Blog

Novi pravilnici iz oblasti bezbednosti liftova i bezbednosti proizvoda namenjenih za upotrebu potencijalno eksplozivnim atmosferama

Ministarstvo privrede Republike Srbije i Program EU za Srbiju IPA “Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema infrastrukture kvaliteta i tela za ocenjivanje usaglašenosti proizvoda u Srbiji” uz podršku PKS – Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga organizuje prezentaciju:
 
NOVIH PRAVILNIKA IZ OBLASTI BEZBEDNOSTI LIFTOVA
I BEZBEDNOSTI PROIZVODA NAMENJENIH ZA UPOTREBU U POTENCIJALNO EKSPLOZIVNIM ATMOSFERAMA

Prezentacija će biti održana u četvrtak, 06. aprila 2017. godine sa početkom u 11 časova na I spratu u Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga, Novi Sad, Narodnog fronta 10.
Na ovu temu govoriće:

Dušan Stokić, PKS, rukovodilac Centra za zaštitu životne sredine
Martin Rajser, ekspert tvining projekta
Mile Mitrović, rukovodilac grupe, Sektor za kvalitet i bezbednost proizvoda, Ministarstvo privrede R. Srbije
Aleksandar Dragićević, savetnik, Sektor za kvalitet i bezbednost proizvoda, Ministarstvo privrede R. Srbije.

AGENDA
Detaljnije informacije: MSc Marija Mišić, 021/480 20 82, ili marija.misic@pks.rs

Više informacija...

Konkurs za dodelu sredstava za uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti, kvaliteta hrane i geografskog porekla

Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2017. godini na teritoriji AP Vojvodine

Predmet konkursa jeste dodela sredstava za sufinansiranje troškova uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2017. godini.
 
 
 
Pravo na podsticaje ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, i to:
1. fizičko lice:
– nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
– preduzetnik nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.
2. pravno lice:
– privredno društvo – razvrstano u mikro i malo privredno društvo u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo,
– udruženje građana,
– zemljoradnička zadruga
Prijave za konkurs podnose se zaključno sa 24. novembrom 2017. godine.
 
Detaljnije

Više informacija...

Otvoreni distributivni centar vredan je tri miliona evra

U Industrijskoj zoni u Šimanovcima je nemačka kompanija „Feniks grupa” otvorila logistički centar za Zapadni Balkan, čime je Beograd, posle Praga i Varšave, postao treći regionalni centar te vodeće evropske kompanije u distribuciji lekova i drugih medicinskih proizvoda.
Otvoreni distributivni centar vredan je tri miliona evra i lekovima i medicinskim proizvodima snabdevaće BiH, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo, odnosno tržište od preko 17 miliona ljudi. Distributivni centar otvorili su izvršni direktor „Feniks grupe” Oliver Vindolc, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović.
– Odluka vodeće evropske kompanije u distribuciji lekova i drugih medicinskih proizvoda da svoj treći regionalni centar otvori u Beogradu za Srbiju prevazilazi vrednost uloženog novca, ma koliko nam svaka investicija bila dragocena – rekao je Čadež. – To je još jedna potvrda logističkih prednosti Srbije kao centra dobre povezanosti, brzog i efikasnog pristupa tržištima, ne samo u neposrednom okruženju već i celom regionu Centralne i Istočne Evrope, ali i […]

Više informacija...

Pravo vreme za saradnju i napredak

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević održao je radni sastanak u vezi sa organizacijom nove sajamske manifestacije koja je usmerena ka tešnjoj, konkretnoj saradnji između nauke i privrede.
Prema njegovim rečima, prvi Sajam nauke i privrede trebalo bi da doprinese ubrzanom ekonomskom razvoju zemlje.
Organizovanje prvog Sajma nauke i privrede podržali su potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživački delatnost prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić, generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.
– Mislim da je ovo pravi trenutak, kada je zaustavljen negativni tok koji smo imali, i kada smo u poslednji tri, četiri godine, kroz sanaciju fiskalnog sistema pre svega, ali kroz sanaciju ukupnog ekonomsko-privrednog sistema, došli u poziciju da ponovo ostvarujemo rast društvenog […]

Više informacija...

Prioritet podrška malim i srednjim gazdinstvima

U okviru redovnih aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, sekretar Vuk Radojević obišao je zadrugare i poljoprivrednike u sremskim mestima Beška, Krčedin, Surduk i Belegiš, i predstavio im mere agrarne politike resornog pokrajinskog sekretarijata. Radojević je, u pratnji predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka i direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandra Bogdanovića, posetu započeo obilaskom Zemljoradničke zadruge „Beška” u Beški, koja je, kako je naveo, pravi primer zadrugarstva, baziran na tradicionalnim zadrugarskim vrednostima.
– Jedna od izmena u radu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu je ta da smo u našem radu, kroz konkurse i dodelu bespovratnih sredstava, prepoznali zemljoradničke zadruge – kazao je Radojević, dodajući da se u saradnji sa Zadružnim savezom Vojvodine nastoji doći do optimalnog modela za podršku daljeg razvoja zadrugarstva.
Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak istakao je da je poljoprivreda jedan od najvažnijih segmenata na teritoriji njihove opštine, i podsetio na to da je lokalni buyet za poljoprivredu ove godine uvećan deset miliona dinara, s tendencijom povećanja u narednim godinama.
Sekretar […]

Više informacija...

EU traži manje nameta za privrednike

Predstavnici Evropske komisije su 28. marta 2017. godine stigli u Beograd gde će sa predstavnicima Ministarstva privrede i srpskih vlasti definisati uslove za zatvaranje poglavlja 20 o preduzetništvu i industrijskoj politici, saznaje “Blic”.
Ono što će biti njihova sugestija, pošto u ovom poglavlju nema formalnih zahteva, odnosi se na izradu industrijske strategije, u kojoj umesto sadašnjeg sveoubuhvatnog pristupa mora da se primeni sektorski. Drugim rečima, prilikom kreiranje politike i podrške razvoju privrede, Vlada će morati mere da definiše odvojeno za četiri sektora i to za prehrambenu industriju, industriju gume i plastike, metala i mašinstva i drvoprerađivačku industriju. Neizvesno je, kako objašnjava izvor “Blica” iz Nemanjine 11, da li će i IT sektor biti izdvojen kao poseban sektor ili će biti integrisan kroz ova četiri.
– U 2016. godini Ministarstvo privrede je otpočelo pripreme kako bi se u ovoj oblasti uskladili sa standardima EU koji podrazumevaju definisanje potencijala kroz sektore, a ne na nivou cele privrede. Na osnovu definisane metodologije određena su […]

Više informacija...

U Vojvodini broj radnih mesta porastao na 511.313

Prošle godine u Srbiji je bilo 2.009.785 zaposlenih, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Zaposlenih kod pravnih lica i preduzetnika, u radnom odnosu i van njega, kao i lica koja obavljaju samostalnu delatnost ili su osnivači privrednih društava ili preduzetničkih radnji bilo je 1.920.679, što je u odnosu na 2015. godinu 1,3 odsto više. Registrovanih individualnih poljoprivrednika bilo je 89.106, što je u odnosu na prethodnu godinu smanjenje od 4,5 odsto.
U 2016. u odnosu na godinu ranije najveći porast broja zaposlenih zabeležen je u prerađivačkoj industriji, i to 13.570, trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila – 9.600 i administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima – 8.434. Najveće smanjenje broja zaposlenih lane je zabeleženo u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti – 6.912, snabdevanju i upravljanju otpadnim vodama – 4.137, saobraćaju i skladištenju – 3.923 i poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu – 3.395.
Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine u Vojvodini je bilo ukupno 511.313 zaposlenih, dok je godinu ranije ta […]

Više informacija...

100 Najboljih- Odabrani prvi polaznici za prekvalifikacije u IT sektoru

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je 28. marta 2017. godine da je završen drugi, finalni krug selekcije kandidata za učešće u pilot programu prekvalifikacija u IT sektoru i da je izabrano 100 polaznika koji će pohađati obuke.
Učestvovalo je ukupno 200 kandidata, koji su postigli najbolje rezultate u prvom krugu selekcije.
Oni su dodatno testirani uživo na Elektronskom fakultetu u Nišu, Prirodno-matematičkom fakultetu Novom Sadu i u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu i polagali su testove sposobnosti i sklonosti za rad u IT sektoru.
Navode i da su od stotinu polaznika 32 žene i 68 muškarci. Od stotinu njih, 22 je starosti od 22 do 25 godina, 62 kandidata je od 26 do 35 godina starosti, dok je 16 kandidata starijih od 36 godina. Najstariji učesnik ima 56 godina.
Kada je reč o nivou obrazovanja, osnovne studije je završilo 24 kandidata, 30 master, višu školu pet kandidata, a srednju 41 kandidat, od kojih se 21 trenutno nalazi na studijama.
Među najboljih 100, 68 […]

Više informacija...

U budžet stiže 15,5 milijardi

Od državnih i javnih preduzeća državnu kasu očekuje značajan priliv na ime dela dobiti iz 2016. Sa “plusom” prošlu godinu završili EPS, “Telekom”, Aerodorom, “Pošta Srbije”, “Srbijagas”…
Državna i javna preduzeća nastaviće da pune budžet Srbije. Naravno, reč je o onima koji godinu završavaju sa profitom. Prema prvim podacima, dela svoje dobiti iz prošle godine odreći će se “Elektroprivreda Srbije”, “Telekom”, Aerodrom “Nikola Tesla”, “Pošta Srbije”, “Elektromreža”, “Transnafta” i “Dipos”. Budžet od dobiti državnih firmi očekuje da će mu ukupno “kapnuti” – 15,5 milijardi dinara.
Zakonom o budžetu javna preduzeća su u obavezi da uplate najmanje polovinu profita.
Prema prvim procenama, EPS je lane uspeo da zaradi oko 17 milijardi dinara, što znači da će u državnu kasu vratiti najmanje 8,5 milijardi, a niko im ne brani ni da budu velikodušniji. Prošle godine su “donirali” 5,5 milijardi dinara.
“Pošta Srbije” je lane ostvarila profit od 3,47 milijardi dinara, što je oko 300 miliona dinara više nego u 2015. godini. Tada su, međutim, u […]

Više informacija...

Dosad oduzeli 95 kombi vozila

Inspektori za mesec i po od početka primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju obavili 310 kontrola.
Od početka primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, pre mesec i po dana, iz saobraćaja je isključeno 95 kombi vozila. U Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture kažu da su u zavisnosti od težine učinjenog prekršaja vozila vlasnicima oduzeta na po 10, 30 ili 90 dana.

Inspektori su obavili 310 kontrola, uglavnom na graničnim prelazima, ali i na saobraćajnicama širom Srbije, što znači da su sa drumova “uklonili” gotovo svako treće vozilo koje su zaustavili.
– Inspektori su proveravali dokumentaciju potrebnu za obavljanje određenih vrsta prevoza koja je propisana zakonima – objašnjavaju u resornom ministarstvu. – Nepravilnosti koje su najčešće utvrđene su naplaćivanje usluge prevoza bez izdavanja prevoznih isprava putnicima i nelegalno obavljanje javnog prevoza putnika putničkim vozilima.
U Ministarstvu napominju da je kombi prevoz putnika, odnosno prevoz putnika putničkim vozilom sa manje od 10 sedišta zabranjen. Ističu da je određeni broj privrednih društava […]

Više informacija...