„Budućnost su nerutinski kreativni poslovi“

„Budućnost su nerutinski kreativni poslovi“

U svetu danas vlada paradoks produktivnosti, u kom razvoj tehnologije zapravo izaziva nestanak srednje klase, a promene na tržištu rada zahtevaju nova, inovativna zanimanja koja će jedinstvenim proizvodima opstati na postojećim i osvajati nova tržišta, kaže ekonomista Nebojša Savić.

Taj paradoks podrazumeva da „inovativnost nikad nije bila inventivnija nego danas, a istovremeno srednja klasa ima sve manji dohodak“. Razvoj tehnologije je izazvao veliko raslojavanje i praktični nestanak sredne klase, ali i pad zaposlenosti, rekao je Savić na nedavno održanoj konferenciji o transformaciji poslovanja.

Savić, koji je dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju FEFA, ipak smatra da rast produktivnosti i „nova digitalna ekonomija“ u konačnici neće izazvati masovnu nezaposlenost, kao što se to nije dogodilo ni u prethodim industrijskim revolucijama, ali da bi se to dogodilo mora se odgovoriti velikim izazovima.

Novi trendovi dovode do potpune promene strukture tržišta rada, što sa druge strane, smatra Savić, postavlja ogromne izazove pred sistem obrazovanja, koji u Srbiji svakako, ali i u dobrom delu Evrope nije spreman da se suoči sa tim promenama.

Prema njegovim rečima, danas se na tržištu rada, zapravo, dele poslovi na rutinske i nerutinske poslove, od kojih će ove prve sve više preuzimati, odnosno istiskivati nove tehnologije. To je danas već vidljivo, naročito u bankarstvu, ali u i mnogim drugim oblastima, pojašnjava Savić.

Koji poslovi će imati visoku tražnju? Kreativni poslovi, ali i rutinska i nerutinska kreativna zanimanja, s tim što su kreativni nerutinski poslovi danas najplaćeniji u svetu, ističe Savić. Takođe, dodaje on, postoje i visoko plaćeni kreativni rutinski poslovi, a u Americi su trenutno među najplaćenijim takvim zanimanjima kuvari, koji i kod nas dobro zarađuju. Isto tako su dobro plaćeni baštovani.

Međutim, zanimanja koji će prema njegovoj oceni obeležiti budućnost tržišta rada, a već su najplaćeniji među nerutinskim poslovima, jesu kreativci. To je, kako kaže, vidljivo od umetnosti, preko sporta, mode i drugih poslova vezanih za kreativnu industriju.

„Mislim da promena koja se događa neće izazvati nezaposlenost, ali će zahtevati od nezaposlenih, odnosno onih koji se danas školuju, da se obrazuju u onim oblastima koje će omogućiti sve pomenute kompetencije.“

Digitalni svet je zasnovan na distinktivnim strategijama. Ključ je biti distinktivan, a ne jeftiniji, ne konkurisati niskim cenama koje obaraju tržište i vode u cenovni rat koji se završi time da ne ostvarujete profit, naglasio je Savić.

On ističe da ključna kategorija koja mora da se zadovolji u današnjem svetu jeste biti jedinstven, imati jedinstven proizvod sa kojim bi se osvajala nova tržišta, a prostora na tržištu, kako kaže, i te kako ima.

Tržišta su danas ogromna, smatra Savić i navodi primer farmacije, jedne od najmoćnijih industrija. Stručnjaci kažu da je od 7 mlijardi ljudi, koliko nas je na planeti, lekovima pokriveno tek negde od 1,5 do dve milijarde ljudi. Prema podacima iz prošle godine, tek 3,5 milijardi koriste mobilni telefon, a istovremeno dve milijarde nemaju toalet, dodao je on.

Dakle, postoje ogromna neosvojena tržišta i suština inovativnosti je da se novim proizvodima pokrije jedan segment tržišta, gde se zadovoljavaju potrebe postojećih potrošača i ogroman broj neoktrivenih, nepokrivenih tržišta koja treba osvajati distinktivnim strategijama i inovativnim proizvodima, zaključio je Savić.

Izvor: BIZLife

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *