Blog

Grupacija proizvođača ambalaže od drveta, Udruženja za šumarstvo, preradu drveta, industriju nameštaja i papira Sektora za poljoprivredu, Privredne komore Srbije

U Privrednoj komori Srbije – Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga, 20. novembra 2017. godine, održana je sednica Grupacije proizvođača ambalaže od drveta, Udruženja za šumarstvo, preradu drveta, industriju nameštaja i papira.
Na sednici je istaknuto da ova grana privrede svoju proizvodnju bazira na domaćim resursima, izvozno je orjentisana i ima niz komparativnih prednosti.

Predstavnici preduzeća imali su priliku da iznesu svoje probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju, a to su pre svega: nedostatak sirovine, nepovljan kurs evra za izvoznike, odsustvo subvencija za nabavku mašina neophodnih za proizvodnju, odsustvo radne snage i sl. Jedinstven je stav da je potrebno udruženim snagama rešavati probleme da bi ova grana privrede bila konkurentna na domaćem i ino-tržištu.
 

Više informacija...

Rast investicija u osnovna sredstva od 5,2 odsto u 2016.

Investicije u Srbiji su prošle godine bile veće za 6,8 odsto nego u 2015, dok su investicije u nova osnovna sredstva porasle za 5,2 odsto, saopštio je 20. novembra 2017. godine Republički zavod za statistiku (RZS).
Posmatrano po regionima, najviše investicija je ostvareno u Beogradskom regionu (51,8 odsto), zatim u Regionu Vojvodine (25,2 odsto), u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (13,9 odsto) i u Regionu Južne i Istočne Srbije (9,1 odsto), prema rezultatima godišnjeg istraživanja “Investicije u osnovna sredstva”.
Najveće učešće u ostvarenim investicijama u osnovna sredstva zabeleženo je u sektoru prerađivačke industrije (22,7 odsto), sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom (12,3 odsto), sektoru trgovine na veliko i malo i popravke 
Izvor: Tanjug
     

Više informacija...

Pokrajina uručila 154 ugovora za sufinansiranje navodnjavanja

U okviru drugog ovogodišnjeg konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara u Vojvodini, 20. novembra 2017. godine su uručena 154 ugovora korisnicima sredstava – registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, koji su ispunili kriterijume konkursa.
Resorni sekretar Vuk Radojević je istakao da je ovo rezultat odluke o preraspodeli sredstava, čime je obezbeđeno da dodatnih, skoro 92 miliona dinara, budu opredeljena za ovu svrhu. 
On je izneo da ukupna vrednost investicija u sisteme za navodnjavanje iznosi 165 miliona dinara, u čemu je učešće Sekretarijata 55,5 odsto. Navedenim investicijama će biti obezbeđeno navodnjavanje novih 913 hektara, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.
“Najveća investiranja su u ratarskoj proizvodnji, potom povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji. Od 154 ugovora, koji su potpisani, 95 je iz kategorije kojoj pripadaju poljoprivrednici mlađi od 40 godina, žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava i poljoprivrednici koji se bave ovom delatnošću u otežanim uslovima rada. Značajno je i da oni mogu da ostvare povrat u odnosu na […]

Više informacija...

I račune u marketu plaćaćemo mobilnim

Narodna banka Srbije priprema uvođenje najsavremenijeg a novčanih transakcija. Brže i jeftinije izmirivanje računa. Platni promet 24 sata.
Sistem instant plaćanja koji treba da zaživi u Srbiji tokom iduće godine, omogućiće građanima i privrednicima da u bilo kom trenutku dana ili noći obave neophodno plaćanje, a da novac u roku od nekoliko sekundi “legne” na navedeni račun i odmah bude na raspolaganju primaocu. Za ovakve transakcije korisnicima će biti dovoljno samo posedovanje mobilnog telefona ili kompjutera, sa koga putem m-bankinga ili e-bankinga može da se pošalje nalog.
Ovaj najsavremeniji metod plaćanja u svetu u nadležnosti je Narodne banke Srbije, koja radi na uspostavljanju infrastrukture.
– Omogućićemo da ovom sistemu imaju pristup svi pružaoci platnih usluga u zemlji, uključujući i platne institucije i institucije e-novca, dok će učešće u sistemu za banke biti obavezno – objašnjavaju u NBS.
Ovaj koncept često se naziva “cashless cash” (bezgotovinski keš), budući da pored trenutne potvrde o dostupnosti novčanih sredstava na strani platioca obezbeđuju i trenutnu dostupnost sredstava […]

Više informacija...

Vreme je za niže poreze za privredu

Stekli su se uslovi da privredni razvoj možemo podržati nešto stimulativnijom poreskom politikom, izjavio je predsednik Privredne komore Srbiije Marko Čadež.
– Moj utisak je da Vlada za to ima razumevanja – istakao je Čadež za “Biznis” magazin.
On je ukazao da visoke poreze, posebno veliko poresko opterećenje zarada, privrednici u svim anketama i u svim razgovorima navode kao najveću prepreku uspešnijem poslovanju i jedan od najčešćih uzroka sive ekonomije.
Prema njegovim rečima, otuda i stalni zahtevi privrede da se ta zahvatanja smanje, ali i inicijative Privredne komore Srbije upućene Vladi da se privredna aktivnost podstakne smanjenjem poreza i doprinosa, naravno, na način koji neće ugroziti budžetske prihode, odnosno izvršenje budžetskih obaveza.
– Mislim da su se stekli svi uslovi i da smo dostigli tačku od koje privredni razvoj možemo da podržimo nešto stimulativnijom poreskom politikom, tako što bismo poreskim instrumentima podsticali, recimo, otvaranje novih firmi ili kompanije – pretežne izvoznike – kaže Čadež.
Napominjući da je njegov utisak da Vlada za to ima […]

Više informacija...

Bankarima (ne)će smetati konkurencija

Odobravanje kredita privredi je kod nas prilično problematično i stanje u ovom segmentu finansijskog poslovanja se menja iz meseca u mesec od pozitivnog do negativnog bilansa.
Za prvih deset meseci ove godine kreditna aktivnost velikih kompanija pala je za 0,3 odsto i po podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka, zaustavila se na 1.403 milijarde dinara. Preduzetnici se nešto bolje tu snalaze  i kod njih je u istom periodu zabeležen rast od sedam odsto. Međutim njihove poslovne aktivnosti su mnogo skromnije i ukupna suma kredita odobrenih preduzetnicima iznosi 51,3 milijarde dinara. Većina kredita je podignuta u komercijalnim bankama, a u nekim slučajevima dobija se i pomoć u vidu subvencija i nižih kamata od države ili međunarodnih finansijskih institucija.
Kako je pokazala analiza Američke agencije za međunarodni razvoj  USAID, Srbija bi mogla da ima koristi od finasiranja preko nebankarskih finanisijskih institucija i alternativnih investicionih  fondova. Tako  bi u našu privredu za četiri godine moglo da dođe 870 miliona evra mikrokredita. Finansiranje bi u Srbiji […]

Više informacija...

Do kraja godine da ostane 120 preduzeća za privatizaciju

Do kraja godine u privatizacionom portfelju, od trenutno 144 preduzeća, ostaće još 120 za koja će država nastojati da nađe vlasnike, očekuje državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.
On je rekao da ne očekuje da će se za sve te kompanije naći novi vlasnici, jer su neke od njih uništene, a neke samo fiktivno postoje i nemaju delatnost, pa je za njih jedini spas stečajni postupak, navedeno je u saopštenju Ministarstva privrede.
Kako je ocenio, kompanije će po najpovoljnijim uslovima biti ponuđene potencijalnim kupcima, ali njihova imovina više ne može da služi kao hipoteka za kredite, kao što je nekad bio slučaj.
“Sada će se, ili rušiti do temelja kako bi se tu započeo novi biznis, ili će se kroz rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju, novi vlasnici baviti nekom delatnošću koju odaberu. Svakako, ako uspemo da ostvarimo brojku od 120 preduzeća, dobićemo firme koje rade, plaćaju obaveze i nisu nikako zaštićene. Dok god budu mogle da funkcionišu tako – funkcionisaće”, rekao je […]

Više informacija...

Uvoz doveo do pada cena žive vage tovljenika

U prvih sedam meseci ove godine Srbija je, prema rečima Nenada Budimovića, sekretara Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije, uvezla 30 odsto više svinjskog mesa nego u istom periodu prošle godine.
Razlog je u tome, ocenjuje Budimović, što su cene kod nas veće nego u zemljama Evropske unije.
„Kod nas je mnogo viša cena po kilogramu živih tovljenika od 210 do 22 dinara po kilogramu, a u EZ oko 1,43 evra za kilogram.Sada su cene po kilogramu živih tovljenika i kod nas pale, pa se očekuje i da će uvoz mesa biti manji“, ocenio je Budimović.
No, cena žive vage tovljenika kod nas već više od dva meseca pada, pa se tako sada kreće u proseku oko 140 dinara po kilogramu. Prema podacima sa stočnih pijaca prošle nedelje tovljenici u okolini Novog Sada prodavali su se po ceni od 150 dinara po kilogramu. Tolika cena bila je i u Subotici, dok je u Sremskoj Mitrovici i Somboru bila za desetak dinara niža. […]

Više informacija...

Srbiji ne manjka investitora, nedostaju skuplji proizvodi

Izvoz robe i usluga u Srbiji danas dostiže više od polovine vrednosti BDP dok je pre osam godina – 2009. činio samo 26,8 procenata godišnje vrednosti svega ostarenog.
Po tom procentu bolji smo od mnogo zemalja EU, gde je prosečan udeo izvoza robe i usluga niži od 44 odsto BDP, pa čak i od Nemačke. To, kako je ocenio i Ivan Nikolić, urednik “ Makroekonomskih analiza i trendova”, nije dovoljno za bolji život , a nedostaje nam da proizvodimo ono što skuplje možemo prodati na tržištu.
„Uzrok nedovoljnog ekonomskog rasta Srbije nije manjak industrije niti nedovoljan izvoz. Oba izvora rasta bruto domaćeg proizvoda u našoj zemlji su iznad evropskog proseka, ali nevolja je u tome što sve ono što donosi povećanje BDP-a stvara malu dodatnu vrednost. Da bi se bolje živelo, treba proizvoditi ono što  može skuplje da se proda“,  zaključio je Nikolić.
Dodaje da je srpski hendikep to što su izvori rasta niskoproduktivne delatnosti . Tako, objašnjava Nikolić, prerađivačka industrija koja […]

Više informacija...

U Vrdniku predstavljene inovacije u poljoprivredi

Srbija zanemarljivo malo koristi informacione tehnologije za unapređenje i racionalizaciju poljoprivredne proizvodnje, a pojedini projekti pokazju da se mora menjati svest kako bi domaći agrar počeo da hvata korak sa svetskim trendovima, upozoreno je na forumu “Hrana za Evropu”, koji se prethodna dva dana održavao u Vrdniku.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević podsetio je na projekat „Antares” novosadskog instituta „BioSens” koji je 2016. osvojio prvo mesto u Evropi, u okviru poziva Evropske komisije „Horizont 2020 – tajming”, namenjenog stvaranju evropskih centara izvrsnosti u naučnim istraživanjima.
Cilj tog projekta je da kroz sinergiju IT sektora i poljoprivrede razvija agrar kao najznačajniji segment domaće industrije, kroz transfer inovacija iz istraživanja u privredu, što treba da ubrza ekonomski razvoj zemlje, saopštio je organizacioni tim Foruma.
„Antares” ima budžet od 28 miliona evra, od čega 14 miliona predstavljaju bespovratna sredstva EU, a 14 miliona je nacionalno sufinansiranje koje je već obezbedila Vlada.
– „BioSens” je jedan od vodećih evropskih naučnoistraživačkih instituta posvećen savremenim primenjenim i tržišno-orijentisanim […]

Više informacija...