Blog

Ispitni rok za profesionalne upravnike zgrada

Pismeni deo ispita za sticanje licence za profesionalnog upravnika održan je 24. jula 2017. godine u Privrednoj komori Srbije (PKS), kao i u regionalnim komorama u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kraljevu, a polagalo je 226 kandidata, saopšteno je iz PKS.
Za kandidate koji polože pismeni deo, biće organizovan usmeni ispit pred petočlanom komisijom u PKS, te, uspešnim okončanjem ispita, budući profesionalni upravnici stiču licencu za obavljanje te profesije.
Naredni ispitni rok može se očekivati u septembru, a istovremeno, PKS će nastaviti sa organizacijom obuka, kako bi se svima zainteresovanim kandidatima za obavljanje poslova upravljanja zgradama omogućila i priprema za ispit, kao i priprema za kvalitetno obavljanje posla.
Rezultati testa biće objavljeni na sajtu PKS krajem jula, a usmeni ispiti biće organizovani počev od 2. avgusta.
Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada kojim se ustanovljava profesija profesionalnog upravnika, PKS dobila je ovlašćenja da ustanovljava i vodi registar te profesije, dostupan na portalu Komore, da organizuje polaganje ispita, izdaje i oduzima licence, utvrđuje prava, […]

Više informacija...

Klimatske promene prete eko-sistemima, zdravlju i ekonomiji

Treći ovogodišnji toplotni talas i visoke temperature ugrožavaju ratarske kulture, a na 35 i 37 stepeni nije prijatno ni stoki u oborima i štalama. Prinosi su ove godine zbog dugog sušnog perioda smanjeni.
Posledica promene klime nije pošteđena nijedna oblast Evrope, a Srbija se, kao deo kontinentalnog regiona, suočava i suočavaće se s ekstremno visokim temperaturama, manjim padavinama leti, većom potrošnjom energije za hlađenje. Na ekonomiju svakako utiču i poplave, oluje i požari, koji uništavaju imovinu i nanose veliku štetu privrednim objektima i samim građanima.
Načelnik Odeljenja Agencije za zaštitu životne sredine za nacionalni registar izvora zagađivanja Nebojša Reyić objašnjava za „Dnevnik” da klimatske promene sada prepoznajemo kao jedan od najvećih i najozbiljnijih izazova za planetu: čovečanstvo, čovekovu okolinu i svetsku ekonomiju.
„Po podacima Evropske agencije za životnu sredinu (EEA), zbog sve izraženijih klimatskih promena, Evropa se suočava s rastom nivoa mora i pojavom ekstremnih vremenskih prilika – češćih i intenzivijih vrućina, poplava, suša, oluja“, objašnjava Redžić. „Klimatske promene se osete svuda […]

Više informacija...

Početkom avgusta počinje izgradnja sistema za navodnjavanje

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je 24. jula 2017. godine da će početkom avgusta krenuti izgradnja četiri magistralna sistema za navodnjavanje od 11, koliko je zaključeno ugovorom sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Ministar je naveo da će, kada se završi izgradnja svih 11 magistralnih sistema, Srbija imati novih 25.000 do 30.000 hektara zemljišta koji se navodnjava.
– Pralelno sa tim mi subvencionišemo mikrosisteme za navodnjavanje bušenjem bunara, koji se najčešće koriste u voćarstvu i povrtarstvu. Definitivno da klimatske promene čine svoje, moramo učiniti dodatni napor da što više poljoprivrednih površina stavimo pod sistem za zalivanje – rekao je Nedimović za RTS.
On je podsetio da je u Srbiji do tri odsto obradivih površina pod sistemom zalivanja, a da se teži da to bude bar 10 odsto.
– Sistemi za navodnjavanje su važni naročito na onim prostorima koji su usmereni na voćarstvo i povrtarstvo. Tu se mogu isplatiti sistemi za navodnjavanja, zbog toga su važni predeli oko Beograda, Mladenovac, Smederevo, Leskovac – zaključio je ministar.
Izvor: […]

Više informacija...

Kako je u 2017. crveno zlato izgubilo vrednost

Ova godina bila je pogubna za srpsku malinu. Nepovoljni klimatski uslovi, ekstremno hladne zime, vrela leta, grad i sneg prepolovili su rod crvenog zlata, a niska otkupna cena isprazniće džepove proizvođača koji tvrde da sa 135 dinara za kilogram ne mogu pokriti troškove proizvodnje i angažovanja radnika.
Stiče se utisak da glavni profit ostvaruju hladnjačari, no oni kažu da još uvek nema jasnih ugovora sa inostranim otkupljivačima pa bi viša cena bila i ogroman rizik za njih.
Činjenica je da je srpska malina doživela vrhunac u otkupu od 2008. do 2011. godine kada je za kilogram plaćano od 2,20 do 2,80 evra.
– Tada su prvi inostrani kupci došli direktno u Srbiju i mi smo prvi put dobili merodavnu cenu za našu malinu. Onda je ponovo krenuo manji pad cene, prošle godine plaćalo se od 230 do 250 dinara za kilogram, a ovo sada je totalno poniženje za svakog proizvođača malina u Srbiji – kaže predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.
Ako se […]

Više informacija...

Šef kancelarije Svetske banke Toni Verheijen odlazi iz Srbije

Šef kancelarije Svetske banke za Srbiju kazao je da je tokom svog mandata mnogo toga naučio o našoj zemlji, njenim izazovima i prilikama.
Izazove naše zemlje, po njemu su  odlazak mladih i prepreke koje pravi administracija, a nažalost i katastrofe koje su Srbiju umalo bacile na kolena 2014. godine.
Za njega su 2014. godine Tamnava i Obrenovac postali simbol očaja i bilo mu je tužno da gleda razaranje koje su poplave donele Srbiji, za koju on ocenjuje da je osetljiva na elementarne nepogode.  
„Svi smo zdušno radili da pomognemo vladi da se nosi sa posledicama poplava, uključujući i isušivanje Tamnave i njen povratak u proizvodnju tri meseca pre no što se očekivalo”, piše Verhejen.
Ipak, kako on kaže, bez bolje zaštite od poplava, Srbija je i dalje u opasnosti i to je nešto čemu bi trebalo da se posveti više pažnje.
Tokom posete pivnicama kod Negotina, osvrnuo se na simbol izgubljenje prošlosti Srbije, što za njega te pivnice i predstavljaju.
Prisetio se razgovora sa […]

Više informacija...

Održano polaganje pismenog dela ispita za profesionalnog upravnika zgrada

U prostorijama PKS RPK Novi Sad, 24. jula 2017. godine, od 10,00 do 12,00 sati, održan je pismeni deo ispita za sticanje licence za profesionalne upravnike zgrada, koji je polagalo 44 kandidata.
REZULTATI PISMENOG DELA ISPITA i raspored polaganja usmenog dela ispita biće objavljeni na internet strani Privredne komore Srbije najkasnije 31.07.2017. godine, na linku: http://217.24.23.93/ONama.aspx?id=383&p=0&
USMENI DEO ISPITA će početi 02.08.2017. godine i biće realizovan isključivo u Privrednoj komori Srbije, Resavska 13-15, Beograd.
Svim našim kanidatima želimo da uspešno polože i pismeni i usmeni ispit i steknu licencu profesionalnog upravnika zgrada.
     

Više informacija...

Sindikat prihvatio ponudu rukovodstva Fijata, plate veće 9 odsto

Povećanje od tri odsto bi bilo od avgusta, a šest odsto od sledeće godine, što znači da će bruto osnovica sa sadašnjih 38.500 iznositi oko 42.000 dinara
Poslovodstvo i Štrajkački odbor Fijata postigli su dogovor o uslovima nastavka rada koji uključuje i povećanje zarada za devet odsto.
Štrajkački odbor Fijata je načelno prihvatio ponudu poslodvodstva da se plate radnicima povećaju za devet odsto, potvrđeno je danas Tanjugu u Savezu samostalnih sindikata Srbije.
Povećanje od tri odsto bi bilo od avgusta, a šest odsto od sledeće godine, što znači da će bruto osnovica sa sadašnjih 38.500 iznositi oko 42.000 dinara.
“Pregovori su, međutim, bili znatno širi i rezultate pregovora cemo komunicirati u prisustvu svih ucesnika u pregovorima”, rekao je Tanjugu izvor iz vlade Srbije.
Važno je da ispoštujemo dogovor da se ne iznose pojedinačne zvanične izjave do završetka pregovora, dodao je taj izvor. 
Radnici Fijata su bili u štrajku od 27. juna do 18. jula.
Izvor: Tanjug

Više informacija...

Međunarodni sajam privrede od 21. do 23. septembra u Nišu

Međunarodni sajam preduzetništva i privrede “Ekspo Niš 2017” biće održan u hali “Čair” od 21. do 23. septembra, najavljeno je prlikom potpisivanja protokola o saradnji u organizaciji te manifestacije.
Protokol su potpisali u Gradskoj kući predstavnici grada Niša, Gradske opštine Pantelej, Nacionalne službe za zapošljavanje, regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okrga, Opšteg udruženja privrednika i zanatlija Niša i Kluba privrednika Niša.
Predsednik GO Pantelej Bratimir Vasiljević istakao je da će ta opština organizvati međunarodnu sajamsku manifestaciju kako bi povezala privrednike.
Vasiljević je kazao da će sajam povezati privrednike iz preko 60 mesta u Srbiji i inostranstva.
– Uspostavljanje poslovnih kontakata između privrednika i stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta je najznačajniji zadatak svih odgovornih lokalnih samouprava – rekao je Vasiljević.
Predsednik Opšteg udruženja privrednika i zanatlija Niša Goran Popadić potvrdio je da će se članovi tog udruženja odazvati pozivu opštine Pantelej i predstaviti na sajmu u hali “Čair”.
Izvor: Beta

Više informacija...

Otvoren postupak stečaja nad “Dajnersom”

Privredni sud u Beograd doneo je rešenje o otvaranju postupka stečaja nad preduzećem za pružanje finansijskih usluga “Diners Club International Beograd”.
Sud je rešenjem utvrdio da su razlozi za pokretanje stečajnog postupka preteća nesposobnost plaćanja i prezaduženost preduzeća.
Za stečajnog upravnika imenovana je Agencija za osiguranje depozita.
Ročište je održano 12. juna ove godine, a sud je doneo rešenje kojim je utvrdio da je stečajni dužnik nesposoban za plaćanje, jer ne može da odgovori svojim novčanim obavezama u roku od 40 dana od dana dospelosti obaveze.
Na osnovu podataka sa sajta NBS utvrđeno je da je stečajnom dužniku račun u blokadi u neprekidnom trajnju do 40 dana pocev od 3. maja do 12. juna i to u ukupnom iznosu od 624.159.065,14 dinara.
Sud je takođe utvrdio i da postoji osnov za pokretanje stečajnog postupka imajući u vidu da je gubitak društva iznad visine kapitala, odnosno da je imovina društva manja od obaveza za iznos od 1.949.459.000 dinara, da potraživanja društva iznose 772.277.000 dinara, a […]

Više informacija...

Milijarde od dostave paketa “na ruke”

Broj ekspres pošiljki prošle godine dupliran.
Poštari u torbama sve manje raznose pozdrave sa mora i novogodišnje želje, ali nam zato odeća, kozmetika i tehnika sve češće stižu na kućni prag. Pad broja pismonosnih pošiljaka, a porast broja poslatih paketa, trend je u svetu koji nije zaobišao ni Srbiju. Mnogi su u dostavi paketa videli šansu za unosan biznis, pa je tokom prošle godine broj kurirskih službi u našoj zemlji povećan sa 36 na 55.
Da posla za njih ima sve više, pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku po kojima je broj pošiljaka koje je lane dostavila “Pošta Srbije” – gotovo dupliran. Tokom 2015. oni su isporučili 319.000 paketa, a lane čak 621.000. “Pošta Srbije” prihodovala je prošle godine 194 miliona dinara od klasičnog slanja paketa, a čak 1,8 milijardi od ekspres-usluga.
Ovo zato što je naša zemlja specifična i razlikuje se u odnosu na druge baš po tome što naši građani i firme za slanje paketa uglavnom koriste takozvane ekspres-usluge. […]

Više informacija...