Blog

Polaganje ispita za sticanje licence za profesionalnog upravnika zgrada

 

 
Pismeni deo ispita održaće se 20. septembra 2017. u Novom Sadu 
u zgradi PKS – RPK Novi Sad, Narodnog fronta 10/II
u dva termina, prvi: od 10,00 do 12,00 sati  i drugi: od 13,00 do 15,00 sati
 
Molimo kandidate da dođu ranije na mesto održavanja ispita, kako bismo izvršili upisivanje i identifikacija a ispit počeli tačno na vreme.
 
PONETI SA SOBOM NA ISPIT:

važeću ličnu kartu na uvid, radi identifikacije
overenu kopiju diplome koju PKS zadržava trajno u dokumentaciji
dokaz o uplati naknade za ispit
kopiju venčanog lista ukoliko je različito prezime na diplomi i na ličnoj karti, /ne treba da bude overena/

 
SPISAK KANDIDATA KOJI POLAŽU ISPIT 20.09.2017. U PKS –RPK Novi Sad, Narodnog fronta 10/II
Od 10.00-12.00 sati

Broj
IME I PREZIME
MESTO

1.
Aleksandra Mađarev
Novi Sad

2.
Aleksandra Majstorović
Novi Sad

3.
Aleksandra Pekez
Novi Sad

4.
Ana Bukonja
Novi Sad

5.
Andrei Djan
Novi Sad

6.
Anđelka Davidović
Novi Sad

7.
Anđelka Đorevski
Novi Sad

8.
Biljana Baić
Novi Sad

9.
Biljana Janković
Ravno Selo

10.
Biljana Kolundžić
Novi Sad

11.
Biljana Vidojević
Novi Sad

12.
Bojan Kolundžija
Novi Sad

13.
Dane Basta
Novi Sad

14.
Danica Lazić
Sremska Mitrovica

15.
Darko Rakić
Petrovaradin

16.
Darko Tadijanović
Novi Sad

17.
Dejan Klapuh
Novi Sad

18.
Dejan Lončar
Petrovaradin

19.
Dimitrios Hacopulos
Novi Sad

20.
Dobrivoje Simić
Novi Sad

21.
Dragan Dević
Petrovaradin

22.
Dragan Dragišić
Novi Sad

23.
Dragan Dragović
Novi Sad

24.
Dragan Knežević
Novi […]

Više informacija...

Preporuke komisije za ocenu stanja useva kukuruza i praćenje sadržaja mikotoksina u kukuruzu roda 2017. godine

PREPORUKE
KOMISIJE ZA OCENU STANJA USEVA KUKURUZA I PRAĆENJE SADRŽAJA MIKOTOKSINA U KUKURUZU RODA 2017. GODINE
Uslovi tokom vegetacione sezone 2017. godine pogodovali su ostvarenju infekcije gljivama koje mogu u povoljnim uslovima skladištenja sintetisati opasne mikotoksine.
Komisija za ocenu stanja useva kukuruza i praćenje sadržaja mikotoksina u kukuruzu (u daljem tekstu: Komisija) Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, predložila je set preventivnih i drugih mera kojih se moraju pridržavati proizvođači i skladištari kukuruza u cilju sprečavanja biosinteze aflatoksina i drugih mikotoksina u zrnu kukuruza roda 2017. godine.
 
I PREPORUKE ZA PROIZVOĐAČE O NAČINU PREGLEDA U POLjU, PREVENTIVNIM MERAMA I ČUVANjU KUKURUZA U KLIPU ILI ZRNU
 

Preventivne mere u polju (važi za male i velike proizvođače)

Vizuelne preglede u polju treba obavljati na svakih nedelju dana, uklanjanjem komušine i pregledom klipova sa 100 biljaka. Ukoliko postoji više od 10% klipova sa simptomima truleži to polje treba što pre obrati i osušiti zrno na manje od 14% vlage.
Pre berbe redovno pratiti i sadržaj vlage […]

Više informacija...

Ako može u Grčkoj, LNG terminal može i na Dunavu u Novom Sadu

Srbija je eneregetski zavisna zemlja, posebno kada je prirodni gas u pitanju, jer se gotovo 90 odsto potrebnih količina za zimu uvozi iz Rusije.
Poznato je i da gas u našu zemlju stiže samo iz jednog pravca, Mađarske, da se rešenja za druge pravce dopremanja gasa traže – a govorilo se o nekoliko projekata. Iako nijedan nije realizovan, izvesno je da o novim pravcima snabdevanja gasom razmišljaju i druge zemlje u regionu pa je tako ministar energetike Aleksandar Antić nedavno razgovarao s grčkim i bugarskim kolegama o projektu LNG terminala za utečnjeni prirodni gas u Aleksandropolisu, i tom prilikom rekao da je potrebno sagledati ekonomske parametre, odnosno finansijsku opravdanost i to koliki bi značaj takav potez imao za povećanje sigurnosti snabdevanja gasom, odnosno energetsku bezbednost.
Dakle, Srbija je dobila ponudu da se priključi projektu izradnje LNG terminala u Grčkoj, ali je to, za sada, samo ideja, a da bi on stigao do naše zemlje, potebno je izgraditi i gasovod. Zato nije […]

Više informacija...

Slaba vajda od besplatnih akcija

Ko od 2012. godine nije podizo svoje dividende na ime besplatno dobijenih akcija, na svom računu ima tačno 2.619,36 dinara. Oko polovine građana je svoje akcije prodalo, ostali imaju pravo na dividendu.
Ako od 2012. godine do danas niste podizali svoje dividende na ime besplatno dobijenih akcija, na svom računu imate tačno 2.619,36 dinara. Ovo se ne odnosi na one građane koji su svoje akcije prodali, čime su pravo na “parče profita” preneli na nove vlasnike ovih hartija.
Pravo na besplatne akcije imalo je 4,8 miliona građana Srbije. Oko polovine njih je svoje akcije prodalo, dok ostatak ima pravo na dividendu. To su svi oni akcionari koji poseduju akcije na takozvani “dan dividende” koji utvrdi konkretna kompanija, bilo da je reč o Aerodromu, NIS-u, ili “Telekomu Srbije”.Do sada uplaćivani novac na ime dividendi građani mogu da podignu u Poštanskoj štedionici ili u banci gde imaju otvoreni račun.
– Građanima čiji su računi u drugim bankama zatvoreni, uplaćena dividenda je vraćena Poštanskoj štedionici […]

Više informacija...

Licenca za još 250 “kućepazitelja”

U Privrednoj komori počinje drugi ispitni rok za profesionalce koji će upravljati zgradama. Najviše kandidata u Beogradu i Novom Sadu. Testove polažu u još šest srpskih gradova.
Pravo da se bave profesionalnim upravljanjem zgradama do sada je dobilo 197 kandidata u Srbiji, a nove kolege će im se uskoro pridružiti, jer drugi ispitni rok za sticanje licence počinje već u sredu, 20. septembra. Tada će biti održan pismeni ispit za još oko 250 potencijalnih upravnika. Najviše kandidata testove će polagati u Privrednoj komori Srbije u Beogradu i Novom Sadu, kao i u regionalnim privrednim komorama u Leskovcu, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Somboru i Subotici.
Koliko su bili uspešni na testovima, biće objavljeno najkasnije 28. septembra, dok je usmeni deo ispita zakazan za 3. oktobar.
– Ispit se sastoji iz pismenog i usmenog dela, a polažu se iz četiri oblasti koje su predviđene Pravilnikom – navode u PKS. – Pismeni deo ispita ima 40 pitanja, odnosno po deset za svaku tematsku oblast. Pismeni ispit […]

Više informacija...

Srbija može postati nova silicijumska dolina

Kada u bilo kojoj zemlji sveta, od Japana do Kalifornije, kupite telefon, tablet računar ili automobil, vrlo je verovatno da je bar jedan njegov čip razvijen u Beogradu, kaže prodekan za saradnju sa privredom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Milo Tomašević.
On je povodom nastavka saradnje sa kompanijom “Elsys” u okviru koje će 15 studenata dobiti priliku da tokom šestomesečne plaćene prakse nauče sve o projektovanju analognih i digitalnih intergrisanih kola, rekao i da ovaj program pomaže pri smanjenju odliva srpskih talenata.
U programu, koji se sprovodi već 10 godina, pored ETF-a učestvuju i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Elektronski fakultet iz Niša.
– Srbija ima priliku da postane “silicijumska dolina” jugoistočne Evrope, pa je saradnja između privrede i fakulteta neophodna da bismo na adekvatan način pratili promene u ovoj izuzetno dinamičnoj oblasti – kaže Tomašević.
Zbog toga je, objašnjava, ovaj program koji između ostalog podrazumeva i praksu u kompaniji “Elsys”, veoma značajan, jer osim toga što pospešuje privredu, pomaže i pri […]

Više informacija...

Tajkuni su jaki samo kada su političari slabi

Na prošlonedeljnom tradicionalnom letnjem prijemu Srpskog poslovnog kluba “Privrednik”, kojem je prisustovala i srpska premijerka Ana Brnabić, Zoran Drakulić, predsednik Kluba  istakao je da je potrebno pomirenje između krupnog kapitala i politike kao i da domaći privrednici budu tretirani kao i strani investitori.
Pomirenje između krupnog kapitala i politike, kakvo je u bliskoj prošlosti postojalo, svakako više nije moguće – ili ne bi trebalo da bude, ali saradnje između biznisa i politike i dalje ima, kao što ga ima svuda u svetu, ocenjuje za “Dnevnik” Ljubodrag Savić, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, dodajući da bi svakako država danas bila mnogo srećnija da postoje domaći biznismeni koji imaju čime da izađu na svetsko tržište i ponude iste uslove koje nude strani investitori koji su danas ovde, a sutra ko zna gde.
– Nesporno je da jedan broj biznismena iz nedavne prošlosti nema političku podršku i da se oni osećaju “posvađani”sa politikom, ali to ne važi za sve današnje tajkune. Jer, niko ne […]

Više informacija...

Saradnja sa Švedskom radi digitalizacije industrije

Srbija je zainteresovana da sarađuje sa Švedskom kako bi digitalizovala svoju industriju, rečeno je 14. septembra 2017. godine  na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i ambasadora Švedske u Srbiji Jana Lundina.
Popović je istakao da je Švedska, zahvaljujući jakom i kreativnom inženjerstvu, transformisala svoje društvo iz agrarnog u inovaciono, saopštio je kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj.
Ocenio je da je Švedska uspešno izgradila svoj nacionalni model “Industrija 4.0” (Četvrta industrijska revolucija) i da Srbija želi da primeni njena iskustva u digitalizaciji svoje proizvodne baze.
“Srbija je zainteresovana da intenzivno sarađuje sa Švedskom po tom pitanju i da neka od njenih iskustava iskoristi za digitalizaciju sopstvene industrije. Ubrzavanje procesa digitalizacije i primena inovacija i novih tehnologija u industriji, će omogućiti srpskim kompanijama da budu konkurentnije na globalnom tržištu”, rekao je Popović.
Ambasador Lundin je rekao da Švedska ulaže četiri odsto BDP-a u istraživanja i razvoj.
Kaže da postoji veliki potencijal za produbljivanje privredne saradnje između Srbije i Švedske, a […]

Više informacija...

Od uspešnosti vojvođanskih kompanija zavisi i uspeh države

“Gledajući ukupan privredni ambijent u Srbiji, prošla godina je u poslovnom smislu bila dobra, što je, uz političku stabilnost, obezbedilo da se postignu jasno merljivi i vidljivi rezultati”, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na svečanoj sednici Skupštine Privredne komore Vojvodine, na kojoj su privrednicima uručene godišnje nagrade PKV-a za uspešno poslovanje u 2016. godini.
Po njegovim rečima, statistički gledano, zabeležen je rast BDP-a, a ostvaren je i u mnogim privrednim granama. On je istakao da se trenutno investira u 11 novih industrijskih zona u Vojvodini te da je ulaganje u njihovo opremanje korak koji će doprineti jačanju privrede, a time i ukupnom razvoju zemlje.
Trenutno se investira u 11 novih industrijskih zona u Vojvodini
“Pokrajinska vlada ponaša se po modelu uspešnog menadžmenta, i to je vidljivo na primeru pokrajinskog budžeta jer se novac nije trošio uludo. Ostvaren je rast poreza na dobit, kao i poreza na zarade, što znači da se pozitivno poslovalo i da je i više zaposlenih, a […]

Više informacija...

Održano predavanje o Afričkoj kugi svinja

U Privrednoj komori Srbije – Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga, 14. septembra 2017.godine, održano je predavanje na temu „Afrička kuga svinja – potencijalni rizici i posledice unosa virusa u Republiku Srbiju“. Predavanje je održala član Stručne grupe za praćenje kretanja, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti Afričke kuge svinja, Uprave za veterinu, dr.sci. vet.med. Jasna Prodanov-Radulović, naučni saradnik iz Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“, Novi Sad i istakla da se radi o virusnoj i zaraznoj bolesti domaćih i divljih svinja, kod koje nema mogućnosti lečenja, niti vakcinacije. Virus je veoma otporan i može preživeti mesecima ili godinama u hladnom ambijentu, na temperaturi  frižidera. U mesu se uništava na temepraturi od 60 C tokom 30 minuta.
Prva pojava Afričke kuge svinja u Evropi zabeležena je 1960. godine u Španiji, Portugaliji i Sardiniji. Nakon pojave bolesti u Gruziji 2007. godine, proširila se na područje Ruske Federacije. Od tada, bolest se progresivno širi u pravcu Centralne i Jugoistočne Evrope. Trenutno je u […]

Više informacija...