Branislav Bogaroški otvorio Savetovanje o radu i planovima prognozno-izveštajne službe zaštite bilja Vojvodine

Branislav Bogaroški otvorio Savetovanje o radu i planovima prognozno-izveštajne službe zaštite bilja Vojvodine

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine već pet godina uspešno radi na suzbijanju i prevenciji štetnih organizama na poljima u Vojvodini. Osnovana je na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo s ciljem da se unapredi i značajno poboljša kvalitet poljoprivrednih proizvoda. U dosadašnjem radu, osim terenskog rada značajni su i naučni rezultati službe prognoze.

Petogodišnji rad i planovi Prognozno-izveštajne službe Vojvodine u podršci poljoprivredi, prezentovani su u okviru jednodnevnog seminara, čije učesnike i goste je na otvaranju pozdravio potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški.

„Prognozno-izveštajna služba Vojvodine nije samo jedna od retkih, nego i najbolja prognozno-izveštajna služba u regionu“, izjavio je Branislav Bogaroški. „Navršava se pet godina kako sarađujemo, inicijativa je potekla od poljoprivredno-savetodavnih službi i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Do sada smo uložili u njen rad već 495 miliona dinara. Za 2015. godinu planira se novih 80 miliona dinara. Mislim da iza sebe imamo ozbiljne rezultate u radu“.

Bogaroški smatra da nije jedini cilj da imamo dobru proizvodnju poljoprivrednih produkata, nego da ta proizvodnja i njeni rezultati treba da budu bezbedni.

„Upravo nam servis prognozno-izveštajnih službi to omogućava. Ubeđen sam da se svaki uloženi dinar u ove službe  višestruko isplatio poljoprivrednicima“, rekao je resorni sekretar.

Pored stručnosti, Bogaroški je istakao izuzetno blagovremenu i dobru komunikaciju ove službe sa poljoprivrednim proizvođačima.

„Na dnevnom nivou dajemo tačne, precizne i neophodne informacije kad i šta koristiti od hemijskih preparata, kako pravilno koristiti zaštitu i dovesti do toga da imamo zdravstveno-bezbednu hranu i stvoriti preduslove da možemo da izvozimo u skladu sa evropskim standardima“, rekao je Bogaroški.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu smatra da sistem prognozno-izveštajnih službi treba da pokrije celu Srbiju i da uvek ima prostora za proširivanje polja delovanja.

„Ove godine ćemo raditi  na unapređenju SMS javljanja onim poljoprivrednicima koji su zainteresovani da dobiju podatke od prognozno-izveštajne službe u svom području. Već sada smo, prilikom obilaska lokalnih samouprava i razgovora sa poljoprivrednicma,  skupili solidnu bazu podataka svih koji su zainteresovani  za takve usluge. Mislim da će u 2015, biti učinjen korak napred u odnosu na 2014. godinu“, rekao je Bogaroški.

Uvodno izlaganje na seminaru imala je dr Dragica Janković, rukovodilac pokrajinskog centra PIS-a, koja je govorila o petogodišnjem radu na uspostavljanju i razvoju sistema praćenja i mogućnosti prognoze štetnih organizama u biljnim proizvodnjama u Vojvodini, a stručnjaci su zatim imali niz predavanja, između ostalog, o pojavi štetnih organizama i merama zaštite na usevima pšenice, ječma, kukuruza, šećerne repe, u zasadima jabuka i vinogradima.

Izvor: Agroservis

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *