Ceh će na kraju platiti kupci

Ceh će na kraju platiti kupci

Po nedavno usvojenim izmenama Zakona o PDV-u, vraćanje neprodate robe veletrgovini smatraće se novim predmetom i biće oporezovano.

To konkretno znači da se roba koju trgovci vraćaju nabavljaču ili proizvođaču, bilo zato što joj je istekao rok trajanja, bilo zato što nema kupaca ili je pogrešno isporučena, smatra povraćajem dobara i na to će se plaćati PDV, dok će isporučilac iste te robe imati pravo da smanji osnovicu za obračun PDV-a u vrednosti vraćene robe.

Odluka države da uvede obavezu trgovaca da plaćaju PDV čak i na neprodatu robu koju vraćaju veletrgovini, izazvala je nezadovoljstvo privrednika. Vlasnik konfekcije „Modus” i predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević smatra da je takvo rešenje loše i da nema nijednog razloga da se uvodi porez na neprodatu robu.

– Šta znači formulacija da je prodavac povratom neprodate robe izvršio prodaju tako što je robu vratio veletrgovini i tako postao obveznik plaćanja PDV-a na iznos naknade koju prima ili očekuje da primi”, dakle, na iznos marže? – pita Knežević. – Da li će se taj nečuveni poreski leks specijalis odnositi i na slučajeve kada proizvođač stavlja robu u promet u sopstvenim maloprodajama?

On tvrdi da se na taj način privrednici i prodavci obavezuju na to da državi plaćaju PDV na neostvarenu prodaju robe. Proizvodne firme, ako se i na njih primenjuje zakon – a Knežević tvrdi da hoće – imaće na zalihama istu vrstu robe s dve cene: cene dela robe biće uvećane za iznos poreza ako je roba vraćena iz maloprodaje, a drugi deo zaliha istog proizvoda na skladištima imaće cenu nižu za iznos PDV-a u visini marže.

– To rešenje potpuno ukida franšize, zajedničke prodaje proizvođača i prodavaca, kad se roba fakturiše na osnovu ostvarene prodaje. Maloprodaja će se pretvoriti u skladište jer se nijednom prodavcu neće isplatiti da robu vraća dobavljaču i na nju plaća porez, a ako to i uradi, uvećaće cene za očekivani iznos PDV-a na robu koju vraća, smanjiće se obrtni kapital i asortiman robe, a to će posledično radikalno smanjiti promet, obim proizvodnje i ulaganje u proizvodnju. Enormno će se povećati zalihe neprodate robe. To će smanjiti prihod od PDV-a, a ne povećati – tvrdi Knežević, dodajući da će država možda i ostvariti neke prihode, ali će uništiti proizvodnju.

Takva izmena Zakona o PDV-u, po oceni stručnjaka, mogla bi veliki broj sadašnjih firmi oterati u sivu zonu jer će im to biti jedini način da prežive. S druge strane, tvrde stručnjaci, uveravanje da novouvedeni porez neće podići cene u maloprodaji ima smisla samo za firme koje još imaju mogućnosti da „apsorbuju” nove troškove. No, pitanje je koliko je takvih firmi danas u Srbiji s obzirom na dugogodišnju krizu pa postoji realna opasnost da će se novi nameti zapravo preliti na pleća potrošača. Drugim rečima, trgovci i proizvođači će poštovati zakon, obračunavati PDV, ali će sve što tu izgube nadoknaditi skupljom robom, koju treba da plati potrošač. Tako će zapravo potrošač, mada to nije bila namera države, plaćati ono što je trebalo biti naplaćeno od trgovaca i proizvođača.

Dobro za novinske kuće

Za novinske kuće odluka da trgovac plaća PDV zato što ima višak robe znači da će oni za vraćene primerke, takozvanu remitendu, umanjivati osnovicu za obračun PDV-a u zavisnosti od toga koliko je novina vraćeno.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *