Bečki ekonomski forum: Za zajedničke aktivnosti u regionu

Bečki ekonomski forum: Za zajedničke aktivnosti u regionu

Međunarodni skup “Bečki ekonomski razgovori – beogradski sastanak”, koji organizuju Bečki ekonomski forum (VEF) u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije (SES), otvoren je 21. maja 2017. godine u Beogradu s porukom da samo zajedničkim poslovnim aktivnostima privrede regiona mogu da budu konkurentnije onim u razvijenim zemljama Evropske unije i sveta.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, otvarajući skup čiji je poseban fokus na dobrom ekonomskom razvoju Srbije, rekao je da su privrede država Zapadnog Balkana, posmatrano u celini, zabeležile rast, što je dovelo do otvaranja novih radnih mesta, ali da je to daleko od toga što naši potencijali omogućavaju.

“Svi znaju da naše firme nemaju resurse da budu konkurentne kompanijama iz razvijenih zemalja i zato samo zajedničkim poslovnim aktivnostima možemo da postanemo konkurentniji i da podignemo privredu regiona”, rekao je Čadež.

On je naglasio da svaki kontakt i razgovor kompanija država Zapadnog Balkana doprinosi razvoju našeg regiona u celini.


Istakavši da se nada da će “Beogradski razgovori” početi da se održavaju više puta godišnje, kako bi njegovi učesnici mogli da razgovaraju o temama važnim za čitav region, Čadež je dodao da kompanije iz regiona imaju prirodan interes da se povezuju i da stvaraju nove mehanizme za učvršćivanje svojih odnosa.

 

“Privredna komora je jedan od inicijatora ekonomskog povezivanja i poslovnog umrežavanja u regionu”

Kada je reč o konkrentim stvarima, Čadež je ukazao da su Srbija i Albanija već počele da stvaraju prva zajednička preduzeća, navodeći primer onih koje su počele da rade na rekonstrukcijama brana i građevinskim radovima na hidroelektranama u Albaniji, staranjem o industrijskom otpadu, izgradnjom sporstkih objekata u osnovnim školama…

“Mnogo toga smo počeli da radimo i sa Privrednom komorom Kosova, i sada ne prođe ni nedelju dana a da nemamo kompaniju iz Prištine, Peći ili Prizrena u Nišu, Kragujevcu i ostalim gradovima”, rekao je Čadež.

Kako je dodao, one ne samo da trguju, već ima i onih koje rade na zajedničkim investicionim i novim projektima.

“Moja poruka je jasna – mi smo mehanizme počeli da pravimo pre dve godine, a danas mislim da su donosioci odluka u politici shvatili i krenuli u nešto što nazivamo koracima ka jedinstvenom tržištu”, rekao je Čadež.

Ove godine će na sastanku u Trstu, u okviru Berlinskog procesa, biti predstavljena investiciona platforma za Zapadni Balkan

“Investitori će moći na jednom mestu da nađu sve informacije, od zakonodavstva, subvencija, zalihama, industrijama, partnerima…”, najavio je ČAdež.

Kako je istakao, takođe će biti urađene i preporuke vladama sa konkretnim koracima ka boljoj ekonomskoj integraciji regiona.

Generalna sekretarka VEF Elena Kirčeva je Čadežu uručila specijalno priznanje Foruma za aktivnosti koje je Privredna komora Srbije sprovela u prethodnom periodu.

“Bečki ekonomski razgovori – beogradski sastanak” u fokusu ima tri teme – odgovornost regionalnog povezivanja, potrebe za podsticanje regionalne saradnje na evropskom putu i regionalne mogućnosti investiranja.

Za debatu, u Privrednoj komori Srbije, registrovalo se više od 200 učesnika iz 19 zemalja, ličnosti koje predstavljaju širok spektar poslovnog i javnog života korporacija, institucija i organizacija, ne samo u Evropi, već iz celog sveta.

Vlahović: Srbija da bude motor regionalnog razvoja

U godinama pred nama Srbija bi trebalo da bude jedan od motora regionalnog razvoja, a unapređenje saradnje u regionu jeste jedan od prioriteta

naše zemlje, istakao je danas, prilikom otvaranja “Bečkih ekonomskih razgovora – beogradski sastanak 2017“ predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović. 

Vlahović je, u svom izlaganju, istakao da će viši nivo regionalne saradnje svima u regionu olakšati i ubrzati put ka EU, a to je zajednički cilj celog regiona.

Na skupu koji zajedno organizuju Bečki ekonomski forum (VEF) i SES, on je kazao da su osnovne teme konferencije unapređenje regionalne saradnje, šanse za regionalno investiranje, kao i ubrzanje puta ka EU.

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *