Brnabić u Novom Sadu otvorila Centar digitalne poljoprivrede

Brnabić u Novom Sadu otvorila Centar digitalne poljoprivrede

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvorila je 2. oktobra 2017. godine u Novom Sadu, Centar digitalne poljoprivrede Srbije na Institutu „BioSens“, i pustila u rad digitalnu platformu „AgroSens“ kojom se preko mobilnog telefona mogu dobiti svi relevantni podaci o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje, čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike.

Direktor Instituta „BioSens“ Vladimir Crnojević rekao je da je to prvi korak digitalizacije poljoprivrede Srbije, i da se time omogućava da svi podaci i aktivnosti u radu budu registrovani i da proizvođač generiše digitalnu knjigu polja, koju posle može razmenjivati s različitim korisnicima.

„To je razvijeno za proizvođače, ali radićemo na tome da tu aplikaciju prilagodimo i za državnu upravu, savetodavne službe, osiguravajuće kuće i istraživače“, istakao je Crnojević.

Centar digitalne poljoprivrede Srbije jedan je od prvih rezultata zajedničkog rada Vlade Srbije i istraživača Instituta „BioSens“ na uvođenju informacionih tehnologija u poljoprivredu. Kako je naveo, taj centar je primer praktične primene inovativnih IT rešenja i digitalizacije u cilju povećanja efikasnosti i konkurentnosti domaće poljoprivrede.

Predsednica Vlade Srbije je objasnila da je „BioSens“ evropski prvak u istraživanju i razvoju i da je pobedio na najzahtevnijem programu EU za istraživanje i razvoj „Horizont 2020“, te da će, zahvaljujući njemu, Novi Sad, Vojvodina i Srbija postati evropski centar izvrsnosti za poljoprivredu.

„Vlada Srbije, Pokrajinska vlada, resorna ministarstva i Univerzitet svakodnevno zajednički pokušavaju da implementiraju znanja zaposlenih s tog instituta“, navela je Ana Brnabić, i napomenula da je ta saradnja dovela do rezultata. 

Premijerka je izrazila nadu da će uskoro biti potpisan sporazum o saradnji između Vlade, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Evropske komisije o besplatnom korišćenju satelitskih podataka iz Evropske unije, čime će Srbija postati prva zemlja koja nije članica EU a ima pristup tim podacima.

Po njenim rečima, drugi rezultat je nova zgrada Instituta „BioSens“, čija izgradnja uskoro treba da počne, i izrazila nadu da će uskoro u Novom Sadu biti otvoren naučno-tehnološki park od 29.000 kvadrata.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ukazao je na značaj otvaranja tog centra i njegov značaj za poljoprivredu u Vojvodini, ali i celoj državi.

„U Vojvodini poljoprivreda predstavlja ključnu polugu ekonomskog razvoja, a samim tim i ovaj centar, koji zvanično počinje rad, ključni je alat za pokretanje ekonomskog razvoja i poljoprivrede u celoj našoj zemlji“, izjavio je Mirović.

On je kazao da je uz ogromnu podršku Pokrajinske vlade, Institut „Biosens“, kao deo Univerziteta u Novom Sadu, pokazao svojim celokupnim angažmanom da razume potrebu i trend, koji je očigledan u našoj zemlji a tiče se njenog ekonomskog oporavka.

Po njegovim rečima, Centar digitalne poljoprivrede doprineće efikasnosti, većim prinosima, boljem kvalitetu i svim epitetima koje poljoprivreda mora da nosi u budućnosti. Cilj je, kako je podvukao, da u takve sisteme budu uključeni i državni organi, ministarstva, nadležne službe, svi oni koji će taj sistem snabdevati podacima.

Platforma „AgroSens“ omogućava da mobilni telefon postane alat kroz koji se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje. Reč je o podacima koji imaju praktičnu primenu: satelitsko praćenje stanja useva, lokalizovani meteo-podaci, digitalizovani podaci o hemijskom i mehaničkom sastavu zemljišta, dnevnik aktivnosti na parceli, katalog semena i hemijskih preparata, katalog najsavremenijih tehnoloških rešenja za preciznu poljoprivredu.

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *