Čepurin uručio poziv Kneževiću za forum u Rusiji

Čepurin uručio poziv Kneževiću za forum u Rusiji

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin uručio je ministru privrede Goranu Kneževiću poziv zamenika ruskog premijera Sergeja Prikhodka za učešće na Međunarodnom ekonomskom forumu, koji se održava od 1. do 3. juna ove godine u Sankt Peterburgu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ambasador je istakao da se Forum organizuje pod pokroviteljstvom predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji će tada govoriti o planu ekonomskih reformi u Rusiji u narednih nekoliko godina.

Kako kažu u Ministarstvu, Knežević i Čepurin su na sastanku razgovarali i o mogućnostima razvoja ekonomske saradnje Srbije i Rusije, a kako se navodi, Čepurin je istakao zainteresovanost ruske strane za ulaganja u neku od postojećih slobodnih zona u Srbiji i za organizovanje zajedničke proizvodnje i nastup na trećim tržištima, kako u regionu tako i u svetu.

Čepurin je, navodi se u saopštenju, istakao zainteresovanost ruskih kompanija u oblasti proizvodnje kamiona, mašinogradnje i železnice, a dve oblasti sa potencijalom za jačanje saradnje su farmaceutika i zajednička proizvodnja semena i sadnog materijala.

Dogovoreno je i da se naredno zasedanje Radne grupe mešovitog komiteta za strateško unapređenje privredno-ekonomske saradnje između Srbije i Ruske Federacije održi u Beogradu pre održavanja Foruma, kada će se razmatrati najvažnija pitanja iz svih oblasti saradnje dve države, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu ima dugu tradiciju, a 2016. godine okupio više od 12.000 učesnika iz 133 zemlje, uključujući predsednike država i vlada, ministre, poslovne ljude iz celog sveta.

Tokom poslednjih 20 godina, Forum je postao vodeća globalna platforma za predstavnike poslovne zajednice da se sastanu i razmotre ključne ekonomske probleme sa kojima se suočava Rusija, tržišta u razvoju, i svet u celini.

U 2017. godini, Međunarodni ekonomski forum će posebnu pažnju posvetiti razgovorima o globalnim izazovima sa kojima se suočava svetska ekonomija.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *