Četvoročlani tim štiti radnike

Četvoročlani tim štiti radnike

Ministri četiri države regiona zaduženi da ublaži posledice kolapsa „Agrokora“. Dnevna kontrola finansijskih i robnih tokova.

Kako bi očuvali radna mesta, zaštitili interese dobavljača i omogućili stabilno poslovanje firmi iz sastava „Agrokora“, 19. aprila 2017. godine je u Beogradu formiran ministarski tim četiri države – Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Njihova svakodnevna komunikacija omogućiće razmenu informacija kako bi se blagovremeno preduzele mere u problemima koje je izazvao kolaps hrvatskog koncerna.

To je zaključak održanog sastanka u Vladi Srbije na kojem su učestvovali ministri ekonomija i trgovine četiri države. Kako je rečeno, svaka od zemalja će sprovoditi kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za „Agrokor“, a u skladu sa zakonima koji važe u tim zemljama.

– Srbija stoji bolje nego ostale zemlje u regionu, zbog posebnog pravnog statusa koji ima „Merkator S“ u odnosu na „Agrokor“. Imamo slične probleme, a tražimo zajednička rešenja – rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. – Ovaj sastanak nije uperen protiv bilo koga, a zajedničke aktivnosti su u cilju stabilizacije situacije u celom regionu.

Ministri su izrazili očekivanja da novi upravitelj „Agrokora“ imenuje nezavisne stručnjake za uspešno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna, ali i da nova uprava na ravnopravan način tretira sve dobavljače, kako one u Hrvatskoj, tako i van nje. Izražena je spremnost za razgovore sa predstavnicima Vlade Republike Hrvatske u cilju iznalaženja zajedničkih rešenja za stabilizaciju poslovanja celog koncerna „Agrokor“.

– Očekujemo da se kriza reši, bez štete za ćerke firme – rekao je Ljajić, naglašavajući da ne postoji potreba za donošenjem zakona leks specijalis jer je zakon dovoljno jasan. – Imamo dovoljno jasan zakon da sprečimo izliv finansijskih sredstava iz Srbije.

Srpski ministri trgovine i poljoprivrede, Rasim Ljajić i Branislav Nedimović, sastali su se u Vladi Srbije sa ministrom za ekonomski razvoj i tehnologiju u Vladi Slovenije Zdravkom Počivalšekom, ministarkom ekonomije u Vladi Crne Gore Dragicom Sekulić i potpredsednikom Saveta ministara Bosne i Hercegovine i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem.

 

Nećemo trpeti štetu

Nećemo dozvoliti da domaće firme trpe štetu zbog „Agrokora“. Imali smo uvid u finansijske transakcije preduzeća koja posluju u sistemu „Agrokora“ u našoj zemlji. Tamo gde ima neisplaćenih 20, 30, 40 miliona evra, to nećemo dopustiti da se preliva na štetu domaćih kompanija, ali to je jedino što je moguće – rekao je premijer Aleksandar Vučić na početku sastanka. – Što se tiče „Merkatora S“, mi imamo direktan finansijski ugovor sa slovenačkim „Merkatorom“, a ne direktan sa „Agrokorom“. To nam daje neku vrstu nezavisnosti od „Agrokora“.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *