Bolji rezultati uz nauku na njivi

Bolji rezultati uz nauku na njivi

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu otvoreno je naučno-stručno savetovanje poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca „Dobar dan, domaćine”( 21.01.2016) . To savetovanje održava se četvrti put i, po rečima direktorke Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Dragane Latković, cilj je da se na najkvalitetniji način povežu nauka i praksa i tako omogući primena najnovijih dostignuća u toj oblasti da bi se postigli što bolji rezultati u poljoprivrednoj proizvodnji.

– Naša zemlja nekada je bila vodeća po prinosima kukuruza u Evropi i trebalo bi da preduzmemo korake da to ponovo postignemo – rekla je Dragana Latković. _– Pšenica i kukuruz su dve najznačajnije ratarske kulture koje se gaje u Srbiji jer godišnje pod pšenicom bude oko 600.000 hektara, od kojih je polovina u Vojvodini, a kukuruz se seje na oko 1,2 milion hektara, a polovina od toga u Vojvodini. Najbolji rezultati postižu se kada se sarađuje u svim segmentima proizvodnje i kada je nauka u brazdi. Zato je tešnja saradnja stručnjaka s fakulteta, savetodavne službe i poljoprivrednih proizvođača izuzetno važna.

Ona je ukazala na to da je Poljoprivredni fakultet baza, kuća svih poljoprivrednih proizvođača, gde se uvek može dobiti savet ili informacija. Saradnjom stručnjaka s fakulteta i poljoprivrednika, istakla je Dragana Latković, doprinosi se i razvoju nauke, ali i primeni novih tendencija u proizvodnji, o čemu svedoči i to što radi na prilagođavanju proizvodnje klimatskim promenama i različitim agroekološkim uslovima

Dekan Poljoprivrednog fakuletta Nedeljko Tica istakao je da taj skup predstavlja izuzetnu priliku da se naučna saznanje prenesu u praksu.– Zemlja je navažniji resurs, a on se može uvećavati samo povećanjem prinosa – rekao je Tica. – Rezultati koje postižemo su dobri, ali se uvek može bolje i na tome treba uvek raditi, i to zajedno, jer su tada rezultati najbolji.

Pokrajinski seretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški ukazao je na to da je lane, zahvaljuući merama APV za podršku poljoprivredi, podržano niz projekata i da će se tako i nastaviti.– Prošle godine je, po konkursima, dodeljeno 918 .000.000 dinara bespovratnih sredstava usmerenih ka razvoju poljoprivredne proizvodnje, a najviše je uloženo u navodnjavanje – rekao je Bogaroški.

 

– Ove godine pokrajinski buyet za poljoprivredu je oko 7,4 milijardi dinara, a planirano je da se bespovratno, putem konkursa, za različite projekte dodeli oko 858.000.000 dinara, a kao i prošle godine, najviše novca biće usmereno na navodnjavanje.
Savetovanje se nastavlja danas, a razgovaraće se o najaktulenijim temama i različitim aspektima proizvodnje kukuruza te agrarnom buyetu za ovu godinu.

 

D. Mlađenović

Nove, povoljnije kreditne linije

 

Po rečima savetnika premijera Srbije Dragana Glamočića, Vlada Srbije preduzima niz mera da bi poljopvrednicima olakšala poslovanje.
– Do kraja marta biće isplaćen sav dug iz prošle godine, rešeni problemi vezani za penzije, ove godine planirano je povećanje investicija u poljoprivredi, a biće obezbeđene nove, povoljnije kreditne linije i niže kamatne stope – rekao je Glamočić.

 

 

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *