Blog

Kontrola mrežnog saobraćaja alatom „Wireshark“

Seminar će se održati 16.11.2018. godine, od 9.30 do 15.00 sati, u PKS-RPK Novi Sad, Narodnog fronta 10, NOVI SAD, Crvena sala.
Seminar je namenjen stručnjacima u oblasti IT, sistem administratorima za bezbednost, mrežnim administratorima i ostalim licima sa naprednim IT znanjima.
Cilj seminara:

Savladati rad sa alatom Wireshark za kontrolu mrežnost saobraćaja
Upoznati se sa različitim načinima prikupljanja podataka iz mreže
Upoznati se sa naprednim filterima u alatu
Naučiti kako pronaći uska grla i problematične paketa

PREDAVAČ: doc dr. Igor Franc.
Kotizacija: 8.400,00 dinara po učesniku (bez PDV-a).
Polaznici dobijaju:  kratak pregled predavanja, konsultacije sa predavačem u trajanju od dve nedelje, osveženje na pauzama, sertifikat PKS o odslušanom seminaru.
Kontakt: Danijela Nišavić (+381 21)48 020 88 i  (+381 64) 11 94 735, danijela.nisavic@pks.rs / www.rpkns.com
Pozivno pismo sa agendom

Više informacija...

Srpska pšenica posle 30 godina u Egiptu

Posle 30 godina pšenica iz Srbije počeće da se izvozi u Egipat, izjavio je 17. oktobra 2018. godine ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodao da će taj izvoz početi u decembru.
„Godinu dana se radilo na tom poslu. Registrovali smo se kod njihove agecije za uvoz“, rekao je Nedimović za RTS.
Prema njegovim rečima, Srbija ima dva miliona tona pšenice za izvoz i proizvođači će biti ohrabreni da nadalje seju tu kulturu.
Upitan da li Srbija ima dovoljno jabuka, koje su potrebne Indiji, Nedimović je rekao da je pre svega važno da se ne fokusira samo na jedno tržište – tržište Rusije.
On je rekao i da se u Rusiji podižu novi zasadi jabuka, naročito u Krasnodarskoj oblasti, i ukazao da je uvek potrebno imati alternativno tržište, ako stvari krenu loše.
„Cilj nam je da s Kinom i Indijom otvaramo nova tržišta, na prostoru severne Afrike – Maroka i Alžira, i da se vratimo na tržišta na kojima smo ranije bili prisutni“, rekao je […]

Više informacija...

Prijave za sajam Gulfood do 26. oktobra

Pravo na učešće na međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda GULFOOD u Dubaiju imaju privredna društva, preduzetnici i poslovna udruženja registrovana u Srbiji koja se bave proizvodnjom gotovih i polugotovih proizvoda iz oblasti prehrambene industrije. Rok za prijave je 26. oktobar
Razvojna agencija Srbije (RAS) i Privredna komora Srbije (PKS) organizovaće, u cilju podrške i promocije izvoza, nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na predstojećem međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda GULFOOD u Dubaiju, UAE, od 17. do 21. februara 2019. godine.
Kako navode iz RAS-a, nastup na međunarodnom sajmu omogućava izlagačima da predstave svoje proizvode i organizuju plasman na nova tržišta, kao i da unaprede postojeće i ostvare nove poslovne kontakte. Tradicionalno učešće srpskih kompanija na jednoj od najuglednijih međunarodnih izložbi prehrambenih proizvoda u UAE i regionu Zaliva, direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom izvozu.
Gulfood je jedna od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi prehrambene industrije u UAE i regionu Zaliva, u okviru koje se organizuju susreti proizvođača/izvoznika i distributera i predstavnika vodećih […]

Više informacija...

Mogućnost prodaje odabranih vrsta imovinskih osiguranja

Obuka posvećena kontinuiranom usavršavanju ovlašćenih posrednika i zastupnika u osiguranju na temu: „Mogućnost prodaje odabranih vrsta imovinskih osiguranja“, održana je 16.10.2018. godine u PKS-RPK Novi Sad.
Polaznicima je obezbedila 5, od ukupno 15 bodova, neophodnih za obnovu licence posrednika ili zastupnika u osiguranju. Realizator i predavač bio je prof. dr Dragan Mrkšić. Ovoj obuci je prisustvovalo 49 polaznika.
Obuke za dodatno usavršavanje u osiguranju održavaće se u RPK Novi Sad, u kontinuitetu, sve dok bude bilo interesovanja, a teme i nastavni planovi su objavljeni na sajtu Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore Novi Sad.
Prijavljivanje na obuke za kontinuirano usavršavanje u osiguranju, vrši se isključivo putem elektronske aplikacije na sajtu Privredne komore Srbije, koja se nalazi na linku: Prijava
Sve obuke su namenjene: kandidatima koji žele da obnove licencu za ovlašćenog posrednika i/ili zastupnika u osiguranju, u skladu sa Odlukom Narodne banke Srbije i odobrene su od strane NBS.
  

Kontakt osoba za sve informacije u RPK Novi Sad je:
Danijela Nišavić (+381 21)4802 […]

Više informacija...

Obuka na temu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma

Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom finansija, Upravom za sprečavanje pranja novca i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektorom tržišne inspekcije organizuje obuku za posrednike u prometu nepokretnosti na temu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.
Cilj radionice je da se unaprede operativna znanja o primeni Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, polaznici upoznaju sa smernicama za procenu rizika, kao i ulogama institucija kao kontrolnih i preventivnih faktora.
Jednodnevna obuka će se održati u četvrtak 25. oktobra 2018. godine, u prostorijama Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga, u Novom Sadu, Narodnog fronta 10, Plava sala na drugom spratu, sa početkom u 9,30 časova.
Zbog ograničenog broja mesta molimo Vas da prijavu pošaljete na: jelena.stojanovic@pks.rs.
Ispred privrednog subjekta može da bude samo jedan predstavnik na obuci (odgovorno lice u privrednom subjektu za izvršavanje svih poslova iz Zakona SPNFT u skladu sa donetom odlukom privrednog subjekta ili lice koje menja ovu osobu).
Obuka je besplatna za sve polaznike.
Ukoliko su Vam potrebne […]

Više informacija...

Finansije za nefinansijere

Dvodnevni seminar po povlašćenoj kotizaciji
06-07. novembar 2018. godine, od 9 do 17 sati, PKS – RPK Novi Sad, Narodnog fronta 10, NOVI SAD, Crvena sala
Seminar je namenjen:

Top menadžerima, naročito nefinansijskim menadžerima koji treba da razumeju osnove finansijskih principa i izveštavanja
Svima onima koji žele da nauče kako da mere rezultate poslovnih odluka
Svima koji donose poslovne odluke koje direktno ili indirektno utiču na dugoročnu ili kratkoročnu likvidnost poslovanja kompanije i ostalim zainteresovanim za ovu oblast

TEME:

Uvod u računovodstvo i finansije
Finansijsko i upravljačko računovodstvo (kontroling)
Bilans stanja
Sredstva – imovina: osnovna, obrtna
Obaveze: kratkoročne, dugoročne
Analiza likvidnosti i solvetnosti kompanije – kratkoročni i dugoročni aspekt likvidnosti
Analiza finansijske sigurnosti i stabilnosti
Bilans uspeha
Princip vremenskog razgraničenja
Obračun i tumačenje različitih nivoa profita u poslovanju
Obračun EBITDA pokazatelja i EBITDA marže
Obračun stvarne novostvorene vrednosti – EVA
Bilans tokova gotovine
Amortizacija i metodi obračuna amortizacije
Metode vodjenja zaliha (FIFO, LIFO, prosečne cene)
Upravljanje obrtnim kapitalom (Working Capital Management)
Analiza operativog ciklusa gotovine
Tokovi gotovine i indirektan metod
Analiza bilansa
Finansijski pokazatelji – likvidnosti, profita i rentabilnosti
Du Pont model rentabilnosti
Vrste troškova; fiksni, varijabilni, […]

Više informacija...

Ferero ne napušta Srbiju, već ima dugoročne planove

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović je u selu Aleksa Šantić kod Sombora posetio plantažu lešnika italijanskog konditorskog giganta “Ferero”, čiji predstavnici su ga upoznali s planovima kompanije do 2025. godine.
Svim dušebrižnicima mogu da poručim da “Ferero” ne samo da ne napušta Srbiju, već da žele da prošire površine pod zasadima leske, da prenesu znanje i pomognu i domaćim uzgajivačima, ali i da na kraju investicionog ciklusa ovde otvore i fabrike za preradu i to do gotovih proizvoda, rekao je Branislav Nedimović posle obilaska plantaže.
Plantaža lešnika u Aleksi Šantiću prostire se na 600 hektara, a na dodatnih 90 hektara nalazi se rasadnik. Od privatizacije 2015. godine “Ferero” je u taj projekat uložio više od 20 miliona evra.
Pored ministra poljoprivrede, plantažu su obišli i pokrajinski sekretar za pojoprivredu Vuk Radojević, ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.
Ono što je važno je da Ferero u Srbiji već sada ima ugovore sa gotovo 200 poljoprivrednih proizvođača koji su lešnikom […]

Više informacija...

Sastanak sa predstavnicima sanitarne i veterinarske inspekcije

Na inicijativu Udruženja ugostitelja Novog Sada “UGONS 1946”, direktor PKS – RPK Novi Sad Olivera Simović sastala se sa predstavnicima Udruženja, Južnobačkog upravnog okruga, sanitarne i veterinarske inspekcije. Na sastanku je ukazano na tekuće probleme sa kojima se susreću ugostitelji, sa posebnim osvrtom na problem oko naplate uzoraka od strane sanitarne i veterinarske inspekcije.

Nakon sagledavanja činjenica, predstavnicima Udruženja ugostitelja je predočeno da se problem ne odnosi na inspekcije, već na naplatu od strane instituta koji odrađuje analizu donetog uzorka na osnovu Zakona o hrani. Ovom prilikom je dogovoreno, da se po ovom pitanju konsultuju i službe Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva pravde.

Više informacija...

Srbija će izvoziti pšenicu u Egipat nakon 30 godina

Izvoz prvih količina pšenice iz Srbije u Egipat, zemlju koja je najveći globalni uvoznik pšenice, trebalo bi da počne u decembru ove godine ili januaru 2019, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.
Ministar kaže da ćemo prvi put posle 30 godina moći da izvezemo pšenicu u Egipat, i da je Srbija kao država dobila za to sertifikat.
„Sve ono što se o tome mnogo pričalo poslednjih 20 ili 30 godina, sada postaje realnost“, rekao je Nedimović. On je naveo da se očekuje da u poslednjoj nedelji novembra i početkom decembra uvoznik obavi kontrolu skladišnih kapaciteta.
Srbija, rekao je ministar, ima dva miliona tona pšenice za izvoz s ozbirom na to da su ove godine bili odlični prinosi i dodao je da Egipat traži dobar kvalitet zrna. „Zavisi od našeg potencijala koliko budemo mogli da ugovorimo sa egipatskim otkupljivačima. Mi imamo u ovom trenutku, sigurno ćemo imati bar dva miliona tona za izvoz„, naveo je Nedimović i dodao da „kada ste najveći kupac, tražite najbolju […]

Više informacija...

Obaveštenje o ispitnom roku za polaganje ispita za sticanje licence za profesionalnog upravnika

Na osnovu člana 54. Stav 3. Zakona o stanovanju i održavanju zgrada („Službeni glasnik RS“, broj 104/16), člana 48. Stav 1. Tačka 3. Podtačka 1. Statuta PKS („Službeni glasnik RS“, broj 39/16) i Odluke o organizovanju polaganja ispita, izdavanja i oduzimanja licence za profesionalnog upravnika i vođenje registra profesionalnih upravnika („Službeni glasnik RS“, broj 64/17 i 46/2018), PKS objavljuje Obaveštenje o ispitnom roku za polaganje ispita za sticanje licence za profesionalnog upravnika.
Ispitni rok VII / 2018 za polaganje ispita za sticanje licence profesionalnog upravnika počinje 29. oktobra 2018. godine, kada će biti održan pismeni deo ispita.
Prijave se podnose elektronskim putem putem linka https://usluge.pks.rs/portal/prijava-za-polaganje ili poštom: PRIVREDNA KOMORA SRBIJE, Komisija za sprovođenje ispita za sticanje licence profesionalnog upravnika, Resavska 13-15, 11000 Beograd.
Rok za podnošenje prijava sa kompletnom dokumentacijom je 22. oktobar 2018. godine
Kandidati podnose sledeća dokumenta:

fotokopiju očitane lične karte
dokaz o tome da imaju najmanje srednju školu u četvorogodišnjem trajanju (overenu kopiju diplome)
dokaz o izvršenoj uplati naknade (ovaj dokaz/uplatnica se dostavlja naknadno mejlom […]

Više informacija...