Cela privreda na mesečnom skeneru

Cela privreda na mesečnom skeneru

Tek što je formiran, Savet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda 12. Januara 2017. godine je održao i prvu sednicu. Kako što efikasnije postići stabilan i značajan rast srpske privrede, tema je za tim koji čine desetoro ministara, guverner NBS i direktor Republičkog zavoda za statistiku. Na čelu novoformiranog tela je ministar Milan Krkobabić.

Zadatak Saveta, kako saznajemo, biće definisanje ključnih oblasti koje imaju najveći potencijal, i to kako bi se premašio ciljani rast BDP. Savet će svakog meseca analizirati rezultate svake grane privrede kako bi na vreme reagovali, ukoliko neko podbaci.

Struka upozorava da cilj novog saveta nisu nikakve precizne brojke – već konstanatan rast. Ideja je da se umreže sve značajne institucije, pa bi Savet imao najbolji uvid u sve prepreke većoj proizvodnji u Srbiji.

– Savet treba da koordinira praćenje i donošenje mera za podsticanje rasta BDP, rasta proizvodnje i ekonomske aktivnosti – objašnjava Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku. – Uključiće različite institucije kako bi sagledali probleme i ograničenja. Na osnovu njih treba artikulisati mere i tako kontinuirano raditi na stabilnom rastu bruto domaćeg proizvoda. Formiraće se informatički sistem u koji će biti uključeni statistika, ministarstva, komore, granska udruženja, i tu će se detektovati ograničenja. Rezultat rada može biti veći rast BDP, ali neće Savet zadati neki konkretan iznos. Savet mora kontinuirano da radi na merama koje će rezultovati većim rastom BDP

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *