Čista energija koju „bacamo“

Čista energija koju „bacamo“

Konferencija „Biomasa i biogas u Srbiji“ okupila više od 150 domaćih i nemačkih firmi.

Raspolažemo bogatim resursima biomase, ali ona se kod nas veoma skromno koristi u proizvodnji energije. Biomasa, naime, ima najveći udeo u ukupnom potencijalu obnovljivih izvora energije Srbije – čak 61 odsto.

To se čulo u utorak na konferenciji , koju je organizovala Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija), s ciljem da spoji nemačke lidere na tržištu sa srpskim kompanijama. Pred više od 150 predstavnika srpskih i nemačkih kompanija, vodeći stručnjaci dve zemlje dali su pregled obnovljivih izvora energije u Nemačkoj, potencijale korišćenja biomase u Srbiji, subvencionisanje korišćenja drvne biomase…

– Nacionalnim akcionim planom predviđena je izgradnja postrojenja do čak 100 megavata do 2020, a istim tim planom predviđena je izgradnja biogasnih postrojenja do 30 megavata – kaže koordinator projekata AHK Stevan Đurić. – Imamo 10 postrojenja sa kapacitetom od 12 megavata. Ako se uporedimo sa Nemačkom, gde postoji oko 9.000 biogasnih postrojenja, jasno je da je pred Srbijom još dug put u oblasti bioenergije.

Rajner Šelhas, stručni savetnik iz GIZ-a, rekao je da ulaganjem u bioenergiju i biogas može da se poveća energetska efikasnost, ali i da se smanji zagađenje.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *