Boš zaposlio sve đake iz dualnog programa

Boš zaposlio sve đake iz dualnog programa

U Godini preduzetništva najviše su realizovani krediti u kojima je delom učestvovala i država za kupovinu nove opreme za preduzeća, kaže Marko Čadež.

Najslabija realizacija bila je kod zajmova za pokretanje biznisa, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.U kreditima za nabavku opreme, kako kaže, država je učestvovala 30 odsto sa grantovima, dok je preostalih 70 odsto bio kredit banke. Pojašnjava da je prošle godine potpisano 8.000 ugovora, a da je oko 10.000 ljudi prošlo obuku.

„Godina preduzetništva daje važan rezultat, a to je da Srbija razmišlja o preduzetništvu. Realizovano je oko tridesetak programa za započinjanje novog biznisa, za opremu, za tekuću likvidnost”, pojašnjava Čadež. Dodaje da je zadatak Privredne komore Srbije da poveže privredu sa finansijskim institucijama, ukaže na to koje kreditne linije odgovaraju, kako da pronađu nova tržišta, naprave biznis plan.

Čadež kaže da je važno da se nastavi promovisanje preduzetništva, da se nastavi menjanje svesti da se posao ne čeka već da se ka poslu ide i da se posao stvara idejama i kreativnošću. Govoreći o dualnom obrazovanju on je rekao da je PKS pre godinu i po krenula sa inicijativom, zajedno sa Vladom Srbije i Ministarstvom prodsvete, da se uvede dualno obrazovanje.

„Kada pogledate pilot-projekte, u to vreme 900 đaka je pohađalo novi model dualnog obrazovanja – školovali se i u školama i u kompanijama. Kompanija Boš u Pećincima je zaposlila sve đake koji su bili u okviru tog programa”, naglasio je Čadež.On je dodao da je najvažnije da se donese zakonski okvir koji će omogućiti da deo stručnih škola pređe u dualno obrazovanje.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *