Budžet za ekonomsko osnaženje žena

Budžet za ekonomsko osnaženje žena

Deklaraciju o rodnom budžetiranju potpisali su u Vladi Republike Srbije predstavnici 22 lokalne samouprave u Srbiji koje su prihvatile principe rodno odgovornog budžetiranja i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović. Tom prilikom istaknuto je da je rodna ravnopravnost jedan od ključnih uslova za dalji napredak društva u celini, kao i značajan korak ka ekonomskom osnaživanju žena. Prioritet te Deklaracije je podsticanje žena da uzmu učešće u donošenju važnih odluka kada je reč o političkom i javnom životu.

– Ove godine Grad Novi Sad je finansirao obuku 80 žena preduzetnica u saradnji s konsultantskim kućama koje smo angažovali – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. – Uslov je bio da su polaznice vlasnice preduzetničkih radnji poslednje tri godine, a obukom su bile pokrivene teme kao što su ekonomija, marketing i sve druge sa kojima se susreću u svakodnevnom radu.

On je istakao i rezultate start-ap programa podsticanja samozapošljavanja, koji pokazuju da broj žena koje se uključuju u te procese raste, što je dobar znak i svedoči da žene žele da budu aktivnije i ravnopravniji partneri u ekonomskom razvoju.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *