Blog

Izvoz RTB “težak” 54 mil USD

Rudarsko-topioničarski basen Bor je u prvom kvartalu 2018. isporučio na strana tržišta robu vrednu 54,3 miliona dolara.
To je za 34 odsto više nego u istom periodu prošle godine kada je izvoz vredeo 40,6 miliona dolara.
Devizni priliv je u prva tri meseca za trećinu bolji zbog veće proizvodnje RTB-a, porasta cene bakra, ali i konstantno velike tražnje za “crvenim metalom” iz zemalja u okruženju.
RTB Bor je od januara do marta ove godine prodao na stranim tržištima 7.523 tone bakra ili 700 tona više nego u istom tromesečju 2017.

Poboljšana je tromesečna proizvodnja, pa je RTB samo po tom osnovu ostvario 13 miliona dolara veći devizni priliv.
U isto vreme, cena bakra na svetskoj berzi je, uz manje oscilacije, beležila blagi uzlazni trend. Tek u drugoj polovini aprila, posle dužeg vremena, preskočila je prognozirani prag od 7.000 dolara za tonu.
Prihod od prodaje bakra prošlog meseca je “težio” 15,35 miliona dolara, a prodajom paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena kompanija je zaradila dodatnih […]

Više informacija...

Poreske kazne duplirane, evo za koje prekršaje

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković kaže da su izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji pooštrene kazne za nepoštovanje propisa.
Kako Marković navodi za RTS, neki od propusta koje poreski obveznici prave – neizdavanje fiskalnih računa, neprijavljivanje radnika ili neslaganje u blagajni.

Ukoliko se prvi put u kontroli ustanovi jedna od nepravilnosti, umesto dosadašnjih sedam dana, biće 15 dana privremene zabrane obavljanja delatnosti.
Ukoliko se po drugi put ustanovi da postoji nepravilnost, biće 90 dana po novim izmenama Zakona o poreskom postupku, a ukoliko se treći put ustanovi da postoji nepravilnost, privremena zabrana obavljanja delatnosti će biti godinu dana.
Izvor:RTS

Više informacija...

“Spremni da uložimo 15 mlrd. USD u ekologiju”

Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin izjavio je da je trećina fondova koje Švedska ulaže u Srbiju plasirana u zaštitu životne sredine.
On je kazao da je ta zemlja spremna da uloži 15 milijardi dolara u projekte posvećene ekologiji.
Ludin je u razgovoru sa ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom naveo da je ekologija jedno od najvažnijih pitanja u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i da će Švedska i dalje podržavati Srbiji kroz donacije za nove projekte, ali i edukaciju mladih kadrova.

Kako je saopštilo Ministarsvo zaštite životne sredine, Trivan je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost na podršci i nesebičnoj pomoći koju Švedska pruža Srbiji, posebno u oblasti zaštite životne sredine.
“Švedska je za nas jedan od najvećih uzora i vodeća zemlja u svetu po brizi za ekologiju, i Srbiji je na putu evrointegracija dragoceno što ima podršku i podsticaj Švedske, posebno u oblasti zaštite životne sredine”, rekao je Trivan.
Razgovoru su prisustvovali i predstavnici Švedske međunarodne agencije za razvoj (SIDA) koja će u saradnji […]

Više informacija...

Obaveštenje o ispitnom roku za polaganje ispita za sticanje licence za profesionalnog upravnika

Na osnovu člana 54. Stav 3. Zakona o stanovanju i održavanju zgrada („Službeni glasnik RS”, broj 104/16), člana 48. Stav 1. Tačka 3. Podtačka 1. Statuta Privredne komore Srbije  („Službeni glasnik RS”, broj 39/16) i Odluke o organizovanju polaganja ispita, izdavanja i oduzimanja licence za profesionalnog upravnika i vođenje registra profesionalnih upravnika  („Službeni glasnik RS”, broj 64/17), Privredna komora Srbije objavljuje
OBAVEŠTENJE O ISPITNOM ROKU ZA POLAGANJE ISPITA ZA STICANJE LICENCE ZA PROFESIONALNOG UPRAVNIKA
Ispitni rok VI/2018 za polaganje  ispita za sticanje licence profesionalnog upravnika počinje 22. maja 2018. godine, kada će biti održan pismeni deo ispita.

Prijave se podnose elektronskim putem putem linka https://usluge.pks.rs/#!/app/notuserbpmreq ili poštom na adresu: PRIVREDNA KOMORA SRBIJE, Komisija za sprovođenje ispita za sticanje licence profesionalnog upravnika, Resavska 13-15, 11000 Beograd. 
Rok za podnošenje prijava  sa kompletnom dokumentacijom je 12. maj 2018. godine.
Kandidati podnose sledeća dokumenta:

fotokopiju očitane lične karte
dokaz o tome da imaju najmanje srednju školu u četvorogodišnjem trajanju (overenu kopiju diplome)
dokaz o izvršenoj uplati naknade (ovaj dokaz/uplatnica se […]

Više informacija...

Održan stručni skup: „ Izvori finansiranja namenjeni preduzetnicima u 2018. godini“

Regionalna privredna komora Južnobačkog upravnog okruga i Sektor za preduzetništvo PKS u saradnji sa Oštim udruženjem preduzetnika  proizvodnih i uslužnih delatnosti Novog Sada  organizovali su 18. aprila 2018. godine u Zanatskom domu u Novom Sadu stručni skup „ Izvori finansiranja namenjeni preduzetnicima u 2018. godini“.
U uvodnom obraćanju Ljubica Mihajlović PKS-RPK Novi Sad je istakla da razvoj preduzetništva predstavlja jedan od prioritetnih ciljeva ekonomske politike Republike Srbije. S obzirom da MSP i preduzetnici čine 99 % srpske privrede  i zapošljavaju 67%, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo privrede i ove godine kroz program „Decenija preduzetništva“ nastavljaju da sistemski podržavaju razvoj preduzetništva.
U ovaj Program pored državnih organa uključeni su i Privredna komora Srbije, društveno odgovorne kompanije, međunarodni donator, poslovne asocijacije i svi drugi koji mogu da pomognu i afirmišu razvoj preduzetništva i preduzetničkog duha (naročito kod mladih i žena).
Pored finansijske, program podrške obuhvata i različite programe, edukacije, obuke, seminare  i niz zakonodavnih aktivnosti usmerenih na stvaranje povoljnijih uslova za privređivanje  i […]

Više informacija...

Srbija je izuzetno povoljna za gajenje začinskog bilja

Trenutna proizvodnja lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja ne može da zadovolji potrebe tržišta za proizvode kao što su bosiljak, anis, borač, kamilica, korijander, mirođija, slačica. Srbija je, s druge strane, pogodna za gajenje ovog bilja.
Ova proizvodnja je relativno nova privredna delatnost – poslednjih godina je u ekspanziji, i to pre svega zbog razvoja prerađivačkih kapaciteta. Gajenje ovog bilja ima nekoliko prednosti, kako ličnih, tako i društvenih. Najpre, postiže se ujednačen kvalitet, zatim, štite se samonikle ugrožene vrste i, na kraju, proizvodi se zdrava hrana koja nas čini zdravijima.
„Ova proizvodnja omogućava intenzivno korišćenje zemljišta i sistema za navodnjavanje dve do tri vrste u toku godine na otvorenom ili u zaštićenom prostoru. U plastenicima je, recimo, ovo bilje ranije vrlo malo gajeno. A specifičnost ovog načina je što proizvodnja može da se organizuje tokom cele godine, tako da proizvođač može da ponudi tržištu bilje u jesen ili zimu“, kaže Violeta Petrović Luković, diplomirani inženjer agronomije.
Gajenje lekovitog bilja – mogućnost za veću […]

Više informacija...

Održana obuka na temu: “Osnovne karakteristike i ugovaranje životnog osiguranja”

Obuka posvećena kontinuiranom usavršavanju ovlašćenih posrednika i zastupnika u osiguranju na temu: “Osnovne karakteristike i ugovaranje životnog osiguranja”, održana je 18.04.2018. godine  u Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad.
Polaznicima je obezbedila 5, od ukupno 50 bodova, neophodnih za obnovu licence posrednika ili zastupnika u osiguranju. Realizator i predavač bio je prof. dr Dragan Mrkšić. Ovoj obuci je prisustvovalo 50 polaznika.
Obuke za dodatno usavršavanje u osiguranju održavaće se u RPK Novi Sad, u kontinuitetu, sve dok bude bilo interesovanja, a teme i nastavni planovi su objavljeni na sajtu  Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore Novi Sad.
Prijavljivanje na obuke za kontinuirano usavršavanje u osiguranju, vrši se isključivo putem elektronske aplikacije na sajtu Privredne komore Srbije, koja se nalazi na linku: Prijava
Sve obuke su namenjene: kandidatima koji žele da obnove licencu za ovlašćenog posrednika i/ili zastupnika u osiguranju, u skladu sa Odlukom Narodne banke Srbije i odobrene su od strane NBS.

Kontakt osoba za sve informacije u RPK Novi Sad je:
Danijela Nišavić […]

Više informacija...

Reforma sistema zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi

U cilju suzbijanja sive ekonomije i neformalnog zapošljavanja koje je posebno izraženo u sektoru poljoprivrede, Vlada Srbije je u saradnji sa NALED-om i uz podršku Nemačke razvojne saradnje pokrenula reformu sistema zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi i donošenje novog sistemskog zakona koji bi uredio ovu oblast.
Povodom ovog pitanja, održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, 18. aprila 2018. godine u prostorijama skupštine Grada Novog Sada. Prezentaciju su održali: Tisa Laušević, predstavnica NALED-a, Bojana Stanić, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Dragan Agatunović, predstavnik Poreske uprave.

Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici PKS – RPK Novi Sad, poljoprivredni proizvođači, predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnici udruženja poljoprivrednika.

Na javnoj raspravi je bilo reči o razvoju elektronskog sistema za prijavu sezonskih radnika, maksimalnom broju dana za angažovanje sezonskih radnika, pravilima za prijavu i odjavu radnika, troškovima poreza i doprinosa za angažovanje radnika, kao i registraciji sezonskih radnika.
Predlozi, sugestije, inicijative i […]

Više informacija...

Konferencija: “Odgovorno upravljanje otpadom”

Povodom Dana planete Zemlje Udruženje industrije otpada “Hrabri čistač”, Srpska asocijacija ambalažnog otpada, Udruženje “Inženjeri zaštite životne sredine” i Savez ekoloških udruženja “Zelena lista Srbije” zajednički organizuju konferenciju “Odgovorno upravljanje otpadom”.
Konferencija će se održati u velikoj sali Privredne komore Srbije u Beogradu, 20. aprila 2018. godine sa početkom u 10 časova.
Izvor: Hrabri čistač
Program  će otvoriti Ministar zaštite životne sredine gospodin Goran Trivan, a učešće je potvrdilo preko 100 predstavnika i predstavnica privrede, civilnog sektora, lokalnih samouprava, akademske zajednice i stručnjaka i stručnjakinja iz oblasti upravljanja otpadom.
Stručna diskusiju u okviru tri panela obuhvatiće goruće probleme u oblasti upravljanja otpadom: upravljanje ambalažnim otpadom, rešavanje istorijskog zagađenja, kao i uspostavljanje sistema upravljanja komunalnim otpadom.
Tokom konferencije učesnici i učesnice će kroz diskusiju dati odgovore na pitanja: kako unaprediti pravni, institucionalni i fiskalni okvir da bi upravljanje otpadom postalo odgovorno i održivo; kako obezbediti efikasnu primenu načela “zagađivač plaća”, namensko trošenje sredstava za zaštitu životne sredine i kontrolu ulaganja u sistem upravljanja otpadom; finansijske […]

Više informacija...

Skoro 1.200 falsifikovanih novčanica otkriveno u prva tri meseca 2018.

U prva tri meseca ove godine otkriveno je 1.182 komada falsifikovanih dinarskih novčanica, što je za 2,1 odsto manje nego u istom periodu lane, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Najviše lažnih novčanica je u apoenima od 500, 1.000 i 2.000 dinara, pokazuje kvartalni izveštaj o otkrivenim falsifikovanim novčanicama Narodne banke.
 
Posmatrano u nominalnom iznosu, kažu u NBS, smanjenje falsifikata iznosi 38,4 procenata, sa 1.873.050 dinara u prva tri meseca prošle, na 1.153.710 dinara u istom periodu ove godine.
 
Tri najčešće falsifikovane novčanice čine 96,6 procenata ukupnog broja lažnih novčanica u Srbiji, a “hiljadarka” je na prvom mestu novčanica koje se “štampaju kod kuće”.

U NBS kažu da, ako se uporede otkrivene falsifikovane novčanice gotovog novca s gotovim novcem u opticaju u Srbiji, a koji je na dan 31. marta iznosio 322,7 miliona komada novčanica u vrednosti od 186,4 milijarde dinara, na milion komada originala otkriveno je 3,7 falsifikata.
 
U periodu januar-mart ove godine, u postupku ekspertize novčanica primljenih pod sumnjom da su falsifikati, […]

Više informacija...