Bez jeftinog novca nema privrednog skoka

Bez jeftinog novca nema privrednog skoka

Za privredni razvoj, rast proizvodnje i izvoza, osim valjanog i predvidivog regulatornog okvira, neophodan je snažan i stabilan finansijski sektor kao važan element poslovne klime koji će svojim proizvodima i uslugama podsticati razvoj i jačanje konkurentnosti realnog sektora. Upravo zbog toga što stabilan finansijski sektor podstiče konkurentnost privrede, u Privrednoj komori Srbije formirani su odbori za bankarstvo i za osiguranje. Za predsednicu Odbora za bankarstvo izbarana je Draginja Šurić, predsednica Upravnog odbora banke Inteza, a na čelu Odbora za osiguranje je Mirko Petrović, predsednik IO „Dunav osiguranje”.
– Privredna komora Srbije, kao asocijacija koja okuplja i zastupa celu privredu, kompanije iz realnog ili finansijskog sektora, najbolje je mesto za sinergiju aktivnosti i dijalog kompanija iz svih poslovnih segmenata – objasnio je predsednik PKS-a Marko Čadež. – To uključuje idenfitikovanje potreba privrede za novim bankarskim proizvodima i uslugama osiguranja, promociju finansijskih usluga namenjenih poslovnoj zajednici, kao i udruženi nastup na zajedničkom poslu povećanja izvoza i osvajanja novih tržišta.
Istakao je da su i NBS i Ministarstvo finansija, prihvatanjem predloga PKS-a za osnivanje zajedničkih radnih grupa koje analiziraju inicijative i primedbe privrednika i rešavaju problemi s kojima se oni svakodnevno suočavaju u poslovanju, potvrdili otvorenost za saradnju i dijalog s privredom.
– Konstituisanje i funkcionisanje Odbora za bankarstvo i Odbora za osiguranje, koji okupljaju vodeće banke i osiguravajuće kuće, posebno je važno zbog velikog uticaja finanijskog sektora na ekonomska kretanja i razvoj privrede. U novoj organizaciji jedinstvenog komorskog sistema, koji počinje da funkcioniše od Nove godine, ključnu ulogu u zastupanju članstva imaće upravo udruženja, matični odbori i grupacije kao mesto okupljanja, iznošenja stavova i inicijativa članstva – istajkao je Čadež.
Novoizabrana predsednica Odbora PKS-a za bankarstvo Draginja Đurić objasnila je da bankarski sektor u Srbiji trenutno nije u tako dobroj poziciji prema privredi kao što je to sektor osiguranja, ali je obećala da će kroz PKS učiniti sve da budu puna podrška daljem razvoju privrede.
Po rečima Đorđa Jevtića, direktora Uprave NBS-a za nadzor nad finansijskim institucijama, ova godina bila je realativno dobra jer je bankarski sektor zadržao likvidnost, a sektor osiguranja zabeležio stopu rasta veću od bankarskog sektora.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *