bilo nerazumno isključiti. U EU, pokazuju podaci banaka, čak 33 odsto stanovništva je u kategoriji paušalaca što znači da rade neki posao samostalno ili od kuće…

U Inteza banci kažu da paušalni poreski obveznici, koji žele da uzmu kredit kao fizička lica, mogu da dobiju sve kredite – gotovinske, auto, potrošačke, stambene, dozvoljeno prekoračenje na tekućem računu, kreditnu karticu. Uslovi, rokovi otplate, sredstva obezbeđenja i kamatne stope isti su kao i za ostale građane. Pored overene potvrde o zaposlenju i visini primanja potrebno je i uverenje nadležne Poreske uprave da nema neizmirenih obaveza po osnovu poreza na dohodak i ostalih javnih prihoda, kao i dodatna dokumentacija u zavisnosti od toga da li je reč o samozaposlenom, odnosno preduzetniku ili vlasniku samostalne zanatske, trgovačke ili ugostiteljske radnje. Slični su uslovi i za paušalce iz takozvanog malog biznisa.

– S obzirom na to da paušalni poreski obveznici ne vode poslovne knjige, njihova kreditna sposobnost se određuje na bazi ukupnog prometa. Prilikom razmatranja kreditnog zahteva od njih se traži i rešenje o poreskom zaduženju i potvrda o izmirenim obavezama po osnovu poreza. Osnovna sredstva obezbeđenja za kratkoročne kredite su menice preduzeća i preduzetničke radnje i menice vlasnika. U zavisnosti od kreditne sposobnosti i vrste zahteva, mogu se tražiti i druga sredstva obezbeđenja – kažu u Banci Inteza.

U Komercijalnoj banci kažu da kredite odobravaju i preduzetnicima paušalnim poreskim obveznicima, u skladu sa visinom njihove kreditne sposobnosti. Oni mogu da dobiju kratkoročne kredite za održavanje tekuće likvidnosti i nabavku obrtnih sredstava sa otplatom u mesečnim anuitetima, kao i dugoročne investicione kredite za nabavku osnovnih sredstava, kaže Jelena Ivanović, direktorka Sektora razvoja i podrške poslovima sa stanovništvom.

– Kreditna sposobnost zavisi od prometa klijenta preko računa, bez obzira da li je račun kod naše banke u trenutku odlučivanja. Ukoliko klijent nema otvoren račun kod nas, dostavlja se potvrda druge banke o visini ukupnog prometa u prethodnih godinu dana. Otvaranje računa u Komercijalnoj banci uslov je za puštanje kredita u korišćenje. Instrumenti obezbeđenja se ugovaraju u zavisnosti od kreditne sposobnosti, namene kredita i roka vraćanja. Prilikom odlučivanja o odobrenju kredita prvenstveno se analizira otplatni kapacitet preduzetnika, kaže Jelena Ivanović dodajući da se podrazumeva dostavljanje potvrde o izmirenim poreskim obavezama, kao i profakture, fakture, ugovori.

U Vojvođanskoj banci paušalcima nude kredit za finansiranje obrtnih sredstava, kao i dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu koji je najčešće korišćen kredit u poslednje vreme. Sredstva obezbeđenja su blanko menice, a dodatni instrumenti obezbeđenja zavise od iznosa koji klijent traži i njegove kreditne sposobnosti.

– Ukoliko klijent ne želi neki namenski kredit namenjen klijentima malog biznisa i paušalcima, može da, kao fizičko lice, traži nenamenski kredit poput kratkoročnog keš zajma, kažu u Vojvođanskoj banci.

U Kredi agrikol banci paušalci treba da obezbede poreska rešenja za poslednje tri godine, kao i potvrde o prometu iz svih banaka preko kojih posluju. Iako nije preduslov za odobrenje kredita, može da pomogne ukoliko radnja radi preko banke u kojoj želi da uzme kredit. Prateći poslovanje svakog svog klijenta banka ima bolji uvid u sve finansijske aspekte poslovanja. Sredstva obezbeđenja su uslovljena kvalitetom poslovanja same radnje, visinom iznosa kredita, kao i rokom otplate. Najčešće su to jemstvo, pokretna imovina ili sam predmet kreditiranja.

Izvor: Politika

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *