Čadež, Folić i Marković su Najevropljani za 2016/17

Čadež, Folić i Marković su Najevropljani za 2016/17

Priznanja „Najevropljane“ za 2016/17. godinu, koju dodeljuje Prva evropska kuća u Beogradu, uručena su 11. decembra 2017. godine u Starom dvoru predsedniku Privredne komore Srbije Marku Čadežu, gradskom urbanisti Milutinu Foliću, predsedniku Skupštine grada Jagodine Draganu Markoviću Palmi i drugim uglednim i uticajnim pojedincima koji promovišu evropske vrednosti u Srbiji.

U ime dobitnika nagrade obratio se Marković, koji je istakao da ovo priznanje koje se dodeljuje već 18 godina predstavlja satisfakciju ne samo dobitnicima, već svakom pojedincu koji se bori za ulazak Srbije u EU i poštovanje evropskih vrednosti, ali i srpske tradicije.

„Siguran sam da svi nagrađeni večeras, iako su dobitnici “Najevropljanina“, neće da se uobraze i zaborave srpsku tradiciju, jer ako je UNESCO uvrstio srpsko kolo u red nematerijalne kulturne baštine, što bi mi koji živimo u Srbiji zaboravili da govorimo o srpskoj tradiciji i porodici“, rekao je Marković.

On je kazao da „imamo sreće što živimo u državi koja nikada nije bila popularnija među narodima“ i da ima mnogo dokaza za to, navodeći da su pre tri dana u Srbiji bili premijeri Rumunije, Bugarske i Grčke i da su srpski odnosi sa njima „bratsko-prijateljski odnosi“.

Marković kaže da danas Nemačka, Mađarska i mnoge druge zemlje podržavaju Srbiju na putu ka EU, a turski predsednik, kao nijedan turski predsednik do sada, „govori o našoj zemlji tako lepo“.

Zahvalio je ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću i državnom sekretaru u ministarstvu spoljnih poslova Ivici Tončevu što su večeras prisustvovali dodeli priznanja za „Najevropljane“.

Prva evropska kuća dodelila je priznanja za 2017. godinu Markoviću za razvoj lokalne samouprave, Čadežu za oblast privrednog razvoja koju je zbog njegovog odsustva primio potpredsednik PKS Miroslav Miletić, Foliću za projekat iz oblasti metropolitenskog urbanizma i direktoru farmaceutske kompanije ESENSA Nenadu Ðorđeviću za projekat razvoja.

„Najevropljani“ za 2016. godinu su direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Mirjana Čizmarov za oblast evropskih integracija, generalni direktor Simensa u Srbiji Udo Ajhlinger kao strani državljanin u oblasti privrede, sekretarka Sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić za preduzetništvo, Miloš Nenezić za oblast menadžmenta.

Ovo je 18. put da Prva evropska kuća u Beogradu u okviru „Evropske večeri“ dodeljuje nagrade za „Najevropljane“ u oblasti politike, ekonomije i privrede, kulture i umetnosti, programa i projekata, preduzetništva i menadžmenta.

Izvor: Tanjug

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *