Bespovratnih milion i po RSD organskim proizvođačima

Bespovratnih milion i po RSD organskim proizvođačima

NLB Banka Beograd je, sedmu godinu za redom, pokrenula konkurs za najbolje projekte u oblasti proizvodnje i prerade organske hrane, a nagradni fond od 1,5 miliona dinara biće ravnomerno raspoređen na tri pobednička projekta, tako da će svaki od njih dobiti po 500.000 dinara neto.

Konkurs traje od 1. marta do 20. maja, a pravo na učešće imaju poljoprivredni proizvođači koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, sertifikovani su ili u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju, saopšteno je danas iz NLB banke.

Učešće je omogućeno i proizvođačima koji su u sistemu kontrole kroz grupni sertifikat, odnosno koji imaju ugovor sa organizatorom proizvodnje koji je vlasnik sertifikata.

NLB Organik je najvažniji projekat NLB Banke u domenu društveno odgovornog poslovanja, kojim istovremeno dajemo doprinos održivom razvoju, zaštiti životne sredine i segmenta poljoprivrede za koji smatramo da je budućnost naše zemlje, rekao je Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB.

Srbija, kako je istakao, obiluje zemljištem koje nije kontaminirano hemijskim supstancama, a s obzirom na usitnjenost poseda, organska proizvodnja dodatno dobija na značaju jer i na manjim površinama može da obezbedi egzistenciju za članove domaćinstva.

Ulaganje u ovaj vid proizvodnje je značajan i u smislu doprinosa izvozu, jer se procenjuje da više od 90 odsto organskih proizvoda završi u izvozu, dodao je Greganović, navodeći da je u 2016. Srbija izvezla organske proizvode u vrednosti od oko 19 miliona evra, pri čemu 78,7 odsto u zemlje EU, najviše Italiju, Nemačku i Holandiju, a 14,1 procenat na tržište Sjedinjenih Američkih Država.

Prema njegovim rečima, vrednost organskog tržišta u svetu dostigla je 2016. godine skoro 90 milijardi američkih dolara, uz istovremen rast površina pod organskom poljoprivredom na 57,8 miliona hektara koje obrađuje oko 2,7 miliona organskih proizvođača.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *