Bečejski kombinat neće biti raskomadan

Bečejski kombinat neće biti raskomadan

 Nazire se zračak nade za zaposlene u PIK-u „Bečej“, nekada najmoćnijem vojvođanskom kolektivu iz oblasti agrokompleksa. Neće biti rasparčavanja, nego će se nova prodajaimovine PIK-a „Bečej“ obaviti u celosti kao pravno lice. To je najvažnija odluka poslednjeg sastanka Odbora poverilaca PIK-a „Bečej“, kojem je u prostorijama kombinata predsedavao pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine mr Nenad Katanić. Na istom sastanku usvojena je i nova procena vrednosti kapitala od 87 miliona evra. Tako je, pet meseci pošto je sudija Privrednog suda u Novom Sadu proglasio bankrotstvo PIK-a „Bečej“, doneta željena odluka o načinu unovčenja imovine PIK-a „Bečej“, koji je od 2011. godine bio u radnom stečaju.

– Da, to je u ovom trenutku najbolje rešenje za PIK „Bečej“ i za njega smo se zalagali svi u kompaniji – rekao nam je stečajni upravnik PIK-a Pavel Severinji. – Moj stav je oduvek bio da PIK „Bečej“ treba da se sačuva u celini, da ne bi propao trud svih zaposlenih tokom minule četiri godine rada u stečaju. Zadovoljni smo i pocenom vrednosti kapitala, uz napomenu da je već pet firmi uzelo pismo o namerama, čime su pokazali da su zainteresovani za kupovinu PIK-a „Bečej“.

Tako se, najzad, uspostavila potrebna komunikacija svih aktera u maratonskom procesu oko stečaja PIK-a „Bečej“: resornog ministarstva, zaposlenih u PIK Bečej zajedno sa sindikatima, lokalne samouprave i najvećih poverilaca.

– Napori svih zainteresovanih strana idu u dobrom smeru ka razrešenju problema PIK-a „Bečej“. Tome se, naravno, najviše raduju zaposleni u tom poljoprivrednom gigantu, ali i građani naše opštine. Očekujemo do kraja godine raspisivanje javnog nadmetanja za prodaju PIK Bečej kao pravnog lica u celini – jasan je predsednik opštine Bečej mr Vuk Radojević. – Naš stav je oduvek bio jasan: ceneći potrebe zaposlenih u PIK-u „Bečej!, koji su održali kombinat tokom četvorogodišnjeg procesa stečaja, mi smo tu da ih podržimo u očuvanju proizvodne delatnosti. Upravo zbog toga smo im omogućili, pridržavajući se zakonskih odredbi, da od ove godine obrađuju 3.800 hektara više. Toliko novih obradivih površina su obezbedili putem prava prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na osnovu broja grla u stočarstvu. To je dokaz više da lokalna samouprava podržava razvoj stočarstva i PIK „Bečej“.

V. Jankov

Više njiva za sigurnost

PIK „Bečej“ je do sada na osnovu zakupa obrađivao 4.800 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, a od ove godine ta površina iznosi 8.600 hektara. Na taj način je obezbeđen veći obim posla i novo uposlenje sadašnje radne snage, a postoji mogućnost i za nova zaposlenja. Sve to ide u prilog potencijalnom kupcu PIK-a „Bečej“ jer će se na taj način umanjiti ili potpuno eliminisati potreba za socijalnim programom za višak radne snage.

 

Izvor:Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *