Bez inovacija nema razvoja

Bez inovacija nema razvoja

U Privrednoj komori Srbije predstavljen je Program za transfer tehnologija koji treba da doprinese efikasnijem tržišnom vrednovanju rezulata naučnih istraživanja, povezivanju istraživača i instituta s privredom i privatnim sektorom, kao i jačanju centara za transfer tehnologija na univerzitetima u Srbiji.

Reč je o pilot-programu za podršku naučnoistraživačkoj zajednici u Srbiji. Lokalnim centrima za transfer tehnologija pri univerzitetima u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, kao i državnim naučnoistraživačkim institutima omogućava da za razvoj istraživanja za koja  imaju komercijalni potencijal nađu partnera u privatnom sektoru i svoju inovaciju iznesu na tržište.

– Inovacioni potencijal u Srbiji je nesporan , ali nedostaje institucionalni mehanizam koji će obezbediti da se te ideje razvijaju i iznesu na tržište, gde dobijaju svoj pun smisao – kaže vršilac dužnosti direktora Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac. – Za to su potrebne pare, ali i stručna podrška u nalaženju odgovarajućeg partnera iz komercijalnog sektora, pomoć pri zaštiti intelektualne svojine, dobar poslovni plan.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *