U Celju se predstavlja 15 srpskih kompanija

U Celju se predstavlja 15 srpskih kompanija

Na Međunarodnom sajmu preduzetništva (MOS 2017) u Celju, koji počinje 12. septembra 2017. godine, predstaviće se 15 srpskih kompanija, u organizaciji i uz podršku Privredne komore Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Nacionalni štand Srbije otvoriće predsednik PKS Marko Čadež i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, a očekuje se da naš izložbeni prostor posete slovenački premijer Miro Cerar i drugi zvaničnici regiona, navodi se u saopštenju PKS.

– Međunarodni sajam preduzetništva u Celju odlična je prilika za naše firme iz raznih segmenata poslovanja – od metalske i elektroindustrije, preko prehrambene, tekstilne, drvoprerađivačke, hemijske i građevinske industrije, do trgovine – da ojačaju privredne veze, uspostave nove kontakte i umreže se sa potencijalnim partnerima iz Slovenije i više od 30 zemalja učesnica sajma” – rekao je Čadež.

Dodatni kvalitet ove sajamske manifestacije, prema njegovim rečima, jeste Dan dobavljača više međunarodnih kompanija, u organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije, za firme iz Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Ko izlaže na sajmu

Na sajmu MOS 2017 na nacionalnom štandu Srbije izlažu: Amiga doo Kraljevo, Fabrika sita i ležajeva – Fasil d.o.o. Arilje, Galeb metal pack d.o.o. Šabac, HBIS GROUP Serbia Iron & Steel d.o.o. Beograd, YUKK Zipplast d.o.o. Požega, Resor d.o.o. Gadžin Han, RB Global d.o.o. Užice, Pemy Family d.o.o. Futog, Mirotin Tisa d.o.o. Savino Selo, Stim Import d.o.o. Šabac, Blockx d.o.o. Bački Petrovac, Vis Company d.o.o. Beograd, Masterplast YU d.o.o. Subotica, Induco d.o.o. Beograd, 7 Sistem d.o.o. Sremska Kamenica.

MOS je vodeći međunarodni sajam iz oblasti preduzetništva u Sloveniji, a ove godine se održava jubilarni, 50. put, na 65.000 m? sajamskog izložbenog prostora, u periodu od 12-17. septembra.

U 2016. godini, sajam je posetilo oko 125.000 hiljada posetilaca koji su imali priliku da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 1.500 izlagača iz 35 zemalja sveta.

Tokom boravka u Sloveniji, predsednik PKS sastaće se sa slovenačkim ministrom ekonomskog razvoja i tehnologije Zdravkom Počivalšekom i Boštjanom Gorjupom, predsednikom Gospodarske zbornice Slovenije, sa kojima će razgovarati o unapređenju ekonomske i komorske saradnje i realizaciji zajedničkih projekata.

Uzlazni trend saradnje dve zemlje

Ekonomska saradnja Srbije i Slovenije beleži uzlazni trend kako na bilateralnom tako i na regionalnom i multilateralnom planu. Zasniva se trgovinskoj razmeni, investicionim projektima, regionalnom povezivanju u sklopu Berlinskog procesa, uključujući i aktivnosti Komorskog investicionog foruma, podršci Slovenije evropskim integracijama Srbije i zajedničkom apliciranju za otvorene pozive u okviru evropskih fondova.

Slovenija je među prvih deset spoljno trgovinskih partnera Srbije. Ukupna robna razmena između Srbije i Slovenije u 2016. godini iznosila je 943,6 miliona evra, što je 8,5 odsto više nego 2015, a rast je nastavljen i ove godine.

Izvor: Tanjug

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *