Čadež: Neophodna bolja komunikacija privrede i nauke

Čadež: Neophodna bolja komunikacija privrede i nauke

– U Srbiji je neophodna bolja komunikacija nauke i privrede kako bi privreda bolje iskoristila naučni potencijal, a naučno-istrazivački rad izašao iz okvira uske akademske zajednice,
izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.
On je, nakon potpisivanja Protokola o dugoročnoj, stručnoj, naučnoj i poslovnoj saradnji između Privredne komore Srbije i Univerziteta u Beogradu, rekao da akademska zajednica treba da se usmerava ka traženju konkretnih rešenja za privredne probleme.
“Naučno-istraživačke institucije na tržištu ostvaruju tek oko četvrtinu ukupnih sredstava što je znatno ispod proseka EU koji je oko 63 odsto”, rekao je Čadež.
Čadež je dodao i da na neformalnom nivou kompanije već sprovode programe praksi, ali da će se broj kompanija koje edukuju studente povećati ako se stvore formalni uslovi i regulatorni okvir.
Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbašarević rekao je da je misija Univerziteta u Beogradu obrazovanje, istraživanje i prenošenje znanja iz akademske sredine ka neakademskim sredinama, privredi i društvu u celini.
On je istakao da veze između nauke i privrede treba da budu čvršće, kako bi rezultati naučno-istraživačkog rada bili bolje iskorišćeni, a studenti bili obučeni da se odmah uključe u rad kompanija.
U ovom cilju osnovani su poslovno-tehnički inkubatori i Centar za transfer tehnologije, koji pomažu transfer znanja i tehnologija ka privredi sa idejom boljeg privrednog iskorišćavanja rezultata naučno-istarživačkog rada što treba da doprinese stvaranju uslova za bolji ekonomski razvoj i veću konkurentnost naših kompanija.
Izvor: Dnevnik/Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *