Bogaroški: Uskladiti sistem podrške poljoprivredi u Vojvodini

Bogaroški: Uskladiti sistem podrške poljoprivredi u Vojvodini

Predstavljajući nove mere i podsticaje pokrajine u poljoprivredi on je na otvaranju naučno-stručnog skupa “Dobar dan, domaćine” na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu istakao da je, uprkos smanjenom pokrajinskom budžetu za ovu godinu, iznos namenjen poljoprivredi veći od lanjskog za oko 200 miliona dinara.

Budžet Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu iznosi sedam milijardi dinara, što je jedanaest odsto ukupnog pokrajinskog budžeta, precizirao je Bogaroški i naglasio da se čak 97 odsto tih sredstava koristi za subvencionisanje poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ističući da je ove godine potrebno uskladiti sistem podrške poljoprivredi u pokrajini, jer je do sada svaki pokrajinski fond praktično “vodio svoju politiku”, Bogaroški je naveo da će ključne podsticajne mere vojvođanskom agraru biti primenjivane i ove godine tako da je za registrovana gazdinstva namenjeno 985 miliona dinara.

Konkursi za kredite poljoprivrednim proizvođačima, po povoljnim uslovima, za navodnjavanje, nabavku protivgradnih mreža, plastenika, opreme za stočarstvo i drugi biće otvoreni od 1. marta i trajeće do kraja septembra ili oktobra, rekao je on podsetivši da je pokrajina od 2001. godina u investicije poljoprivredu uložila 18,7 milijardi dinara.

Na skupu „Dobar dan, domaćine“, razmatrane su mnogobrojene teme koje su predložili sami poljoprivredni proizvođači, među kojima i one koje se odnose na primenu propisa i finansiranje agrara, primenu agrotehničkih mera, povećanje prinosa ratarskih kultura i druge.

Izvor: 23.01.2015 Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *