Blog

Predstavnici Udruženja obrtnika Rijeka posetili RPK Novi Sad

Predsednik, Darko Sertić i sekretar, Sandra Pavlić Udruženja obrtnika Rijeka posetili su 13. 08. 2018. godine PKS – Regionalnu privrednu komoru Južnobačkog upravnog okruga. Cilj posete je uspostavljanje poslovne saradnje i povezivanje preduzetnika.

Predstavnike Udruženja  primili su: Olivera Simović, direktor PKS- RPK Novi Sad; Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu Grada Novog Sada; Saša Bilinović, načelnik Uprave za privredu Grada Novog Sada i Slavko Novaković, predsednik Udruženja zanatlija Novog  Sada, sa saradnicima.
Direkror,Olivera Simović  poželela je  dobrodošlicu gostima i istakla da  PKS-  RPK Novi Sad posebnu pažnju posvećuje razvoju preduzetništva i afirmaciji preduzetničkog duha kroz  promociju aktivnosti, proizvoda i usluga preduzetnika, organizovanje poslovnih skupova  i foruma u zemlji i inostranstvu radi  uspostavljanja poslovnih kontakata, razmene iskustva preduzetnika  i pronalaženja poslovnih partnera.  Naglasila je, da je RPK Novi Sad  zainteresovana za uspostavljanje poslovne   saradnje  sa Obrtničkom komorom Primorsko-goranske županije i Udruženjem obrtnika Rijeka i spremna da se zajednički  definišu i konkretizuju  mogući oblici  saradnje.

Istaknut je obostrani interes za saradnju preduzetnika dva […]

Više informacija...

U Novom Sadu i Beogradu više od trećine ukupno zaposlenih

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine u Srbiji je bilo 7.020.858 stanovnika.
Među njima je 1.977.000 zaposlenih s prosečnom zaradom od 47.893 dinara. Kada se pomnoži broj zaposlenih i prosečna zarada, dolazi se do prosečnog mesečnog fonda zarada od 94,7 milijarde dinara, što je po računici ekonomiste Miroslava Zdravkovića, 13.489 dinara po stanovniku.
– Beograd i Novi Sad bitno odskaču u odnosu na ostatak zemlje – objasnio je Zdravković. – Ta dva grada zajedno učestvuju s 29,1 odsto u ukupnom broju stanovnika, sa 42 odsto u broju zaposlenih i sa čak 51,2 odsto u ukupnom fondu zarada. Prosečne zarade u njima veće su 48,8 odsto od ostatka Srbije, a po stanovniku imaju 162,4 odsto više, odnosno 24.000 prema 9.000 dinara.
1.871.515 stanovnika i 500.875 zaposlenih prošle godine u Vojvodini
Iz podataka RZS-a proizlazi da u je Vojvodina prošle godine bilo 1.871.515 stanovnika, 500.875 zaposlenih, a prosečna zarada bila je 46.215 dinara, što je činilo fond zarada od 23,1 miliona dinara, te […]

Više informacija...

NBS: Nema nijednog zahteva za Telenor banku

Narodna banka Srbije saopštila je da je jedino ona nadležna da odlučuje o zahtevu za sticanje vlasništva u Telenor banci i da nije primila nijedan takav zahtev.
Centralna banka se oglasila povodom objave Komisije za zaštitu konkurencije Srbije da je odobrila PPF grupi da preuzme Telenor banku, koja je deo Telenor grupe.

U saopštenju NBS je istakla da od januara ove godine, „kada je odbila zahtev jednog pravnog lica podnet 2017. godine, koje je u ime i za račun fizičkog lica (RSC Investments B. V. Holandija u ime i za račun Elvin Vehip Guria), nameravalo da stekne vlasništvo u Telenor banci, nije primljen nijedan zahtev za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u toj banci, pa ni zahtev PPF grupe“.
Ukazano je da tek posle prijema urednog zahteva za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u banci, otpočinje postupak ocene podnetog zahteva, te da je NBS jedina nadležna da o tom zahtevu konačno odlučuje.
Zakonom o bankama, kako je podsetila NBS, propisano je […]

Više informacija...

Država prodaje PKB sa 16.000 ha – cena 105 mil. EUR

Ministarstvo privrede objavilo je tender za prodaju imovine Poljoprivrednog kombinata „Beograd“ (PKB), sa početnom cenom od 104,5 milion evra.
Rok za prijavu ističe 10. septembra ove godine, a pravo učešća imaju pravna lica koja se pretežno bave poljoprivredom i trgovinom poljoprivrednih proizvoda.

U oglasu sa javnim pozivom za podnošenje ponuda za prodaju imovine PKB-a, objavljenom u današnjoj „Politici“, navodi se još jedan uslov – da su zainteresovani kupci samostalno ili na konsolidovanom nivou ostvarili prihod od najmanje 400 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini.
Na tenderu je dozvoljeno učešće i konzorcijumima, koji imaju najmanje 51 odsto učešća.
Prodaje se ne samo imovina PKB-a već i zavisnih društava Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.
Predviđena je prodaja 16.785 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, oprema, zalihe rezervnih delova i stado.
Procenjena vredost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapiala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a […]

Više informacija...

Međunarodni poslovni susreti – Successful in Slovenia 2018

U organizaciji Evropske mreže preduzetništva 13. septembra 2018. godine održaće se Međunarodni poslovni susreti – Successful in Slovenia 2018, u okviru Međunarodnog kongresa i B2B sastanaka iz oblasti industrije. Sektori koji će biti zastupljeni su:

Elektro industrija;
Metalna industrija;
Obrada drveta;
Hemikalije i plastika;
Logistika;
Obnovljivi izvori energije.

Kompanije iz oblasti elektro i metalne industrije, obrade drveta, hemikalija i plastike, obnovljivih izvora energije građevinarstva, logistika, imaće mogućnost da saznaju više o inovativnim rešenjima u navedenim sektorima i pronađu partnere za realizaciju novih ideja i poslovnih mogućnosti.

Više informacija o poslovnim susretima, kao i registraciju možete izvršiti klikom OVDE.
Ukoliko ste zainteresovani da učestvujete u međunarodnim poslovnim susretima, molimo Vas da se registrujete na gore navedenom linku do 9. septembra 2018. godine (broj mesta je organičen).
Učešće na međunarodnim poslovnim susretima je besplatno, dok troškove smeštaja i prevoza snose učesnici.
Molimo vas da imate u vidu da će se ne pojavljivanje na sastancima, koji nisu otkazani do 9.septembra, biti naplaćeni.
Kontakt osoba u Privrednoj komori Srbije: Biljana Glišić, tel:+ 381 11 […]

Više informacija...

Poziv za učešće na 51. Međunarodnom sajmu privrede u Celju

Privredna komora Srbije i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, organizuju nastup privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na predstojećem 51. Međunarodnom sajmu privrede, koji će se održati u Celju, R. Slovenija, u periodu od 11. do 16. septembra 2018. godine.
Republika Srbija je zemlja partner 51. Međunarodnog sajma privrede na kome će imati priliku  da predstavi potencijal privrede, izvozne mogućnosti, kao i druge prednosti koje je čine dobrom destinacijom za ulaganje.
Nastup na međunarodnom sajmu omogućava izlagačima da predstave svoje proizvode i plasiraju ih na nova tržišta, kao i da pospeše postojeće i steknu nove poslovne kontakte. Tradicionalno učešće domaćih kompanija na jednoj od najuglednijih međunarodnih izložbi u Sloveniji direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom izvozu.
 

MOS je vodeći međunarodni sajam iz oblasti preduzetništva u Sloveniji. Ove godine se održava 51. put po redu, na 65.000 m²  sajamskog izložbenog prostora. U 2017. godini sajam je posetilo oko 125.000 hiljada posetilaca koji su […]

Više informacija...

Košta više od zlata i propada, a Srbi prodaju i za 70.000 EUR

Med, propolis, matična mleč, vosak… brojni su proizvodi pčela koje naši pčelari prikupljaju i prodaju.
Ali najvredniji od njih, pčelinji otrov ili apitoksin, puštaju da propada iako se plaća više od zlata.
Istovremeno, u komšiluku ga srpski i bosansko-hercegovački kolege pčelari prikupljaju i prodaju američkim farmaceutskim i kozmetičkim kompanijama, piše hrvatski Večernji list.
Pritom postižu vrtoglavu cenu od minimalnih 25.000 evra za kilogram do vrtoglavih 70.000, koliko tvrde neki srpski portal, navodi list.

“Dok se mi mučimo s proizvodnjom meda i borimo s nelojalnom konkurencijom, ono najskuplje što pčela proizvodi, pčelinji otrov, puštamo da propada, a mogli bismo dobro zaraditi i mi pčelari i država”, priča Željko Tomas, pčelar iz Imotskog koji je možda i prvi u celoj Dalmaciji nabavio uređaj koji prikuplja pčelinji otrov.
Kupio ga je i platio 3.800 kuna, a za 250 košnica, koliko ih ima Braniteljska zadruga Pauk Čeka, čiji je upravnik, smatra da bi im trebalo deset takvih uređaja, koji su veličinom mali i sastoje se od pet okvira sa […]

Više informacija...

Građevina i poljoprivreda najviše doprinele većem bruto domaćem proizvodu

Građevina i poljoprivreda najviše doprinele većem bruto domaćem proizvodu. Bliži rastu od četiri, nego od 3,5 odsto, smatra Miladin Kovačević.
U prvoj polovini godine privredni rast je veći od očekivanja s kraja prošle godine, kada se krojio ovogodišnji budžet. Umesto 3,5 odsto, dosad je u Srbiji stvoreno 4,5 odsto više nego u istom periodu lane. Industrijska proizvodnja je porasla 2,6 odsto, uslužne delatnosti 3,5 odsto, poljoprivreda 11,7 odsto, a vrednost izvedenih građevinskih radova i više od 25 odsto.
Glavni doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini i drugom kvaratalu ove godine su dali građevinarstvo, poljoprivreda i industrija – objašnjava ekonomista Miladin Kovačević. – Vrednost građevinskih radova je rasla više od 25 odsto, očekujemo da će poljoprivreda u celoj godini imati rast od 9,9 odsto, a možda i više. Indsutrija, iako je dinamika slabija, ima rast veći od četiri odsto. Može se očekivati da će rast BDP ove godine premašiti projekcije. Lično očekujem na kraju godine da će biti bliži rastu […]

Više informacija...

Hleb „Sava“ neće moći da pređe 46 din do kraja januara 2019. godine

Vlada Srbije je produžila primenu Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, čime su trgovcima ogranicene marže, a samim tim i cena vekne, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu trgovine.
Vlada Srbije je produžila primenu Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, čime su trgovcima ogranicene marže, a samim tim i cena vekne, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu trgovine.

To znači da hleba Sava do 31. januara 2019. neće moći da pređe 46 dinara u maloprodaji.
Pekari su, takođe, obavezni da proizvedu bar 30 odsto te vrste hleba svakog dana.
Vlada je donela uredbu 30. jula ove godine, a stupila je na snagu 1. avgusta.
Tom uredbom se uređuje obavezna proizvodnja i promet hleba od brašna T-500, određuje se maksimalna visina marži, remitenda i rokovi plaćanja privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom hleba od brašna T-500.

Hleb od brašna T-500 je vekna najmanje težine 500 grama, sa osnovnim sastojcima: 370 grama brašna T-500, so 7,4 grama, kvasac 9,25 grama i […]

Više informacija...

Nekretnine najpogodnije za pranje novca

Sektori nekretnina, organizovanja igara na sreću i bankarski sektor, najizloženiji su pretnjama od pranja novca u Srbiji, a slede menjačnice, kazina i oblast računovodstva, pokazuje nova „Nacionalna procena rizika od pranja novca i procena rizika od finansiranja terorizma“ koju je usvojila Vlada Srbije. Na osnovu analize krivičnih dela koja prethode krivičnom delu pranja novca (takozvanih „predikatnih“ krivičnih dela), zatim, pregleda prekograničnih pretnji kao i po sektorima, sveukupna procena pretnji od pranja novca u Srbiji je – „srednja“, sa tendencijom „bez promene“, navodi se u Nacionalnoj proceni rizika.

Kao srednja je ocenjena i nacionalna ranjivost od pranja novca na osnovu analize sposobnosti države da se odbrani od pranja novca i analize sektorske ranjivosti.
Na izradi ove procene učestvovalo je ukupno 154 predstavnika, od čega 124 predstavnika državnog sektora, među kojima su tužioci i pripadnici Uprave za sprečavanje pranja novca i resornih ministarstava, kao i 30 predstavnika privatnog sektora (obveznika, udruženja, komore).
Procena je izrađena po metodologiji Svetske banke, na osnovu analiza izvršenih i […]

Više informacija...