Bolje štedeti u dinarima

Bolje štedeti u dinarima

Dinarska štednja je isplativija od devizne, osim u slučajevima kad se štedi sa svrhom kupovine proizvoda i usluga koji se plaćaju u stranoj valuti, pokazalo je istraživanje finansijskog portala „Kamatica”, koji je u okviru predstojeće Nedelje štednje ispitivao isplativost štednje.

„Svaki vid štednje ima prednosti i mane pa tako ne bi trebalo da jurimo za kamatom, nego da tip štednje prilagodimo svojim potrebama i mogućnostima”, navedeno je u analizi.

Stručnjaci ističu da je prednost dinarske štednje u znatno višoj kamatnoj stopi u odnosu na ostale valute, kao i u neoporezivanju ostvarene kamate, a da je posebno značajno to što je reč o jedinoj vrsti štednje kod koje je kamatna stopa na uloženi novac sasvim sigurno veća od inflacije.

Opravdanost štednje u nekoj valuti može se utvrditi samo ako se uporede visina ostvarene kamatne stope s visinom inflacije u zemlji kojoj je ta valuta matična, kažu u „Kamatici”, i podsećaju na to da inflacija u Srbiji trenutno iznosi 2,1 odsto, da je ciljana do četiri odsto, dok je Evropska unija za ovu godinu predvidela deflaciju od –0,16 odsto.

www.dnevnik.rs

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *