CIF: Uspešna prva faza reformi, ušteda 180 miliona evra

CIF: Uspešna prva faza reformi, ušteda 180 miliona evra

Budžet Srbije biće bogatiji za 180 miliona evra, posmatrano kroz komparaciju sa 2014, zaključak je prvog nezavisnog praćenja reformskih procesa i rada sistema vlasti, koji je sproveo Centar za investicije i finansije (CIF).

Kroz projekat „Praćenje i analiza sprovođenja reforme javne uprave i obaveštavanje javnosti o dobijenim rezultatima i izvedenim zaključcima” CIF je, praćenjem procesa racionalizacije u prvoj fazi, a pre svega tokom 2016. godine, ekspertskom analizom podataka došao do sledećih rezultata: broj zaposlenih u Državnoj upravi smanjen je za preko 16.500 u odnosu na kraj 2014, strukturna i trajna ušteda u tekućoj godini iznosi oko 25 miliona EUR, većina smanjenja broja zaposlenih postignuta je penzionisanjem.

Na lokalnom nivou smanjenje iznosi preko 6.000 a na centralnom nivou 10.500. Po sektorima na centralnom nivou brojke racionalizacije izgledaju ovako: zdravstvo – 5.100, MUP – 1.850, prosveta 1.600, pravosuđe – 500, Finansije – 300, svi ostali 600.

Imajući u vidu da je prva faza uspešno završena, ovo predstavlja odličnu i neophodnu osnovu za nastavak daljih reformi, kao što je reorganizacija, sa kojom mora odmah da se započne ako se žele trajne sistemske promene i budžetske uštede i obezbedi održivost celog procesa.

„Ovaj projekat je sasvim sigurno jedan od važnijih koraka u transparentnosti celog procesa reformi, što je bio jedan od važnih stubova racionalizacije. Rezultati naših analiza pokazuju trend značajnih ušteda i sjajnu bazu za nastavak reformi, kroz rad portala pracenjereformi.info edukovaćemo najširu javnost, izjavio je Veljko Kukoleča, generalni direktor Centra za investicije i finansije.

Novina u ovom projektu je kreiranje portala njnjnj.pracenjereformi.info za praćenje rezultata racionalizacije, koji je uvek dostupan svim građanima i podržava transparentnost celog  ovog procesa, saopšteno je iz CIF-a.

Portal pracenjereformi.info sadrži informacije o sistemu javne uprave, reformi i procesu racionalizacije, njenim ciljevima, izveštaje o procesu, kao i korisne linkove ka relevantnim zakonima, odlukama i propisima.

Pored izveštaja o kretanjima broja zaposlenih, izvršen je opis i obračun 19 indikatora performansi sistema javne uprave, kao što je prosečna zarada javnih službenika u odnosu na prosečnu platu u zemlji i indeks godišnjih rashoda na zaposlene.

Izvor: Dnevnik/Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *