Čistoća nabavlja kontejnere s alarmom

Čistoća nabavlja kontejnere s alarmom

Novi Sad je prvi grad koji će imati čuvare kontejnera, a po podacima javne nabavke koju je „Čistoća” objavila na svom sajtu, naš grad će prvi u Srbiji dobiti i kontejnere s uređajima za merenje popunjenosti.

Vrednost investicije još uvek nije poznata, to će se znati tek kada se odabere najbolja ponuda. U “Čistoći” napominju da ugradnja softvera, tj. uređaja za praćenje neće značajno povećati cenu podzemnih kontejnera, u odnosu na njihovu vrednost bez softvera.

Planira se nabavka sto kontejnera  s alarmima koji će obaveštavati centralu gradskog komunalnog preduzeća kada kontejner treba da se isprazni, odnosno 25 sa plastičnim uloškom u metalnom okviru i 75 sa vrećom.

Uređaji bi trebalo da budu kompatibilni sa softverom za daljinsko praćenje radi pravovremenog pražnjenja. Softver će imati podatke o svim kontejnerima, gde se koji nalazi, o njihovoj popunjenosti, o pražnjenjima i slično, ali i podatke o ekipama na terenu.

Terenska aplikacija pratiće izvršavanje zadataka s prikazom osnovnih informacija o kontejnerima, kao što su lokacija, vremena poslednjih deset pražnjenja. Kako navode u “Čistoći”, treba da poseduje i opciju prijave uočenih nepravilnosti, oštećenja, krađe i slično nadležnoj službi, uz opis problema s postavljanjem fotografije kao dokaza navedene nepravilnosti. Osim toga, treba da pruži uvid u pregled stanja svih kontejnera u izabranoj ruti uz grafički prikaz stanja u kojem se nalaze. Softver bi trebalo da obezbedi praćenje obavljanja zadataka na mapi, s pozicijom vozila i nivoom popunjenosti. Inače, „Čistoća” planira i nabavku tablet-računara koji će se koristiti na terenu.

Širenje separacije na Novo naselje i Liman

Pokazalo se da su Novosađani dobro prihvatili projekat primarne separacije, a u „Čistoći” kažu da je količina izdvojenog ambalažnog (reciklabilnog) otpada otprilike trećinu veća.

„Budući da već nekoliko meseci projekat funkcioniše na teritoriji šireg centra grada, analize, koje redovno radimo, pokazale su na kojim mestima u centru je potrebno postaviti dodatne kontejnere. Osim toga, planira se širenje primarne separacije i u druge delove grada, pre svega na Liman i Novo naselje, ali i na mesta u okolini Bulevara oslobođenja, Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla“, rekao je Aleksandar Vukovac.

„Novi uređaji obezbediće našoj službi odnošenja smeća informacije o tome koji su kontejneri puni i kada je neophodno njihovo pražnjenje, što će, nadamo se, uticati na smanjenje troškova goriva, amortizacije vozila, kao i produktivniji rad radnika na terenu. Analizom dobijenih podataka videćemo gde postoji potreba za dodatnim kontejnerima, a omogućiće nam i efikasnije planiranje ruta za pražnjenje“, objasnio je Aleksandar Vukovac iz JKP „Čistoća”.

Još uvek se ne zna gde će biti postavljeni novi kontejneri, a Vukovac kaže da plan postavljanja podzemnih kontejnera u Novom Sadu JKP „Čistoća” usaglašava s nadležnim gradskim upravama i oni se postavljaju isključivo na mestima na kojima postoje urbanistički uslovi za to, i za koje Gradska uprava za urbanizam da saglasnost.

„Novi podzemni kontejneri postavljaće se na mestima na kojima postoje uslovi za to, u četvrtima gde je mnogo stanovništva i gde još uvek stoje nadzemni kontejneri, najverovatnije na Novom naselju i Limanu. Imajući u vidu da jedan podzemni kontejner menja tri nadzemna, cilj nam je da povećamo efikasnost procesa odlaganja i odnošenja smeća, uz što manje neprijatnih mirisa i bolje organizovana kontejnerska mesta“, rekao je Vukovac.

Budući da je nabavka novih kontejnera sa softverom za praćenje ipak pilot-projekat, u „Čistoći” kažu da će se on nastaviti ukoliko opravda očekivanja.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *