Bezbedne namirnice na pijacama za posnu trpezu

Bezbedne namirnice na pijacama za posnu trpezu

Prema pristiglim rezultatima Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije, namirnice koje su sastavni deo posne trpeze, a prodaju se na beogradskim pijacama su zdravstveno i higijenski ispravne i ispunjavaju sve uslove predviđene Zakonom o bezbednosti hrane.

Šaran, pastrmka, skuša, tuna, smuđ, brancin, orada, losos, papalina, som, oslić, deverika, babuška ne sadrže teške metale, ni histamin, a na osnovu senzorne ocene svi uzorci morske i rečne ribe ispunjavaju odredbe Pravilnika o kvalitetu za ribe, rakove, školjkaše, morske ježeve i krastavce, žabe, kornjače, puževe i njihove proizvode, saopštile su Gradske pijace.

Sveže povrće, poput kupusa, blitve, spanaća, kao ni pečurke ne sadrže pesticide i druge ostatke sredstava za zaštitu bilja. Uzorkovanje, metodom slučajnog uzorka i analizu, tokom prethodne nedelje, obavio je Naučni institut za veterinarstvo Srbije.

Gradske pijace navode i da će u narednom periodu nastaviti da sprovode komercijalne analize zdravstvene bezbednosti hrane, kako bi svi posetioci pijaca bili sigurni i bezbrižni prilikom pijačne kupovine.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *