Činovnici mogu da se nadaju povišici

Činovnici mogu da se nadaju povišici

Povećanju plata, prvi put od smanjenja iz novembra 2014, mogu da se nadaju i činovnici zaposleni u državnoj administraciji. Uslov za to je da stanje u državnoj kasi bude bolje od budžetom planiranog.

Premijer Aleksandar Vučić istakao je 20. aprila 2017. godine da ni u aprilu neće biti deficita, i da će to omogućiti, ako se ovako nastavi, povećanje plata i više para za penzije. Budžet je, prema njegovim rečima, na današnji dan u suficitu od 20,4 milijarde dinara, i april će završiti u suficitu iako predstoji isplata drugog dela penzija.

– Već sada mogu reći da nećemo imati deficit zaključno sa 30. aprilom. Većim prihodima i nižim rashodima uspeli smo da uštedimo 470 miliona evra u prva četiri meseca – objasnio je premijer.

On je istakao da na osnovu tih rezultata sada možemo da ulažemo novac i podstičemo razvoj odbrambene industrije.

– Ako se ovako nastavi, doći ćemo do povećanja plata za vojnike i policajce, ali i po prvi put za javni sektor i javnu upravu – kazao je Vučić. – U planu je i povećanje penzija.

Premijer je izjavio i da nije zadovoljan privrednim rastom od tri odsto, jer je Srbiji potreban rast veći od četiri-pet odsto kako bi stigla zemlje Evropske unije. Kako navodi, stanje javnih finansija je stabilno, ali Srbiji treba mnogo godina da bi standard bio uporediv sa zemljama Evropske unije.

– Imamo stabilan rast, ali on mora da bude veći od četiri-pet odsto da bismo pristizali zemlje EU. Zato nisam zadovoljan rastom od tri odsto, on je neuporediv sa rastom od minus tri odsto, ali nije dovoljan – istakao je premijer.

Konferenciji za novinare prethodila je tematska sednica Vlade, kojoj su prisustvovali i predstavnici Svetske banke. Privredni rast bio je tema sednice, posle koje je saopšteno da je cilj Vlade Srbije da održi trend rasta srpske privrede i da sa planiranih tri odsto za 2017. godinu dostigne rast od 3,5 procenata BDP u 2018. godini, što je u skladu sa prognozama Svetske banke i MMF.

Vučić je, odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare, rekao i da je državna kasa pod “punom kontrolom” državnih organa i da protesti ne mogu da je ugroze ni na koji način.

 

Namenskoj 43 miliona evra

 

U fabrike odbrambene industrije država će uložiti 43 miliona evra iz republičkog budžeta. Cilj ove investicije u unapređenje proizvodnje je povećanje izvoza sa ovogodišnjih očekivanih 550 na 750 miliona evra 2020. godine. Ovo je jedan od najvažnijih zaključaka današnjeg sastanka premijera Aleksandra Vučića sa direktorima kompanija odbrambene industrije Srbije. Prema planu ulaganja napravljenom danas u Nemanjinoj 11, “Zastava oružje” iz Kragujevca trebalo bi da dobije 9,7 miliona, “Prva petoletka” iz Trstenika 3,5 miliona, zemunski “Teleoptik” 6,8 miliona, a čačanska “Sloboda” dva miliona evra.

U fabriku “Milan Blagojević” iz Lučana biće uloženo 4,4 miliona evra, a približno toliko biće izdvojeno za izgradnju zgrade nove fabrike “Prvi partizan” u Užicu. Pribojskom FAP-u pripašće 2,5 miliona evra.

Finansijsku injekciju dobiće i tri tehnička zavoda koji rade pod kapom Ministarstva odbrane. Vazduhoplovni zavod “Moma Stanojlović” iz Batajnice dobiće četiri, čačanski Tehnički remontni zavod tri, a Tehnički remontni zavod iz Kragujevca dva miliona evra.

Valjevski “Krušik” nije se prijavio za novac, jer je zaposlio više od 1.000 ljudi u odnosu na prethodni period i dobro posluje. Sredstva nisu potrebna ni “Prvoj iskri” iz Bariča, jer je u ovu fabriku već uložen državni novac.

U pogonima odbrambene industrije Srbije radi 20.100 zaposlenih. Plan Vlade i rukovodstava ovih fabrika je da ovaj sektor u sledećih nekoliko godina zaposli između 7.000 i 8.000 radnika.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *