Brodogradilište osniva trening-centar

Brodogradilište osniva trening-centar

Tokom prošle godine Nacionalna služba za zapošljavanje imala je 71.000 prijavu za potrebnim radnicima, ali je čak 10.000 radnih mesta ostalo nepopunjeno jer na evidenciji nezaposlenih nije bilo kadrova koje poslodavaci u Srbiji traže. Uglavnom je reč o proizvodnim zanimanjima, kao što su bravar, varilac, električar, šivač, kožar, obućar, mesar, vozač i drugi profili, što je uticalo na to da NSZ ove godine radi više na pripremi nezaposlenih lica kroz različite obuke i motivaciju da se obuče ili prekvalifikuju u zanimanja koja su tržištu i poslodavcima potrebna.

Holandsko Brodogradilište „Vahali”, koje već nekolio godina uspešno posluje u Mačvanskoj Mitrovici, često traži varioce s iskustvom i muku muči da ih na srpskom tržištu nađe. Da bi rešili problem koji ih tišti od dolaska u Srbiju, u toj kompaniji su počeli rekonstrukciju objekata stare škole u samom centru Mačvanske Mitrovice. Nakon završenih radova, tu će biti formiran trening-centar, gde će se obavljati prekvalifikacija radnika, ali i održavati interne obuke nedostajućeg kadra. Početak rada trening-centra očekuje se u septembru ove godine.

Srbija inače već nekoliko godina muku muči s variocima jer oni koji znaju posao i već imaju praksu odlaze na rad u inostranstvo pošto je zarada znatno veća nego u Srbiji. S druge strane, sve je više stranih kompanija koje ulažu u Srbiji i kojima trebaju iskusni varioci, ali ni one nisu spremne da radnicima daju platu koju bi imali u nekoj drugoj evropskoj državi. Zbog toga NSZ organizuje obuke za zavarivače koji odmah i dobijaju radno mesto. Već četiri godine u leskovačkoj Tehničkoj školi „Rade Metalac” funkconiše Centar za koordinirano obrazovanje odraslih i jedini je tog tipa na jugu Srbije i registrovan je kod Ministarstva prosvete za 16 vrsta obuka, među kojima je i ona za zavarivača. Traje dva meseca, nakon toga se polaže ispit pred komisijom, a posle toga dobija seftifikat s rešenjem Ministarstva prosvete, kao i međunarodno priznati atest. S takvim atestom mogu se zaposliti i bilo gde van granica naše zemlje.

Strane kompanije koje posluju u Srbiji više ne mogu da čekaju na odluku nezaposlenih da se prekvalifikuju ili obuče za varioce pa su odlučile da same već zaposlene nauče poslu za kojim postoje potreba. Obično se na prekvalifikaciju i obuku upućuju radnici iz proizvodnje za kojima više nema potrebe pa tako oni ne ostaju bez radnog mesta.

Izvor: Dnevnik/Lj. Malešević

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *