Čadež u „MAGNI“ – novi kapaciteti i radna mesta

Čadež u „MAGNI“ – novi kapaciteti i radna mesta

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež posetio je 11. oktobra 2017. godine proizvođača opreme u automobilskoj industriji, kompaniju „MAGNA“ koja se u Odžacima bavi proizvodnjom navlaka za sedišta „Magna Seating“, a koja u narednom periodu planira proširenje radnih kapaciteta, kao i nova zapošljavanja.

„MAGNA“ je potpisala i sporazum sa Srednjom tehničkom školom u Odžacima, a prema rečima Marka Čadeža, u pogonima te kompanije će od sledeće godine biti đaci te škole na redovnoj obuci, čime se direktno doprinosi razvoju dualnog obrazovanja. 

Prvi čovek PKS-a je rekao da je sa rukovodstvom „MAGNE“ razgovarao o tome kako da se radnicima u toj kompaniji omoguće fleksibilniji dogovore sa poslodavcem, misleći na zaposlene koji se bave i poljoprivredom.
On je istakao i da se PKS u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom rada trudi da u kreiranje novog Zakona o radu uključi i predstavnike kompanija koji zapošljavaju veliki broj ljudi, kako bi i oni uzeli učešće u kreiranju zakonodavnog okvira.

Razgovarali smo o pitanjima koja ovu kompaniju najviše muče, a tu spada i učestala zloupotreba bolovanja jer se dešava da nekada čak deset odsto zaposlenih u isto vreme otvori bolovanje, kazao je Čadež i dodao da to nije samo problem u kompaniji „MAGNA“, već da se sa sličnim problemom suočavaju i druge kompanije u Srbiji. 

Generalni menadžer „Magna Seating“ zadovoljan je kaže poslovanjem u Srbiji i u narednom periodu planira proširenje radnih kapaciteta, kao i nova zapošljavanja, te da to podrazumeva zapošljavanje radnika i iz okolnih opština.

Sastanku menadžmenta „MAGNE“ i predsednika PKS-a prisustvovao je i direktor trim operacija kompanije „MAGNA“ u Evropi Erdin Nihat, koji je izjavio da je veoma zadovoljan poslovanjem te firme u proteklih pet godina u Srbiji.

Nihat je kao problem istakao saobraćajnu povezanost sa Novim Sadom i pojedine infrastrukturalne probleme, ali i izrazio uverenje da će lokalana samouprava uz pomoć PKS-a i Vlade Srbije pomoći „MAGNI“ u prevazilaženju tih nedostataka.

Ta kompanija je treći najveći dobavljač proizvoda za autoindustriju u svetu. 

Kako tvrde iz menadžmenta „MAGNE“, firma raste i trenutno ima preko 150.000 zaposlenih, posluje u 29 zemalja, a u Odžacima radi više od 1.200 radnika, što ga čini najvećim pogonom te kompanije u Evropi. 

Izvor: Tanjug

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *